The Valencia Group for the Medieval History of the Mediterranean Societies

Grup de medievalistes valencians per a l'estudi de les societats mediterrànies

català | castellano | english | français | italiano
 

Inici

Membres
Congressos
Publicacions
Bibliografia
Serveis
Ferramentes
Enllaços

Xth Anglo-American Seminar on the Medieval Economy and Society

Entre els dies 2 i 5 del present mes de juliol, el Grey College de la Universitat de Durham va obrir les seues portes als participants i assistents al Xth Anglo-American Seminar on the Medieval Economy and Society, organitzat pel professor Phillipp Schofield. Aquesta edició es va viure d’una manera molt emotiva ja que se celebrava, amb pastís i brindis de cava inclosos, la desena edició d'aquest seminari. Passats gairebé 30 anys des d’aquell primer seminari, organitzat el 1983 a Exeter pel professor Bruce Campbell, qui no hi podia faltar, alguns historiadors, com Maryanne Kowaleski, segueixen assistint, edició rere d'edició, a jornades com aquesta. Durant tres dies, investigadors del Regne Unit, dels Estats Units i, en aquesta ocasió, d’alguns països europeus, es van reunir per a tractar, debatre i aportar noves perspectives a l'estudi de la història de l'economia i de la societat medieval. Cal remarcar la presència de dos membres de la Universitat de València, Frederic Aparisi i Noelia Rangel.

En aquesta ocasió, i per a evitar fer una relació exhaustiva nom per nom de tots i cadascun dels participants, paga la pena destacar la presència al simposi del dissabte de vesprada, titulat “Women and the Medieval Economy”, de Judith Bennett, Jeremy Goldberg, John Langdon, Sandy Bardsley, Caroline Barron o Barbara Hanawalt, historiadors i historiadores que mitjançant diversos estudis de gènere han portat llum per primera vegada a les estructures dins les quals es regia la vida de les dones medievals. Allò més destacable va ser la participació activa i l'interès mostrat pels assistents en un viu debat generat entorn del tema de l'accés de les dones a la propietat de la terra i del seu treball fora de la unitat domèstica, no només com a complement al treball de l'home, sinó també, en ocasions, com a substitució d’aquest.

El ritme de treball de les jornades va ser força intens però agradable, amb una perfecta organització i una puntualitat pròpia de l'àmbit britànic. Això no obstant, també hi va haver temps per a l'oci i les relacions socials. El diumenge, a primera hora de la vesprada, Benjamin Dodds, un veritable “indígena” de Durham com ell mateix es definia, ens va fer una apassionada visita pel priorat de Finchale, començat a edificar el 1196. El recorregut va continuar pels indrets més interessants de la ciutat: les muralles, la catedral i el riu. El grup, dirigit pel professor de la universitat de Durham Richard Britnell, va gaudir d'una esplèndida vesprada de turisme, que va acabar, després d'una última conferència d’Adrian Bell al voltant de les finances medievals, amb una conversa, cervesa en mà, al bar de la universitat.

Més informació al voltant del seminari:
http://www.aber.ac.uk/history/news/xth_anglo_american.html