Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat d'Hivern de Cofrentes analitza, en la seua primera edició, la longevitat i el benestar en el medi rural

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 10 de març de 2020
Image de la noticia

La Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO) inicia demà la seua marxa incorporant-se a aquesta iniciativa promoguda per la Universitat de València en el seu compromís pel territori. Durant la vesprada de demà dimecres i al llarg del dijous, docents i experts abordaran el binomi longevitat i benestar des de diferents perspectives.

La Universitat d'Hivern de Cofrentes (UNICO) inicia esta setmana la seua marxa amb la celebració de la seua primera edició, durant la vesprada de demà dimecres i al llarg de tot el dia del dijous, sota el títol ‘Longevitat i benestar en el medi rural’. D'esta manera, se suma a la xarxa d'universitats estacionals promoguda per la Universitat de València (UV).

La docència, la investigació i la transferència de coneixement són els pilars fonamentals de tota institució universitària. En aquest sentit, la UV, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, fidel al seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha impulsat esta acció acadèmica que pretén consolidar-se a Cofrentes i a la Vall d'Ayora-Cofrentes, i que ha organitzat conjuntament amb l'Ajuntament i el Balneari de Cofrentes i amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular.

La creixent longevitat de la població suposa un repte social, sanitari i polític mundial. Afrontar-ho en el medi rural constitueix un desafiament addicional però, al mateix temps, permet posar en valor les característiques d'un entorn privilegiat quant a la qualitat de vida de la comarca des d'una perspectiva territorial, de paisatge i de possibilitats de desenvolupament futur.

La Universitat d'Hivern de Cofrentes analitzarà el binomi longevitat i benestar des de diferents perspectives, gràcies a les aportacions de professors de la UV (dels departaments de Fisiologia, Psicobiologia, Genètica, Sociologia i Antropologia Social i Geografia) i especialistes locals que aportaran la seua visió sobre la salut al llarg de la vida i en el medi rural. Així, al llarg d'aquestes dues jornades, gratuïtes i obertes al públic, es convertirà en punt de trobada i debat de docents, investigadors, estudiants de Secundària i de cicles formatius i universitaris, agents socials, treballadors públics, jubilats, aturats i ciutadans de Cofrentes i el seu entorn pròxim.

La jornada de demà es desenvoluparà en el Balneari de Cofrentes (C/ Balneario, s/n). Començarà, a les 16:30 h, amb una presentació de la UNICO, a càrrec de la seua coordinadora, Esperanza Navarro Pardo, i del director general del Balneari, Miguel Ángel Fernández Torán.

A continuació, Manuel Pérez Alonso, del Departament de Genètica de la UV, parlarà sobre ‘Genètica, Genòmica i Medicina Personalitzada’; Consuelo Borrás Blasco, del Departament de Fisiologia de la UV, sobre ‘Com arribar a centenari sense morir en l'intent (Estratègies per a aconseguir un envelliment saludable)’; i Miguel Ángel Fernández Torán pronunciarà una conferència amb el títol ‘De l'Educació per a la Salut al Pla de Longevitat’.

La jornada del dijous serà a l'Ajuntament de Cofrentes (Plaza d'Espanya, 9), a partir de les 10:00 h, quan tindrà lloc l'acte d'inauguració de la UNICO, amb la presència de Salvador Honrubia Mora, alcalde de Cofrentes; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Esperanza Navarro Pardo, coordinadora de la UNICO; i Ricardo Ruiz Carrascosa, director de l'oficina de Requena en Caixa Popular CCV.

Durant el matí, exposaran les seues visions sobre la longevitat Manuel Pérez Alonso i Consuelo Borrás Blasco. A continuació, Rosa Redolat Iborra, del Departament de Psicobiologia de la UV, pronunciarà una conferència amb el títol ‘Envelliment cognitiu: ¿Què ens aporten les noves tecnologies en la prevenció i intervenció?’.

La projecció del vídeo DOCUFÒRUM ‘Formació al llarg de la vida’, tancarà la sessió del matí.

A la vesprada, a les 16:00 h, se celebrarà una taula redona, moderada per Esperanza Navarro, sobre ‘Present i futur del món rural’. Patricia Hernández Cantos, psicòloga dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Cofrentes, parlarà sobre ‘El sentit dels serveis municipals en el medi rural’; Josep Pérez Soriano, del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la UV, sobre ‘Desarrelament rural, ni és un procés natural ni és irreversible’; Emilio Iranzo García, del Departament de Geografia de la UV, sobre ‘El paisatge rural com a actiu per al desenvolupament i el benestar’; i el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla, del Departament de Geografia de la UV, sobre ‘El despoblament de l'interior valencià: diagnòstic i solucions’.

La primera edició de la UNICO es clausurarà a les 18:00 h.

Sobre les universitats estacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

Les universitats estacionals estan distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada, a més de per Cofrentes (longevitat i benestar en el medi rural), per Requena (cultura del vi); Alzira (Medi ambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademuz (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Buñol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Enguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i l'Eliana (Smart city).

Llista d'enllaços: