Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de Tardor de Llíria celebra la seua segona edició sota el títol ‘Llíria, ciutat de la música. Història i Educació’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 15 d’octubre de 2019
Image de la noticia

La nova edició d'aquesta universitat estacional, una iniciativa de la Universitat de València, desenvolupada en col·laboració amb l'Ajuntament de Llíria i amb la participació de la Diputació de València, obri aquesta setmana una doble jornada de debats coincidint amb la candidatura d'aquesta localitat a integrar-se en la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la modalitat de música.

La segona edició de la Universitat de Tardor de Llíria abordarà, al llarg de les vesprades de demà dimecres i el dijous, diferents aspectes de la història de la música en la localitat i el seu vessant educatiu, en un any en què opta a integrar-se en la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO en la modalitat de música.

La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Llíria i la participació de la Diputació de València, ha organitzat aquesta acció acadèmica, lligada a la formació, la investigació i la transferència de coneixement, que pretén consolidar-se a Llíria i el Camp de Túria com un punt de trobada d'especialistes de diferents àmbits amb la ciutadania local i el seu entorn pròxim.

Les jornades, d'accés lliure i gratuït per a tots els ciutadans, se celebraran ambdós dies a partir de les 18:00 hores en el Conservatori Municipal i comptaran amb la participació de professorat de la Universitat de València, així com de musicòlegs, mestres, professors i historiadors locals que proporcionaran les claus per a entendre la relació tan estreta de Llíria amb l'art musical.

En la inauguració de la nova edició d'aquesta universitat estacional participaran l'alcalde Llíria, Manuel Civera; la diputada d'Educació i Inclusió Social, Empar Folgado; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; la coordinadora de la Universitat de Tardor de Llíria, Elvira Asensi; i el regidor d'Infraestructures Educatives i Ensenyaments Artístics de Llíria, Paco García.

A continuació se celebrarà una taula redona, en la qual intervindran Marcel·lí García Peruga, mestre del CRA Alt Carraixet d'Olocau- Gátova, que realitzarà una exposició sota el títol ‘Fem música a l'escola: entre la tradició i la innovació. Juguem?’; Concepción Enguídanos, professora de l'IES Camp de Túria de Llíria, amb la seua ponència ‘La Música en l'Ensenyament Secundari i Batxillerat: experiències des de la IES Camp de Túria de Llíria’; Ana Mª Botella, del Departament de Didàctica de l'Expressió Musical, Política i Corporal de la Universitat de València, que parlarà sobre ‘L'educació musical a la Universitat de València’; i Amparo Esteve, directora del Conservatori Professional de Música de Llíria, que centrarà la seua ponència en el ‘Conservatori de Llíria: 26 anys formant, educant i fent música’.

Un debat, moderat per Ana Botella, tancarà la jornada de demà dimecres.

El dijous diversos experts abordaran diferents aspectes musicals i la seua relació amb Llíria. Antoni Llibrer, doctor en Història i professor de la Universitat de València, pronunciarà la conferència ‘De la aljama a la Llíria feudal: ulemas, llauradors, preveres i músics (s. XI-XV)’; Jota Martínez, músic especialista en instruments de la tradició medieval espanyola, parlarà sobre ‘Com sona la Llíria del segle XIII’; Francesc Rozalén , historiador, sobre ‘La Llíria Moderna’; i Andrea Bombi, musicòleg i professor del Departament de Filologia Italiana de la Universitat de València, sobre ‘Música en l'Edat Moderna’.

La jornada del dijous conclourà amb un debat públic, moderat per Joan Josep Adrià i Montolo, doctor en Història i professor de l'IES Camp de Túria de Llíria.

Sobre les universitats estacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que deriva de que centren la seua activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en altres tants municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa els seus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seua particular idiosincràsia, història i cultura, amb la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada per Alzira (Media mbient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademús (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Bunyol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palau d'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Énguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i L'Eliana (Smart city). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.

Llista d'enllaços: