Universitat de ValènciaUVsocietat,UVsocietat Logo del portal

Les Universitats Estacionals de Sagunt i la Canal de Navarrés debaten aquesta setmana sobre gestió de patrimoni i art rupestre

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 11 de novembre de 2020
Image de la noticia

Les Universitats Estacionals de Sagunt i la Canal de Navarrés centraran els seus debats en els temes ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’ i ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’. Continua, així, la programació d'aquesta iniciativa, impulsada per la UV, oberta i gratuïta, que enguany ofereix la possibilitat de connexió en línia.

Les Universitats de Sagunt i la Canal de Navarrés celebren les seues sessions les vesprades del dijous i divendres d'aquesta setmana, donant continuïtat a la intensa programació d'aquesta iniciativa promoguda per la Universitat de València (UV), a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, en el seu compromís amb el territori i la societat valenciana, que ja és present en totes les comarques, tant de l'interior com del litoral.

Les Universitats Estacionals són una acció acadèmica impulsada per la UV i organitzada amb els ajuntaments, amb la col·laboració de la Diputació de València i Caixa Popular, que té com a objectiu promoure la difusió del coneixement i el debat entorn d'un tema monogràfic vinculat a la singularitat de cada territori, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura, sota la coordinació d'un especialista en la matèria.

En aquest any 2020 s'ha aconseguit mantindre el repte de celebrar 20 Universitats Estacionals, malgrat les restriccions i dificultats generades pel COVID-19, a causa de les quals només les edicions de Requena i Cofrentes van poder celebrar-se de manera presencial, i la de Gandia, més tard, de manera virtual.

Les jornades, gratuïtes i obertes al públic en general, se celebren enguany complint totes les mesures de seguretat anti-COVID i amb la particularitat de tindre un caràcter semipresencial, precisament per les limitacions imposades per la crisi sanitària el que, lluny de constituir un obstacle, s'ha convertit en una oportunitat, en oferir l'alternativa d'assistència de manera telemàtica, seguint les sessions per streaming, a través d'un enllaç (mediauniweb.uv.es/universitatestacional). La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d'assistència per als qui ho facen tant de manera presencial com en línia.

En un any marcat per les circumstàncies excepcionals de la crisi sanitària, quasi totes les Universitats Estacionals –denominació que fa referència a la seua celebració en una de les quatre estacions de l'any- s'han concentrant a la tardor, en celebrar les seues sessions en tan sols dos mesos, entre mediats d'octubre i mediats de desembre. Precisament, a conseqüència d'aquest necessari ajust, la primera edició de la Universitat Estacional de Primavera de Sagunt es va celebrar el passat 29 d'octubre, dues setmanes abans de la Universitat Estacional d’Estiu de Sagunt, que ja complirà la seua quarta edició aquest dijous, que també s'ha desplaçat d'estació.

Per primera vegada enguany, a més, les Universitats Estacionals s'han agrupat entorn de quatre àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’; ‘Innovació Territorial’; ‘Educació i Benestar Social’; i ‘Biodiversitat i Paisatge’. Tant la Universitat Estacional de Sagunt com la de la Canal de Navarrés, que se celebren aquesta setmana, s'inscriuen en l'àrea ‘Patrimoni Històric i Cultural’.

Universitat Estacional de Sagunt

La Universitat Estacional d’Estiu de Sagunt celebra enguany la seua quarta edició en el Centre Cultural Mario Monreal, sota el títol ‘Sagunt: Patrimoni de la Humanitat. Claus de la gestió del patrimoni’.

La jornada, que compta amb la participació d'especialistes en patrimoni cultural de la UV i altres àmbits de la societat, s'emmarca dins del procés iniciat per l'Ajuntament de Sagunt amb la presentació del municipi a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i, en l'actual edició, se centra en les eines de gestió cultural, la seua anàlisi i avaluació, prenent com a model exemples de bones pràctiques.

La inauguració tindrà lloc a les 16:00 h, amb la intervenció de l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno Lerga; el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV, Jorge Hermosilla Pla; la coordinadora d'aquesta Universitat Estacional, Ester Alba Pagán; el regidor de l'Ajuntament de Sagunt i president del Consell Assessor del Patrimoni de la Humanitat de l'Ajuntament de Sagunt, Quico Fernández Carrasco; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

A continuació, se celebraran quatre conferències. La primera, patrocinada per l'Agència Valenciana Antifrau, impartida per professorat de la UV, en el marc del projecte ‘Activitats per al bon govern i la ciutadania en el territori valencià’. María Dolores Pitarch, del Departament de Geografia de la UV, parlarà sobre ‘Estratègies per a la posada en valor del patrimoni cultural d'un territori’. Adriá Besó Ros, del Departament d'Història de l'Art de la UV, sobre ‘Estratègies de gestió per a la conservació del patrimoni cultural. El cas del patrimoni de la Universitat de València’. I Mar Gaitán Salvatella, del Departament d'Història de l'Art de la UV, sobre ‘Anàlisi valorativa dels models de gestió de patrimoni en la UNESCO’.

Un debat, moderat per la coordinadora d'aquesta Universitat Estacional i professora del Departament d'Història de l'Art de la UV, Ester Alba Pagán, posarà fi a aquesta jornada.

Universitat Estacional de la Canal de Navarrés

La Universitat Estacional de la Canal de Navarrés celebra la seua primera edició en la vesprada del divendres, a la Casa de la Cultura de Bolbaite. Sota el títol ‘Art rupestre i desenvolupament en el territori de la Canal de Navarrés’, especialistes de la UV abordaran el valor del patrimoni relacionat amb l'art rupestre i contextualitzaran algunes de les claus del desenvolupament d'aquest territori.

L'àrea de la Canal de Navarrés compta amb recursos naturals i culturals que la doten d'un gran valor. Des de la Prehistòria, els grups humans han viscut en contacte directe amb la naturalesa i han trobat en aquestes mateixes valls, barrancs i muntanyes els elements per a la seua vida, deixant petjades de la seua presència en els jaciments arqueològics i en manifestacions artístiques, com l'art rupestre, declarat Patrimoni de la Humanitat.

L'art rupestre llevantí constitueix un excel·lent recurs territorial per a aquesta comarca valenciana de l'interior. Mostra d'això és la Cova de l'Aranya, jaciment de referència del descobriment de la qual es compleix el centenari. D'ací l'interés de la UV a organitzar una Universitat Estacional sobre aquest tema i obrir un espai per a la reflexió entorn del desenvolupament rural, la creació de productes turístics d'interés i l'impuls d'activitats innovadores en el territori, amb criteris de sostenibilitat.

La inauguració tindrà lloc a les 17:00 h, amb la intervenció de Carolina Mas, presidenta de la Mancomunitat de la Canal de Navarrés; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; Paula Jardón, coordinadora d'aquesta Universitat estacional, i del Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials de la UV; i representants de la Diputació de València i Caixa Popular.

Valentín Villaverde, del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la UV, pronunciarà una conferència sobre ‘L'Art Rupestre Llevantí, de la Canal de Navarrés a Patrimoni de la Humanitat’. Trinidad Martínez, arqueòloga i especialista en Art Rupestre de la Canal de Navarrés, sobre ‘Art i territori en la Prehistòria de la Canal de Navarrés’. Emilio Iranzo, del Departament de Geografia de la UV, sobre ‘Els paisatges rurals com a recurs per al benestar i el desenvolupament local’. I Oreto García, del Departament de Prehistòria i Arqueologia de la UV, sobre ‘El Pla Director de l'Art Rupestre de l'Arc Mediterrani’.

Un debat moderat per la coordinadora d'aquesta Universitat Estacional, Paula Jardón, posarà fi a la jornada.

Una interessant i intensa activitat fins a final d'any

La intensa programació d'Universitats Estacionals en l'últim trimestre de l'any, tindrà la seua continuïtat amb la Universitat Estacional de Llíria, que centrarà els seus debats en ‘La música com a instrument educatiu interdisciplinari’, el 20 de novembre; la Universitat Estacional d'Ontinyent, en ‘Temps d'aprenentatges’, del 23 al 26 de novembre; la Universitat Estacional de Xàtiva, en ‘Els objectius del desenvolupament sostenible i l'aplicació de la realitat virtual en destins culturals’, el 24 de novembre; i la Universitat Estacional d'Oliva, en ‘Educació, Convivència i Ciutadania’, el 25 de novembre.

La Universitat Estacional d'Alzira tindrà com a tema ‘El medi ambient valencià. Efectes del confinament per la COVID-19 sobre el medi ambient: enganys, exageracions i realitats’, el 4 de desembre; la Universitat Estacional d'Ayora, ‘La cultura de la mel: passat, present i futur’, el 10 de desembre; i la Universitat Estacional del Racó d'Ademuz, en ‘Planificació i gestió del paisatge i el territori; desenvolupe local i benestar, el 12 de desembre. La Universitat Estacional d'Alt Túria debatrà sobre el tema ‘Nova reserva de la biosfera de l'Alt Túria: Oportunitats i desafiaments’, en una data pendent de confirmar, el mes de desembre.

Les Universitats Estacionals per àrees temàtiques

Les Universitats Estacionals que se centren en temes sobre ‘Patrimoni Històric i Cultural’ són Cullera, Buñol, Llíria, Sagunt (edició d'Estiu), Canal de Navarrés i Xátiva. En temes de ‘Innovació Territorial’, les Universitats Estacionals d'Alaquàs, Aras de los Olmos, l'Eliana, Enguera i Ayora. En ‘Educació i Benestar Social’, les Universitats Estacionals de Sagunt (edició de Primavera), Ontinyent i Oliva. I, en ‘Biodiversitat i Paisatge’, Alt Túria, Alzira i Rincón d'Ademuz.

Descarrega ací el díptic de Sagunt

Descarrega ací el díptic Canal de Navarrés