Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de Primavera de l'Alt Túria analitza la potencialitat de les reserves de la biosfera com a productes turístics

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 9 de juny de 2021
Image de la noticia

La Universitat de Primavera de l'Alt Túria celebrarà aquest divendres la seua segona edició sota el títol ‘Del recurs territorial al producte turístic en una Reserva de la Biosfera’, en el marc del programa d'Universitats Estacionals, de la UV, gratuït i obert a tot el públic. La jornada abordarà la transformació dels productes naturals i patrimonials en productes turístics sostenibles.

La Universitat de Primavera de l'Alt Túria tractarà aquest divendres, 11 de juny, sobre la transformació ‘Del recurs territorial al producte turístic en una Reserva de la Biosfera’, donant continuïtat al programa d'Universitats Estacionals, impulsat per la Universitat de Valéncia (UV), obert a tots els ciutadans, que poden assistir de manera presencial o fer-ho en línia.

Les Universitats Estacionals són una iniciativa de la UV, organitzada a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. El seu objectiu és promoure el debat entorn d'un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria. Aquesta acció acadèmica està en totes les comarques de la província, amb 20 edicions en altres tantes localitats.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a ciutadans de totes les edats, han recuperat el vincle amb l'estació de l'any que els dóna nom, després d'un any anòmal per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar en 2020 amb la incorporació de l'enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l'assistència a les persones interessades. Com en 2020, la UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat de Primavera de l'Alt Túria (UPAT)

La Universitat de Primavera de l'Alt Túria (UPAT) celebra aquest divendres la seua segona edició en el Teatre municipal de Titaguas (Avingunda Simón de Rojas, 23), dins de l'àrea temàtica ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’, amb el títol ‘Del recurs territorial al producte turístic en una Reserva de la Biosfera’.

La UPAT -fruit de l'estreta col·laboració entre la UV, la Mancomunitat de l'Alt Túria, l'Ajuntament de Titaguas, la Diputació de València i Caixa Popular- té el seu origen en la declaració, en 2019, de la Reserva de la Biosfera de l'Alt Túria en aquest territori, que inspira, cada any, els temes de debat. En aquesta segona edició s'abordarà la manera de transformar els recursos naturals i patrimonials en un producte turístic sostenible, compatible amb els objectius d'una reserva de la biosfera, evitant el turisme de masses, per a dinamitzar l'economia local i tractar de frenar el despoblament. La jornada integrarà dues conferències i una taula redona, que oferiran un enfocament divulgatiu i es dirigiran tant a les persones que residisquen o treballen en la Reserva o en el seu entorn, com als gestors d'espais protegits, investigadors, estudiants i docents amb interés en la conservació del patrimoni natural i cultural i la seua posada en valor.

La sessió s'inaugurarà a les 9:30 h, amb la intervenció de Rafael Darijo, president de la Mancomunitat de l'Alt Túria; Ramiro Rivera, alcalde de Titaguas; Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Emilio Barba, coordinador de la Universitat Estacional de l'Alt Túria i de l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la UV; Ángel Morales, coordinador de la Universitat Estacional de l'Alt Túria i del Departament de Química Analítica de la UV; Empar Folgado, diputada delegada d'Inclusió Social i Educació de la Diputació de València; i un representant de Caixa Popular.

A continuació, Rubén Arnandis, del Departament de Geografia de la UV, pronunciarà una conferència sobre el tema ‘La matèria primera del turisme: els recursos territorials’; Walesska Schlesinger, del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la UV, parlarà ‘Del recurs al producte: la posada en valor dels recursos del territori a través de la gestió de l'experiència turística’; i Gerson Beltrán, de la Universitat Oberta de Catalunya i Play&go experience, sobre ‘Noves tecnologies al servei del turisme en espais naturals protegits’.

Una taula redona amb el títol ‘Recursos com a productes turístics en una Reserva de la Biosfera’, moderada per Emilio Barba, posarà fi a la jornada. En ella intervindran Walesska Schlesinger, del Departament de Comercialització i Investigació de Mercats de la UV; Gerson Beltrán, de la Universitat Oberta de Catalunya i Play&go experience; Rubén Arnandis, del Departament de Geografia de la UV; i Susana Romero, AEDL i Gestora de la Reserva de la Biosfera de l'Alt Túria.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d'Universitats Estacionals integra dues Universitats d'Hivern, que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions: Cofrentes i Requena.

Les Universitats Estacionals de Primavera, després de la celebració de l'edició d'Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés, i, aquesta setmana, Alt Túria, conclouran la seua programació amb la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, el 21 de juny, que debatrà sobre el tema ‘Paisatges rurals: productes turístics sostenibles’.

Les Universitats Estacionals d'Estiu començaran el 7 de juliol amb l'edició de la Universitat Estacional d'Aras de los Olmos, que tindrà com a tema principal ‘Botànica i desenvolupament rural’. La Universitat Estacional de Gandia debatrà, a partir del 12 de juliol, sobre ‘Canvis. Una mirada calidoscòpica’; i la Universitat Estacional de Sagunt, el 15 de setembre, sobre ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Entre el mite i el llegat cultural’.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. La Universitat Estacional d'Alaquàs obrirà el cicle el 7 d'octubre, amb el tema ‘L'Horta en la cruïlla: algunes decisions històriques crucials’. La Universitat Estacional de Buñol, el 15 d'octubre, tindrà com a títol ‘Buñol. El patrimoni cultural. La música com a motor de canvi social´; la Universitat Estacional de l'Eliana, el 21 d'octubre, ‘Smart cities: tecnologia i ciutadania’; la Universitat Estacional d'Oliva, el 27 d'octubre, ‘Educació: iguals i diversos’; la Universitat Estacional de Llíria, el 29 d'octubre, ‘La música com a eina educativa de transformació social’; la Universitat Estacional d'Ayora, el 4 de novembre, ‘Reptes i amenaces de l'apicultura en el segle XXI’; la Universitat Estacional d'Enguera, a partir de l'11 de novembre, ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d'Ontinyent, a partir del 23 de novembre, ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón de Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i l'Eliana).

 

 

Llista d'enllaços: