Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

La Universitat de València participarà en el desé aniversari de la declaració del Tribunal de les Aigües de València com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 20 de setembre de 2018
Image de la noticia

La institució acadèmica, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, forma part de la Comissió per a la Difusió i Reconeixement del Tribunal de les Aigües. Aquesta comissió treballa en diverses activitats commemoratives amb motiu del desé aniversari de la declaració del Tribunal de les Aigües com a Patrimoni Cultural Immaterial. Activitats que es realitzaran durant el pròxim 2019.

Aquest dijous 20 de setembre s’ha celebrat una reunió de la Comissió per a la Difusió i Reconeixement del Tribunal de les Aigües, formada per aquest, el Govern d’Espanya a través de la seua delegació a la Comunitat Valenciana, la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, l’Ajuntament de València, la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València. La reunió ha servit per a continuar avançant en el disseny del pla d’activitats i actes commemoratius que es duran a terme durant el 2019 en honor del Tribunal de les Aigües de València, responsable des de fa més d’un mil·lenni de vetlar pel just ús i repartiment de l’aigua a l’horta valenciana, que va ser declarat el 30 de setembre del 2009 Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco. La Universitat de València, mitjançant el concurs del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, realitzarà tasques d’oficina tècnica d’aquestes iniciatives.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, ha explicat que la Universitat de València participarà en l’organització de diverses activitats junt amb el Tribunal de les Aigües i altres institucions, entre les quals ha destacat el Congrés Internacional sobre l’Aigua previst per als dies 13 i 14 de juny del 2019 i l’organització d’una vintena de jornades formatives al territori de la Comunitat Valenciana. “El Tribunal de les Aigües és patrimoni de tots els valencians, per això la Universitat, amb la col·laboració dels seus múltiples experts, celebrarà simposis al territori valencià amb l’objectiu que la societat valenciana conega més i millor el Tribunal i la importància dels paisatges valencians de l’aigua, font d’identitat, biodiversitat i agrodiversitat, i recurs estratègic per a la sostenibilitat econòmica de les comunitats de regants i les poblacions”, ha destacat el vicerector.

El president del Tribunal de les Aigües, José Font, ha valorat positivament el suport institucional i ha assenyalat que el pla d’activitats que s’està dissenyant entre les institucions participants pretén amplificar l’impacte de la commemoració i “fer visible a escala internacional els valors culturals i ambientals de la cultura tradicional valenciana de regadiu, potenciar l’intercanvi d’experiències amb altres organismes gestors del patrimoni immaterial reconeguts per la Unesco i posar de manifest la trajectòria històrica del Tribunal de les Aigües i explorar el seu paper com a model internacional per a la resolució de conflictes per l’aigua”.