Universitat visibilitza el paper de les dones en la divulgació científica

  • Unitat d'Igualtat
  • 9 de febrer de 2023
 

La Universitat de València ha celebrat el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència aquest dijous amb un programa que visibilitzava el paper de les dones en la divulgació científica. El Campus de Burjassot-Paterna ha acollit la jornada ‘Ciència, gènere i innovació a la Universitat de València’ que ha comptat amb la presència de la rectora Mavi Mestre i de Pilar Ezpeleta, directora general d'Universitats. Paral·lelament, la Facultat de Física ha celebrat l'activitat "11F, Tornem als instituts".

La Universitat de València es suma, un any més, a la commemoració de l’11 de Febrer, una iniciativa que pretén una major participació i progrés de les dones i les xiquetes en la ciència i que va ser aprovada en 2015 com a Dia Internacional per la l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) Resolució oficial A/70/474/Add.2

Enguany, la Universitat ha celebrat un acte institucional per a visibilitzar les aportacions de les dones a la ciència i per a mostrar la investigació científica realitzada amb perspectiva de gènere al sí de la universitat amb una jornada que portava per títol “Ciència, gènere i innovació a la Universitat de València”.

L’acte ha comptat amb les intervencions de la rectora de la Universitat, Mavi Mestre i de Pilar Ezpeleta, directora general d'Universitats. La jornada ha tingut lloc aquest dijous, 9 de febrer, de 9 a 14 hores en la Sala Darwin del Campus de Burjassot.

L’acte estava compost de quatre taules centrades en diferents problemàtiques com eren “La captació del talent científic femení en Física, Matemàtiques i Astronomia”, “La divulgació científica amb perspectiva de gènere. Medicina, Biologia i Nutrició”, “L'impuls de les STEM i el talent de les dones a Química i Enginyeries” i finalment, “Les dones com a investigadores en Salut i els biaixos de gènere” dinamitzades i moderades per Anna Mateu, cap de redacció de la revista Mètode; Soledat Rubio, directora de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació; Eva Pastor, responsable de Cultura i Comunicació del Jardí Botànic; i Olga Dénia, responsable de la comunicació del Parc Científic.

En la jornada es va comptar amb les intervencions de Chantal Ferrer, professora de Física Aplicada i directora de la Fira "Experimenta"; Martina Delgado, professora de Física Aplicada; Pascuala García, catedràtica d'Òptica; Mª Amparo Tórtola, professora Física Teòrica; Vicent Martínez, catedràtic d'Astronomia i Astrofísica; Isabel Cordero, professora de Matemàtica Aplicada; Dolors Corella, catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública; Sergi Maicas, professor de Microbiologia; Mari Luz Cardona, catedràtica de Química Orgànica; Mª José Ruiz, catedràtica de Toxicologia; Ángel Robles, professor d’Enginyeria Química; Xaro Benavent, professora de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial; Ana Belén Gaspar, professora de Química Inorgànica; Giada Sira, Grup de recerca en Laboratori de Simulació Computacional Multiescala; Lucía Hipólito,professora de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica - LABORATORI DOREAL; Ruth Lucas, professora d'Història de la Ciència i Documentació - BRETXA GÈNERE ASSISTÈNCIA CLÍNICA; i Carmen Agustín, professora de Biologia Funcional -NEUROBIOLOGIA.

Programa

Paral·lelament la Facultat de Física ha commemorat aquest dia amb l'activitat “11F, TORNEM ALS INSTITUTS”, que consisteix en la realització de xerrades divulgatives de Física per part de les alumnes del grau i dels dobles graus als seus propis centres de secundària. L’objectiu d’aquestes xerrades és, per un costat, fomentar les vocacions científiques de les alumnes de 3r i 4t de l’ESO, i d’altre, conscienciar i donar formació per trencar els estereotips de gènere entre l’alumnat universitari.

La idea ha tingut una gran acceptació per part de les alumnes de la nostra facultat i ja tenim concertades més de 20 activitats en instituts públics i privats de tot el territori valencià amb la participació de 30 alumnes, 26 d’elles són xiques.

Des de la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Física volem afavorir la visibilitat de les dones que estudien ciència entre l’alumnat d’ESO, just en el moment en que moltes xiques desisteixen de les seues vocacions científiques.