Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

El programa d'Universitats Estacionals aconsegueix el seu equador temporal aquesta setmana amb les jornades d'Ontinyent, Xàtiva i Oliva

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 23 de novembre de 2020
Il·lustració de la Universitat Estacional d'Ontinyent
Il·lustració de la Universitat Estacional d'Ontinyent

El programa d'Universitats Estacionals -una iniciativa oberta i gratuïta de la Universitat de València-, aconsegueix el seu equador temporal al mes de reiniciar les seues sessions, amb una activitat especialment intensa, concentrant la celebració de les jornades d'Ontinyent, Xàtiva i Oliva, en les quals s'analitzaran diversos aspectes relacionats amb l'educació i el patrimoni històric i cultural.

La setmana començarà amb la celebració de la Universitat Estacional d'Ontinyent, una de les més veteranes -que ja compleix la seua desena edició- i també la més extensa, ja que es desenvoluparà al llarg de quatre vesprades, des de hui dilluns fins al dijous, sota el títol ‘Temps d'aprenentatges’.

La Universitat Estacional de Xàtiva celebra la seua tercera edició demà, dimarts, al matí, per a debatre sobre ‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destins culturals’. I la Universitat Estacional d'Oliva dedica la que és la seua primera edició a l'anàlisi del tema ‘Educació, convivència i ciutadania’, en la vesprada del dimecres, 25 de novembre.

El programa d'Universitats Estacionals, iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana, ja és present en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral.

En aquest excepcional any 2020 s'ha aconseguit mantindre el repte inicial de celebrar 20 Universitats Estacionals -denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any-, malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, que ha provocat que quasi totes s'hagen concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’. Les Universitats Estacionals d'Ontinyent i Oliva s'inscriuen en l'àrea de ‘Educació i Benestar Social’; i la Universitat Estacional de Xàtiva, en ‘Patrimoni Històric i Cultural’.

Les Universitats Estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular. Per al cas d'Ontinyent, es compta amb el patrocini de Caixa Ontinyent.

El seu objectiu és promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat que tenen un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

Universitat Estacional d'Ontinyent (UTO)

La Universitat Estacional d'Ontinyent (UTO) és una acció acadèmica del Campus d'Ontinyent a la ciutat i la seua comarca, la Vall d'Albaida, que, en la seua desena edició, reunirà -a l'Aula Magna del Campus Universitari d'Ontinyent- a docents, professionals, estudiants i ciutadans de l'entorn per a debatre sobre el tema ‘Temps d'aprenentatges’.

La inauguració serà aquesta vesprada, a les 16:00 h, amb la intervenció de l'alcalde d'Ontinyent, Jorge Rodríguez Gramage; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla Pla; el coordinador de la UTO, José Cantó Doménech; i representants de la Diputació de Valéncia i Caixa Ontinyent.

Enguany, els documentals ‘Docufòrum’ establiran les bases per a desenvolupar els debats de cada vesprada, moderats per José Cantó Doménech, entorn de diversos continguts relacionats amb el tema central.

Així, hui, després de la projecció del documental sobre ‘Paisatges turístics valencians’, es desenvoluparà un debat, en el qual participaran Rosa Pardo Marín, directora general de Política Territorial i Paisatge de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat de la Generalitat Valenciana; i Emilio Iranzo García, director de la Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians del Departament de Geografia de la UV.

El documental ‘Quo vadis, Cànnabis?’ serà el punt de partida del debat de demà, amb la participació de José Javier Navarro Pérez, del Departament de Treball Social i Serveis Socials de la UV; i Paula Soler Torró, regidora de Serveis Socials i Acció Comunitària de l'Ajuntament d'Ontinyent.

El dimecres, el debat començarà després del documental ‘Unisocietat, aprenentatge al llarg de la vida’. Intervindran Esperanza Navarro Pardo, del Departament de Psicologia Evolutiva i de l'Educació de la UV; i María José Tornero Gandia, estudiant de Unisocietat.

El dijous es clausurarà l'actual edició de la UTO, amb el debat, a partir del documental ‘La formació professional: entre el futur i el present’, en el qual participaran Almudena A. Navas Saurín, del Departament de Didàctica i Organització Escolar de la UV; Javier Cabedo Sanchis, president de la Confederació d'Empresaris de la Vall d'Albaida, COEVAL; i Francesc Albero Devesa, director de l'IES l’Estació.

Universitat Estacional de Xàtiva

La Universitat Estacional de Xàtiva se celebrarà aquest any sol en línia, de manera excepcional. Aquesta tercera edició se centra en dos temes relacionats amb les destinacions turístiques culturals: els Objectius del Desenvolupament Sostenible, una iniciativa impulsada per les Nacions Unides, les metes de les quals tenen la seua implicació en el turisme cultural; i l'aplicació de noves tecnologies de realitat virtual.

La inauguració serà demà dimarts, 24 de novembre, a les 9:30 h, a càrrec de la rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre Escrivá; l'alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà i Boluda; el director de Relacions Institucionals de Caixa Popular, Paco Alós; un representant de la Diputació de València; i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla Pla.

A continuació, es desenvoluparan tres conferències, després de les quals s'obrirà un debat. La primera d'elles, patrocinada per l'Agència Valenciana Antifrau i impartida per professorat de la UV, s'emmarca en el projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’.

Rosa Yagüe Perales, del Departament d'Economia Aplicada de la UV, parlarà sobre ´Els objectius del desenvolupament sostenible i la seua implicació en el turisme cultural’, i Marcos Fernández Marín, de l'Institut Universitari de Robòtica i TIC (IRTIC), de la UV, pronunciara una conferència sobre ‘Aplicació de noves tecnologies de realitat virtual al turisme cultural’. A continuació, tots els ponents participaran en una taula redona en la qual es debatrà sobre els temes tractats.

Universitat Estacional d'Oliva

La Universitat Estacional d'Oliva se celebrarà a la vesprada del dimecres, 25 de novembre, en el Centre Polivalent, de la Ronda Sud, a partir de les 17:30 h.

La rectora de la UV, Mª Vicenta Mestre Escrivá, intervindrà en l'acte inaugural juntament amb l'alcalde d'Oliva, David González Martínez; el coordinador d'aquesta Universitat Estacional, Alejandro Mayordomo Pérez; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

La rectora i professora del Departament de Psicologia Bàsica de la UV; Mª Vicenta Mestre Escrivá, pronunciarà la conferència inaugural, amb el títol ‘Formar la conducta prosocial’. Després d'ella, Mª Isabel Viana Orta i Alejandro Mayordomo Pérez, tots dos del Departament d'Educació Comparada i Història de l'Educació de la UV, parlaran sobre ‘Convivència a les aules. La mediació escolar’ i ‘A la ciutat i els centres educatius: educar per a la ciutadania’, respectivament. Una taula redona sobre ‘Educació i convivència a La Safor’, amb la participació de representants de les entitats locals, tancarà l'actual edició d'aquesta Universitat Estacional.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La programació d'Universitats Estacionals tindrà la seua continuïtat amb la Universitat Estacional d'Alzira, que debatrà sobre ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, sobre ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; la Universitat Estacional de Llíria, sobre ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, l’11 de desembre; la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, sobre ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori, desenvolupe local i benestar’, el 16 de desembre; i la Universitat Estacional d'Alt Túria sobre ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, el 18 de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'estiu), Canal de Navarrés i Xàtiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Díptic Ontinyent

Díptic Xàtiva

Díptic Oliva