Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de Tardor de Bunyol analitza la tradició musical com a singularitat lligada a la seua geografia i a la seua història

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 26 de setembre de 2019
Image de la noticia

La 3a edició d'aquesta universitat estacional, una iniciativa de la Universitat de València, desenvolupada en col·laboració amb l'Ajuntament de Bunyol i amb la participació de la Diputació de València, es va inaugurar el passat dimecres 25 de setembre sota el lema ‘Bunyol: patrimoni cultural. Música per a educar i difondre’.

 L'actual edició d'aquesta Universitat de Tardor ressalta la música com a element essencial de Bunyol. Així ho van posar de manifest, durant la inauguració, el passat dimecres 25 de setembre, Juncal Carrascosa, alcaldessa de Bunyol; Empar Folgado, diputada d'Educació; Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València; i Ana Botella, coordinadora de la Universitat de Tardor de Bunyol, els qui van destacar la importància de la col·laboració institucional en el desenvolupament d'aquesta iniciativa acadèmica.

Juncal Carrascosa va aplaudir aquest programa, que permet enaltir la personalitat de cada territori i que, en el cas de Bunyol, és clarament la música. “Bunyol és música”, va resumir.
Jorge Hermosilla  va recordar que les universitats estacionals naixen del “compromís clar, manifest i escrit” de la Universitat de València amb l'entorn territorial. En aquest sentit, va dir, es va voler “fer un pas al capdavant ressaltant la singularitat de cada territori, que en el cas de Bunyol, és la música, com a element diferencial”, vinculat “no solament a la seua geografia, sinó també a la seua història: la de la societat local”. Hermosilla  va mostrar el seu agraïment al suport institucional per al desenvolupament d'aquest programa, que “és fruit de la col·laboració d'institucions còmplices amb el territori”.
L'actual edició de la Universitat de Tardor de Bunyol va començar dimecres en l'emblemàtic Molino  Galà, i es prolongà al llarg de la vesprada de dijous amb interessants debats, d'accés lliure i gratuït, sobre la riquesa musical d'aquesta localitat.

El dijous de vesprada van tenir lloc una sèrie de conferències, a càrrec d'Amparo Hurtado, del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials, de la Universitat de València , que proposà ‘Un itinerari del paisatge sonor de Bunyol’; Rosa Isusi-Fagoaga, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València, que parlà sobre la importància de ‘Difondre la música valenciana des de Bunyol’; i Rafael Fernández, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Plàstica i Corporal de la Universitat de València, que dissertà sobre ‘L'ensenyament musical a Bunyol’. La coordinadora de la Universitat de Tardor de Bunyol, Ana Botella, obrí, a continuació, un nou debat sobre el tema de les jornades.


Sobre les universitats estacionals


La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en diferents municipis i distribuïdes per les comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada per Alzira (Medi ambient); Xátiva  (Turisme cultural, enològic i natural); Ademús (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Bunyol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Énguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i L'Eliana (Smart city). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.