Una Falla universitària contra la ‘hipdiotització’

  • 8 marzo de 2017
 
Falla universitaria

MARIA IRANZO. Un gran prestidigitador remata la figura de la Falla Universitat Vella-Plaça del Patriarca, la comissió que crearen fa quasi tres dècades diversos estudiants crítics de La Nau i que hui continua fidel al seu esperit canalla universitari. “Aquest home ens està hipdiotizant, vol manipular els nostres cervells que guarda en unes gàbies custodiades per dos voltors que coronen el monument”, explica l’artista Víctor Navarro.

Les aus de rapinya representen el poder polític, mediàtic i econòmic que “ens dirigeix la vida i ens incita al consum. La crítica és genèrica perquè cadascú pense el que veu, òmpliga de sentit el missatge i, sobretot, no es deixe convéncer”, apunta Ximo García, qui després de molts anys en la junta directiva de la falla s’estrena enguany com a president.

En aquest sentit, en els monuments de la falla universitària no trobarem mai la caricatura de Trump ni qualsevol altre personatge d’actualitat: “Mai no hem sigut tan concrets per tal que tragues les teues conclusions. No volem ser els primers que manipulen i assenyalen un personatge concret”, afirma Navarro.

La mateixa punxada social caracteritza el monument infantil, també signat pel jove artista amb el títol No som joguets: “Volem fer reflexionar també als menuts sobre la seua responsabilitat quan els regalen una mascota. Cal cuidar-les i no amagar-les al rebost quan ja no volem utilitzar-les”.

Tots els ninots, menuts i grans, estan ja preparats al taller de Navarro per a eixir al carrer la setmana vinent, quan dimarts i dimecres arriben les respectives plantaes. Només dos fan una excepció, els quals trobem a l’Exposició del Ninot. I no són qualssevol, estan plens de significació.

 

Un vincle amb la realitat

“El més bonic és que el nostre monument infantil té un vincle amb la realitat, més específicament amb la protectora d’animals Apache. I al seu favor hem organitzat una rifa solidària. Per dos euros podreu endur-vos a casa el nostre ninot infantil i tots els guanys es destinaran a la protectora. El dia 16 la nostra Fallera Major Infantil, Sela Zabalza, el traurà als peus de la falla i es farà el sorteig amb els números venuts”, explica el president.

Pel que fa al ninot de la falla gran, “l’últim ninot que dissenyes, per si passa alguna cosa d’actualitat, es pot dir que és la figura més representativa de la falla. És una dona que representa la cultura. Ella és la que obrirà les gàbies i ens podrà alliberar així d’eixa hipdiotització. I entre els diversos elements culturals que l’envolten i la banda que ella mateixa porta, pot llegir-se: Quan un poble està a obscures, la cultura té la clau”, descriu l’artista.

Aquest és ja el tercer any que la comissió Universitat Vella-Plaça del Patriarca compta amb Víctor Navarro per als seus monuments, un artista de trenta-setanys que combina la creació fallera amb el seu treball diari en recursos humans. “No és la típica falla a l’ús i ja el primer monument que els vaig plantar, dedicat a la immigració, l’acolliren de seguida. Vam donar amb la tecla pel que fa als monuments que volem alçar: falles que tinguen contingut i des d’on pugues llançar al públic un missatge de la realitat política i social sense por a quedar bé o malament. I per això continuem treballant junts. Som innovadors en la temàtica i clàssics quant al cànon estètic”, indica l’artista mentre el president subratlla: “Som una falla crítica, formada per gent demòcrata i progressista. Per aquest motiu, la nostra aposta és gent jove de perfil reivindicatiu, que innove sense comptar amb un gran pressupost, que ens propose idees”.

Concert i paelles

Preguntat pel programa faller, Ximo García destaca que enguany “reprenem les revetles i concerts a la plaça del Patriarca amb un grup de gent jove que estudia. Són Octava Polar i actuaran la nit del 18. Ens agradaria convidar la gent universitària a vindre a veure’ls. També recuperem, el 16 a la nit, les paelles al carrer. Qui vulga apropar-se, l’esperem perquè participe”, ens invita.