Universitat de València Logo del portal

 

FUND: Pepe Benlliure

Picture of the fund, the section or the series

Context Area

Name of the producer

Pepe Benlliure

Institutional History

Baixauli, S.A. (1946-2004)

Rafael Baixauli Ortega (1916-1959) després d'haver treballat d'ebenista a un taller de mobles decideix establir-se pel seu compte i el 1946 munta el seu propi taller. El negoci prospera i munta la primera fàbrica de mobles a Benetússer. Especialitzats en mobiliari estil valencià amb talla de fusta en faig i noguera, tenien com a clients les millors botigues de València. El 1954 mor Rafael i la seva vídua Amparo Capuz (1919-2003) juntament amb la seva filla Amparo Baixauli (1944) decideixen prendre les regnes del negoci i donar continuïtat a l'empresa. El 1963 comencen a participar a la recent inaugurada, Fira del Moble, sent fundadors i rebent per això diverses mencions fins al 2004, any en què tanca l'empresa i deixen de participar. El 1969 s'incorpora Pepe Benlliure com a dissenyador i introdueix el moble anglès i l'art déco. L'empresa creix i el 1973 compren uns terrenys a Paiporta construint el 1980 una fàbrica més gran i moderna. Baixauli, S.A. ha estat una empresa referent al sector del moble valencià i espanyol. L'excel·lència a la producció artesanal de cada moble juntament amb el disseny de Pepe Benlliure ha estat la clau de l'èxit de la firma.

 

Biographical history

Pepe Benlliure (1942-2020)

Va estudiar a l'Acadèmia de Sant Carles, la carrera de delineant i el 1955 entra a treballar a Martínez Medina com a aprenent de dibuixant i passarà a forma part juntament amb Antonio Ramos, Montesa i José Luis Mir del primer equip de disseny dirigit per José Martínez Medina, que afrontarà importants reptes, tant de creativitat, com de delineació, com de presentació de projectes. Estarà vinculat a esta empresa durant tretze anys, treballant en el disseny de Vanguardia.

El 1969 va començar com a dissenyador a l'empresa Baixauli S.A, fins al 2004, any del tancament de l'empresa.

Va apostar per un disseny de línies rectes eliminant la talla en fusta i va introduir als seus dissenys l'estil anglès i l'Art déco. Persona creativa i amb caràcter innovador i avantguardista, plasma en els seus dissenys tot un món d'idees artístiques a l'estètica del moble. El seu univers està ple d'una iconografia suggeridora i onírica, molt personal, inspirada en l'estudi constant de les avantguardes i altres civilitzacions. Sempre a la recerca de redescobrir noves línies i acabats, crea i concep cada moble com una peça única de línia senzilla, però rica en matisos que aconsegueix a través dels materials i de l'estudi de totes les seves possibilitats.

Tots els seus dissenys es van comercialitzar i van obtenir un gran èxit a Espanya i els Emirats Àrabs. Algunes de les seves peces han aparegut en pel·lícules de cinema com “Tardes con Gaudí” i sèries espanyoles i mexicanes.

 

Identification Area

Reference code

ES.462508.AVD-21

Level of description

Fons

Volume and support

catàleg de mobles

Content and structure area

Assessment, selection, elimination

Tot el fons és de conservació permanent.

New income

No es preveu l'arribada de noves unitats d'instal·lació.

Area of Conditions of access and use

Access conditions

Consulta lliure

Reproduction conditions

Segons la normativa vigent

Language and writing of documents

Espanyol

Conservation state

Bon

SECTIONS of the FUND