Splash Sagunt és ara el Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana

  • 8 febrero de 2017
 
Presentació del Splash Sagunt al Rector Peset.

ANNA BOLUDA. Aquest pròxim cap de setmana, 10, 11 i 12 de febrer, se celebra la quarta edició del Splash Sagunt, que des d’ara és també el Festival del Còmic de la Comunitat Valenciana. La cita per als amants de les vinyetes és al Casal Jove del Port de Sagunt, on trobaran un total de vint-i-quatre estands amb les millors editorials i llibreries de còmic i novel·la gràfica. Així es va explicar en l’acte de presentació de l’esdeveniment, que va tindre lloc al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València, on es va donar a conéixer també Dr. Uriel, una novel·la gràfica de l’autor valencià Sento Llobell sobre un jove metge durant la guerra civil.

Un programa complet
L’entrada al festival Splash Sagunt és gratuïta i ofereix l’oportunitat de conéixer diversos autors i autores, que no només signaran les seues obres, sinó que faran xarrades sobre la seua manera de treballar. Entre altres, hi acudiran Paco Roca, Kim, Antonio Altarriba, Susanna Martín, Isaac Rosa, Ana Miralles o Sento Llobell.

Splash Sagunt inclou a més una variada oferta d’activitats. L’exposició Original Valencians recull diversos exemples actuals i de les dècades passades de la creació de còmic i de la il·lustració d’autors i autores valencians, que han fet de la Comunitat Valenciana tot un referent en aquest art. També hi haurà una mostra de fanzines i altres materials autoeditats i diverses projeccions audiovisuals, com ara un documental sobre l’editorial Bruguera (la cèlebre editora de Mortadelo y Filemón, entre altres) i les pel·lícules Ghost World i El castillo de Cagliostro.
A més, la nit de dissabte hi haurà una representació del musical Mongolia 2.0, obra de la revista satírica del mateix nom. Per assistir-hi cal invitació prèvia, i es pot aconseguir al Casal Jove de Sagunt o per telèfon al 96 268 34 39.

Sento Llobell firma exemplars del seu llibre Dr. Uriel.

'Dr. Uriel', novel·la gràfica sobre un metge en la guerra civil
Una de les novetats que es podran adquirir al Splash Sagunt és la novel·la gràfica Dr. Uriel, de l’autor valencià Sento Llobell. Es tracta de les memòries de qui fou el seu sogre, un metge que s’estrenava en la seua primera destinació l’estiu del 1936, una obra que repassa les seues vivències durant la guerra civil. “Feia molt de temps que volia fer-ho, des que vaig llegir els escrits del meu sogre, perquè crec que adaptar aquesta història com a novel·la gràfica la fa més llegidora, la pot acostar a més públic”, explica l’autor.

Aquesta edició d’ara és un integral, una recopilació dels tres volums que s’havien publicat anteriorment. “Ens ho van proposar els de l’editorial Astiberri i ens va agradar molt la idea. Actualment, en el mercat de la novel·la gràfica, és més interessant comptar amb un sol volum, a diferència dels còmics d’un altre tipus”, aclareix Sento Llobell. “I aquesta edició reflecteix més bé el meu projecte, al qual he dedicat quasi quatre anys, de publicar les memòries del doctor Uriel”.

Per a Sento Llobell, il·lustrador, dissenyador i autor de còmics, aquesta és la seua primera novel·la gràfica. “L’evolució dels formats ha canviat la manera de crear, és molt diferent ser col·laborador gràfic en revistes, amb poc de temps per a cada treball i un espai limitat, que tindre la llibertat que ofereix la novel·la gràfica. És una nova manera d’afrontar els còmics per a adults, un gènere molt més proper a la literatura o el guió cinematogràfic, i això dóna peu a tractar temes més seriosos, no sols pur entreteniment, sinó donar cabuda també a la reflexió. Pots fer pràcticament el que vulgues, la qual cosa canvia el plantejament a l’hora de treballar, t’ho pots pensar bé i fer una cosa que tinga molta més transcendència. A Dr. Uriel li he dedicat pràcticament quatre anys i he pogut polir-ho molt”, explica l’autor.

En la presentació del llibre realitzada al Col·legi Major Rector Peset ja es va poder fullejar. “Va ser un goig presentar l’obra justament ací, perquè la vida del doctor Uriel té molts punts en comú amb la del rector Peset”, afirma Carles Xavier López, director del Col·legi Major. En el festival Splash Sagunt es podrà conéixer més sobre aquesta novel·la gràfica el diumenge a les dotze del migdia, amb la presència de Sento Llobell, que valora molt positivament aquest festival: “Serà una presentació més entranyable, aprofitant que jugue a casa, perquè jo visc a Sagunt. Al festival vénen amics i companys de professió molt interessants, és una reunió que cada dia val més la pena”.