Marató d’arqueòlogues en la wikipèdia, cita el 8 de Març

  • 2 marzo de 2017
 
Marató d’arqueòlogues en la wikipèdia

REMEI CASTELLÓ. Coneixeu Carmen Aranegui, Mila Gil-Mascarell o Matilde Font? Doncs són algunes de les arqueòlogues més importants de la Universitat de València. Trobar-les en la wikipèdia és difícil i, quan apareixen, la informació és prou limitada i amb una visió masculina –no debades la majoria dels editors de l’enciclopèdia lliure són homes. Ara una iniciativa del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de València, encapçalada per la professora Teresa Orozco, pretén recuperar algunes de les figures més destacades d’aquest àmbit i posar-les a l’abast de tot el món. Per això s’ha organitzat la primera ‘editatona’ especialment dedicada a incorporar i millorar biografies de dones arqueòlogues en wikipèdia. La cita és el pròxim dimecres 8 de març, de 10 a 17 hores, a la Biblioteca d’Humanitats Joan Reglà, al Campus de Blasco Ibáñez.

La proposta compta amb el suport tècnic de la Fundació Wikimedia i amb la col·laboració d’estudiantat voluntari i professorat de la Universitat. “Aquesta acció està oberta a la comunitat universitària i a tot el públic que vulga col·laborar. Per bé que és veritat que el perfil de qui s’ha apuntat fins ara és el d’aquelles persones interessades en la matèria”, explica Teresa Orozco. De fet, en la iniciativa participa el personal investigador en formació, ajudant doctor i doctorands com ara Yolanda Carrión, Pilar Escribá, Marta Blasco, Vanessa Albelda, Eva Collado, Agustín Díez, entre altes, junt amb la professora Teresa Orozco i la directora del departament, Xelo Mata.

Orozco explica que “des de la Fundació Wikimedia ens han donat unes nocions per a editar correctament i ens recolzaran el mateix 8 de març mentre introduïm les dades”. A més, anima aquelles persones que estiguen interessades en participar-hi a inscriure’s en https://www.wikimedia.es/inscripcion/arqueologas. Per tal de treballar més tranquil·lament, el personal de la Biblioteca d’Humanitats els ha cedit un espai en el primer pis, la Sala de Formació. Així i tot, la professora apunta que “encara que el 8 de març s’ha marcat com a dia D –o dia de la marató–, hi haurà més temps per a completar l’edició, aquesta era una oportunitat per a donar-li un ambient més festiu i treballar en equip. A més de continuar amb les activitats organitzades per a aquest dia, com anar a la manifestació junts”.

L’objectiu de la iniciativa és millorar la cobertura de les arqueòlogues en la wikipèdia i augmentar les contribuents femenines a aquesta enciclopèdia. La invisibilitat i l’escassetat de dones en la societat de la informació és objecte d’estudi des de fa un temps. Aquesta editatona pretén donar una major visibilitat a les dones que es dediquen o s’han dedicat a l’arqueologia, i alhora contribuir a superar el biaix de gènere en les publicacions. Però, a més, és una bona oportunitat per aprendre la dinàmica d’edició en xarxa i poder aplicar-la després a altres temàtiques. En aquest sentit, quan es parla de la bretxa de gènere en wikipèdia es fa referència a la poca quantitat de dones que editen pàgines i articles en comparació amb la quantitat d’homes que ho fan. Aquesta diferència afecta, principalment, la qualitat i quantitat d’articles que apareixen en l’enciclopèdia. Així, en wikipèdia l’organització de la informació apareix, en la majoria dels casos, des del punt de vista masculí, cosa que es reflecteix en la forma en què es categoritzen els articles i en les introduccions d’aquests, que ofereixen una visió esbiaixada de la societat. Una de les accions de la editatona serà, a més de realitzar noves entrades d’informació (és a dir, noves protagonistes), revisar algunes de les que ja apareixen, corregir i ampliar la informació i fer-ho, a més, amb perspectiva de gènere i un llenguatge correcte. De fet, a més d’introduir Gil-Mascarell, Font i revisar l’entrada d’Aranegui, s’inclourà informació de Gabriela Martín, Michele Dupré, Magda Monraval, Asun Fernández Izquierdo, Emilia Hernández, Núria Tarradell, Isabel Izquierdo i Charo Cebrián.

Elena Grau, Mireia López i Carmen Aranegui dirigint l’excavació de Lixus al Marroc el 2001. Font: Saguntum PLAV Extra 14

Així mateix, “en aquest wikiprojecte poden participar totes aquelles persones que tinguen interés en ampliar, crear i millorar les biografies de dones arqueòlogues, amb especial atenció als seus treballs i investigacions, i revisarem la informació ja publicada, imatges associades i enllaços”, explica Teresa Orozco.

El punt de partida d’aquesta iniciativa es remunta al 2012, amb l’exposició Desmuntant Lara Croft, sobre les pioneres de l’arqueologia valenciana que va organitzar el personal més jove del departament. El següent pas va ser editar el 2014 un llibre amb aquest material. “Ara la idea és completar i ampliar les veus que sobre aquestes pioneres hi ha en la wikipèdia afegint algunes investigadores que han estudiat ací, encara que ara treballen en altres institucions, i altres que estan o han estat vinculades sempre a la Universitat”, explica Orozco. En les entrades es tindrà especialment cura en ressaltar els projectes i els resultats que han obtingut amb els seus treballs i investigacions. L’equip d’Orozco va posar en marxa aquestes idees quan la mateixa professora buscava activitats per a realitzar amb l’estudiantat al llarg del curs. A més de la implicació del departament, compten amb la de l’equip deganal de la facultat i de la direcció de la Biblioteca d’Humanitats, així com el suport de la Unitat d’Igualtat. “La idea és que es parle de dones i d’arqueologia, fer soroll perquè hui en dia el que no està en la xarxa no existeix”, conclou Orozco.

Aquesta no és la primera experiència d’editatona realitzada a la Universitat de València. La professora de la Universitat i experta en igualtat Capitolina Díaz ha organitzat diverses accions en diferents àmbits del coneixement. Tampoc no serà l’última. De fet, professores d’altres matèries, en conéixer la iniciativa, estan posant en marxa les seues propostes. La dedicada a l’arqueologia, però, continuarà en dies posteriors amb cites a la Biblioteca del Museu de Preshistòria de València el dia 9 de març, de 9 a 14 hores; i cites a Jaén i Madrid els dies 10 i 11, respectivament.