Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Un seminari analitza la dimensió territorial del mercat laboral valencià

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 14 de desembre de 2018
Image de la noticia

La Universitat de València va organitzar ahir, amb la col·laboració de Labora, la Universitat Jaume I i la Universitat d'Alacant, una trobada entre els principals actors territorials i socials implicats en les polítiques d'ocupació valencianes. Vora un centenar d'assistents, entre tècnics dels pactes de la Comunitat Valenciana, representants sindicals i municipals, així com estudiants es van donar cita en aquest simposi.

El seminari va ser inaugurat pel vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla; el secretari autonòmic d'Ocupació, Enric Nomdedéu; i la directora General d'Ocupació i Formació de Labora, Rocío Briones.

Nomdedéu va transmetre la necessitat de “treballar d'una forma rigorosa per a incorporar la dimensió territorial en l'elaboració i la implementació de les polítiques activeu d'ocupació”, i va assegurar que en 2019 Labora finançarà l'elaboració d'estratègies específiques per a cada Acord Territorial, que comptaran amb el suport tècnic i la coordinació de la Universitat de València, la Universitat Jaume I de Castelló i la Universitat d'Alacant.

Nomdedéu va coincidir amb Briones en posar de rellevància el programa «Avalem Territori», que Labora va engegar en 2017, un projecte d'adequació de les polítiques d'ocupació a la realitat territorial de la Comunitat Valenciana coordinat per la Universitat de València, i que compta amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI) i la Universitat d'Alacant (UA). Aquest programa es va dirigir en un primer moment a diagnosticar necessitats i singularitats i impulsar nous projectes innovadors i experimentals. “Es tracta d'una actuació inèdita que ens permet obtenir informació sistematitzada i detallada de les característiques del mercat de treball de tots els municipis valencians”, va explicar Rocío Briones.

Jorge Hermosilla, va enaltir la importància de la col·laboració institucional i d'establir aliances estratègiques en el territori: “l'única manera d'avançar cap a la creació de «territoris intel·ligents», és fer-ho junts; solament des de la col·laboració i el treball conjunt podrem aconseguir territoris que contribuïsquen a millorar la qualitat de vida de la societat que els habita, així com al desenvolupament personal dels ciutadans”.

Durant la jornada van participar representants de les tres universitats públiques responsables del projecte Avalem territori. En concret de la Universitat de València van estar presents el vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat de la UV, Ernest Cano; i els professors del Departament d'Economia Aplicada Josep Vicent Pitxer i Juan Ramón Gallego. Ernest Cano es va centrar a analitzar els projectes experimentals com a instrument de les polítiques d'ocupació en el territori.

A través de diverses taules redones es va analitzar la participació social, la direcció estratègica en el mercat laboral o l'acció en el territori mitjançant els projectes experimentals. Per part de les universitats van participar Vicente Budí (UJI), Núria Grané (vicerectora de la UA) i José Miguel Giner (UA). En la taula redona sobre territori i participació social van interactuar el secretari d'ocupació de la CEV, Miguel Ángel Javaloyes; de CCOO, Ana García; d'UGT-PV, Pilar Mora; i Pepe Mazón, de la Federació Adlypse. Per part dels pactes van estar Móncia Bou (Pacte La Plana Baixa), Rosa Fernández (Pacte Convega), Maria José Tortosa (Pacte La costanera-Canal), Román Sánchez (Pacte Maestrat-Litoral) i Javier González (Fundació València Activa).

Galeria d'imatges