Aaju Peter parla en la Universitat de l’Àrtic desconegut i dels drets dels inuit

  • 11 noviembre de 2016
 
Aaju Peter

Aaju Peter, reconeguda activista i artista inuit de Canadà (els mal anomenats esquimals), farà una xerrada-performance dilluns 14 de novembre a la Nau (20 hores, sala Matilde Salvador, entrada lliure), i una conferència dimarts 15 de novembre en l’Institut de Drets Humans (16 hores, aula 4-p12, Facultat de Dret Campus de Tarongers). La conferència de la Nau porta per títol ‘L’Àrtic: un univers desconegut, a la llum de les dones’.

Aquest acte es planteja com un diàleg amb la etnòloga Michèle Therrien sobre l’univers inuit des de l’art, el xamanisme, l’entorn mediambiental, la tradició i el contemporani. Per mitjà de la paraula, del cant, de sons de tambor i imatges projectades, acostarà als assistents al món complex i desconegut inuit, on destaca el paper de la dona en ser ella la cuidadora de la llum en la interminable nit àrtica.

Dimarts 15 de novembre, Aaju Peter impartirà juntament amb Michèle Therrien una conferència en el màster universitari en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional sobre la lluita de la comunitat inuit pel reconeixement dels seus drets. Aquests actes estan organitzats per l’Ambaixada de Canadà, la Fundació Canadà, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i el Centre Cultural La Nau.

Aaju Peter, reconeguda advocada i activista inuit ha consagrat la seua existència a la defensa dels drets dels inuit, de la seua cultura, llengua i tradicions, conscient dels reptes als quals s’enfronten els habitants del territori de Nunavut en un món global i en constant transformació. Aaju Peter ha destacat per la seua actuació en àmbits tan diversos com els drets de les dones, el desenvolupament sostenible, l’economia tradicional basada en els recursos naturals i la importància de l’educació de les joves generacions. A més de ser una reconeguda dissenyadora de moda, interpreta cants tradicionals que acompanya tocant el tambor amb el mateix mestratge i energia amb la qual ha defensat, davant fòrums internacionals, assumptes cabdals per al seu poble, com la caça i el comerç dels productes derivats de les foques. Va rebre en 2013 la medalla de l’Ordre de Canadà.

Michèle Thérrien, etnóloga, investigadora i professora emèrita del INALCO (Institut National dónes Langues et Civilisations Orientals), de Paris, és una de les escasses expertes mundials, no autòctona, en llengua i cultura inuit. Originària de Québec, Michèle Therrien ha desenvolupat la seua activitat acadèmica i científica entre Canadà i França, i gaudeix del reconeixement internacional que li atorga una carrera consagrada a l’estudi de les comunitats Inuit. Membre fundador del International Ph.D School for Studies of Arctic Societies (IPSSAS), és autora de nombroses publicacions entre ells de l’obra 'Els Inuits' publicat en 2012 pels Belles Lettres.