Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Diverses exposicions de la Universitat de València arriben aquesta setmana a Alzira, l’Eliana i Guadassuar

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 11 d’abril de 2018
Diverses exposicions de la Universitat de València arriben aquesta setmana a Alzira, l'Eliana i Guadassuar

L’acte d’inauguració d’’El Patrimoni Cultural Valencià’ és hui dimecres al MUMA (Museu Municipal d’Alzira) a les 13 hores. I l’exposició ‘La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis’ també s’obri hui dimecres al públic a l’IES de Guadassuar. La mostra ‘Memòria Democràtica i Patrimoni’ s’inaugurà ahirdimarts 10 d’abril, a les 19 hores al Centre Sociocultural de l’Eliana.

Aquestes tres mostres, com totes les organitzades pel Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, tenen un caràcter itinerant, de manera que s’exhibeixen en les capçaleres comarcals valencianes i en altres municipis que les sol·liciten. Les exposicions representen la voluntat de la Universitat de projectar-se més enllà dels seus tres campus, l’interés per transferir coneixements a les entitats locals i el propòsit d’aproximar l’acadèmia a la ciutadania.

Memòria Democràtica i Patrimoni (1936-1939): conéixer, difondre i posar en valor s’exhibeix a l’Eliana fins al 20 d’abril

Aquesta mostra s’inaugura el dimarts 10 d’abril, a les 19 hores, al Centre Sociocultural de l’Eliana, després d’haver sigut exposada a Alaquàs, Alzira, Riba-roja de Túria, Llíria i Gandia. Participaran en l’acte inaugural l’alcalde de l’Eliana, Salvador Torrent; el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; i el director de l’oficina de Caixa Popular de Riba-roja de Túria, José Francisco Machado. Els autors i comissaris de l’exposició són Jorge Ramos (Departament d’Història Moderna i Contemporània, UV), Enrique Bengochea i Javier Esteve.

La col·lecció, que compta amb el suport financer de Caixa Popular, està formada per dèsset panells amb fotografies, gràfics, mapes, compilacions de premsa i textos. Els principals temes que aborda són: la guerra civil espanyola, el cartellisme polític valencià, la València capital de la República, els bombardejos i els refugis, el patrimoni de la revolució social, l’arquitectura, la cultura, l’educació, els hospitals de sang, etc.

El Patrimoni Cultural Valencià s’exposa a Alzira fins al 6 de maig

La inauguració de l’exposició se celebra el dimecres 11 d’abril al MUMA d’Alzira, a les 13 hores. Assistiran a l’acte l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez; el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Jorge Hermosilla; i el director de l’oficina d’Alzira de Caixa Popular, Josep Chaques. Aquesta mostra compta amb el patrocini de Caixa Popular i amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

L’objectiu d’aquesta col·lecció és acostar a la societat valenciana l’ampli i ric patrimoni cultural, artístic, sociològic, paisatgístic, històric… present a la Comunitat Valenciana. La mostra està conformada per trenta-sis panells en l’elaboració dels quals han participat més d’una vintena d’especialistes de la Universitat de València en disciplines com ara la història, l’arqueologia, la sociologia, la geografia o l’art.

Fin ara ha sigut exposada a Alaquàs, Ademús, Aiora, Llíria, Gandia, Torrent, Xàtiva i Sagunt; ara els interessats poden visitar-la al MUMA d’Alzira fins al 6 de maig. Els pròxims itineraris seran Torrent, Xàtiva, Sagunt, Alzira, Requena i Anna.

La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis estarà a Guadassuar fins al 26 d’abril

Després d’exposar-se a Algemesí, Alberic i Pobla Llarga, l’exposició La ignomínia de l’oblit arriba el dimecres 11 d’abril a l’Institut d’Educació Secundària de Guadassuar, on podrà visitar-se fins al dia 26. Aquesta mostra ha sigut organitzada pel Servei de Publicacions de la Universitat de València (PUV), en col·laboració amb el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial. Es tracta d’una exposició que es troba en itinerància per les poblacions de la Ribera Alta, inspirada en la publicació de La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis, de Ximo Vidal i Carles Senso.

El drama dels valencians deportats als camps de concentració nazis és ja conegut, però en aquest estudi s’analitza des d’una mirada més concreta, tant des del punt de vista territorial (centrat a la comarca de la Ribera) com el vital, a partir de l’experiència viscuda que s’ha arreplegat gràcies a diverses biografies.