Nous mètodes per a la identificació de noves gemmes, ara en el Diploma en Gemmologia

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 29 septiembre de 2017
 
Gemmologia_Postgrau_Propi

«Ha augmentat notablement el nombre de tractaments d’adulteració de gemmes que poden ser considerats molt fraudulents en el cas que es comercialitzen com si foren naturals d’alta qualitat. A més, han aparegut en el mercat nombroses gemmes menys tradicionals, s’han creat algunes altres per síntesis modernes i s’han introduït gemmes artificials, inexistents en la naturalesa i de gran bellesa», assenyala Luis Ochando, professor del departament de Física de la Universitat de València i codirector del Diploma d’Especialització en Gemmologia. És per això que aquest títol es converteix en el mitjà per a conèixer el nous tractaments de gemmes que han sorgit així com la sofisticació dels mètodes de síntesis d’aquestes.

«El joier necessita estar format per a donar una imatge de rigor i confiança i, a més, els nous materials gemmològics utilitzats requereixen de personal amb ampli coneixement tècnic i experiència», assenyala Ochando. Per això, els professionals del sector han de conèixer el fonament químic-físic de la propietat que es pretén mesurar, saber utilitzar els instruments i aparells que s’empren per a mesurar-les, així com conèixer el mercat de diamants i de la resta de gemmes, nocions que ofereix aquest diploma. Així serà com el gemmòleg puga reconèixer, classificar, certificar i valorar qualsevol pedra preciosa. «Durant aquests últims anys el consumidor es documenta abans de comprar pel que demanda gemmes menys conegudes i amb qualitats que solament poden ser determinades per un gemmòleg», compte Ochando.

A través d’aquest títol, l’alumnat realitza al voltant d’un 50% de classes pràctiques amb exemplars tant tallats com a en brut. «Inicialment les pràctiques es realitzen amb el propòsit de familiaritzar-se amb l’ús de les diferents tècniques d’identificació gemológica -les diferents propietats i l’ús dels respectius instruments gemológicos-, per a després realitzar pràctiques de diagnòstic complet», indica Ochando. Els estudiants, després d’analitzar els exemplars, és capaç de detallar les característiques de cada exemplar que analitza: tipus de mineral, la varietat, la seua naturalesa i si hi ha presència d’algun tipus de tractament o adulteració.

Des de la direcció del curs assenyalen que està dirigit a qualsevol professional relacionat amb el sector de la joieria o aficionats a la mineralogia i les gemmes. Fabricants, joiers detallistes, orfebres, engastadores, taxadors de joies, Muntes de Pietat, comercials de diamants i/o gemmes, comercials de joieria, anticuarios, laboratoris gemológicos, taxadors, perits judicials, entre uns altres.

Més informació i inscripció: Diploma d’Especialització en Gemmologia