Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de València i els Instituts d'Estudis valencians analitzen l'aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el territori valencià

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 27 de novembre de 2020
Image de la noticia

Aquest divendres 27 de novembre la Facultat de Geografia i Història ha acollit la 9a trobada anual entre la Universitat de València i la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià (FedinesPV). La jornada s'ha celebrat amb l'objectiu de reflexionar sobre les aplicacions dels ODS, amb la finalitat d'arribar a formular accions de canvi cap a una societat sostenible.

La novena trobada UV- FedinesPV, organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià, en col·laboració amb Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, la Facultat de Geografia i Història, la Diputació de València i Caixa Popular, s'ha celebrat hui a la Sala Palmireno de Facultat de de Geografia i Història de la UV, complint totes les mesures de seguretat anti-COVID. En aquesta ocasió, per les limitacions imposades per la crisi sanitària s'ha oferit l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming.

En la inauguració de la jornada han participat la rectora de la Universitat de València, Mª Vicenta Mestre; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla; el president de la FedinesPV, Josep Vicent Frechina; i el director de RSC i Relacions Institucionals de Caixa Popular, Francisco Alós.

La trobada ha comptat amb un total de 3 taules redones. La primera, moderada per Josep Vicent Frenchina, s'ha centrat en explicar el concepte dels objectius de desenvolupament sostenible i la seua aplicació en l'escenari actual. En ella han participat Pilar Rueda, delegada de la rectora de la Universitat de València per a la Sostenibilitat; Olga Mayoral, del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV; i Ezequiel Castellano, del Centre d'Estudis La Serrania.

La segona taula, moderada pel vicerector Jorge Hermosilla, ha abordat l'administració local i la sostenibilitat a través de les intervencions d'Andrés Boix i Reyes Marzal, tots dos del Departament de Dret Administratiu i Processal de la UV; Josep M. Tarazona (Ideco Horta Sud); i Jorge Martínez (Associació Cultural Las Alcublas –ACLA–).

El programa de la vesprada ha consistit en una taula redona basada en el patrimoni cultural i la seua relació amb els objectius de desenvolupament sostenible. El moderador ha sigut Andreu Ginés, director tècnic de la FedinesPV, i han participat Natalia Castellanos (Associació Arrelaires), Beatriz Santamarina (Departament de Sociologia i Antropologia Social, UV); Salvador Soler (Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida -IEVA-) i María Elisa Puig (Càtedra de Participació Ciutadana i Paisatges Valencians, UV).

Aquesta trobada ha sigut la novena organitzada entre la Universitat i la Federació d'Instituts d'Estudis del País Valencià. Des de la primera presa de contacte a la tardor de 2010, la Universitat i la xarxa de centres d'estudis valencians han organitzat congressos i trobades sobre medi ambient, educació, economia, turisme, desenvolupament territorial, sostenibilitat, participació, anàlisi electoral, memòria democràtica, patrimoni immaterial, vertebració territorial i, hui, els objectius de desenvolupament sostenible de Nacions Unides. Aquesta nova iniciativa aferma, una vegada més, el projecte comú de treball que es va dissenyar i va promoure entre totes dues parts en 2010. Constitueix un referent del compromís conjunt de fomentar la convivència, l'intercanvi d'experiències i el desenvolupament d'actuacions futures entre la comunitat universitària i aquestes organitzacions de base comarcal i municipal, arrelades en el territori valencià.

Imatges: