Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Comença la Segona Universitat d’Estiu de Sagunt sota el títol ‘Camins patrimonials. Cruïlles culturals’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 21 de setembre de 2018
Image de la noticia

Durant la vesprada de divendres 21 i el matí de dissabte 22 de setembre es duran a terme conferències i taules redones sobre la importància històrica de la capital del Camp de Morvedre, el seu patrimoni, cultura i memòria. Les sessions de la Universitat d’Estiu de Sagunt, que són gratuïtes per a la ciutadania, tindran lloc al Centre Cultural Mario Monreal.

Aquesta vesprada, a les 17:30 hores, s’inaugurarà la Universitat d’Estiu de Sagunt amb la presència de l’alcalde de Sagunt, Quico Fernández; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat, Jorge Hermosilla; i la diputada de l’àrea de Benestar Social, Mercedes Berenguer. El secretari tècnic de la Ruta dels Fenicis a Espanya, Manuel Pelegrina, presentarà l’Itinerari Cultural del Consell dEuropa: Ruta dels Fenicis. A continuació, es realitzaran les conferències El camí dAnníbal i la Segona Guerra Púnica, a càrrec del catedràtic de Prehistòria de la Universitat de Jaén Arturo Ruiz; Sagunt: mite i història, impartida per la catedràtica d’Arqueologia i professora emèrita de la Universitat Carmen Aranegui; i Sagunt: una cruïlla de camins, a càrrec del professor Ferran Arasa (Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga). Finalment, hi haurà una taula redona moderada per la directora del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat, Consuelo Mata.

La jornada matinal de dissabte arreplega la presentació de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, a càrrec de la doctora en Història Contemporània María Habenstreit. A continuació, les conferències Patrimoni de la Humanitat: configuració, relats i reptes actuals, impartida per Beatriz Santamarina (Departament de Sociologia); Sagunt, patrimoni de la Humanitat: una visió comparativa, a càrrec de Luis Pablo Martínez (Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport); i De Roma a Philadelphia, o la universialitat del patrimoni industrial, que oferirà el director del Taller de Patrimoni Cultural i Desenvolupament Humà de la Universitat, Ximo Revert. Finalment, se celebrarà una taula redona moderada per Ester Alba.

L’Ajuntament de Sagunt i la Universitat de València han organitzat aquesta segona edició de la Universitat d’Estiu de Sagunt (UES) mitjançant el patrocini de la Diputació. El lema d’aquestes jornades és Camins patrimonials. Cruïlles culturals. Ester Alba Pagán, coordinadora i professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València, posa l’accent en la segona part del títol, “on convergeixen els camins patrimonials”, ja que arreplega el “caràcter testimonial de Sagunt, que en si mateix és una cruïlla temporal, i d’açò en queden nombroses empremtes”.

La Universitat d’Estiu de Sagunt naix amb la finalitat de posar en valor la incorporació d’aquesta ciutat a l’Itinerari Cultural del Consell d’Europa: la Ruta dels Fenicis i la Ruta Europea del Patrimoni Industrial, patrocinades per la Comissió Europea. La iniciativa s’emmarca dins del projecte general d’elaboració de l’informe de candidatura de Sagunt com a Patrimoni de la Humanitat.