Logo de la Universitat de València Logo València, Ruta de la Seda Logo del portal

Ruta de la seda a la ciutat de València: Senyalització i noves tecnologies aplicades al Patrimoni Cultural (QR i Apps)

  • 3 de maig de 2016
Image de la noticia

Elaboració d'una ruta cultural “Els Camins de la seda”. Ruta a peu recorrent els principals enclavaments de la indústria de la seda pel centre històric de València.

En la ruta “Els Camins de la Seda” es destacaria la importància que va tenir la indústria sedera a nivell social, econòmic, històric i artístic a la ciutat de València. Facultat de Geografia i Història i CaminArt.

La ruta comptarà amb 3 blocs: 

  • Barri de Velluters. Palacio Tamarit i Col·legi Major de la Seda. 
  • Entorn de la Llotja. Tallers, retolació gràfica i producció actual de ventalls
  • El Barri del Carmen, entre ells la visita a un antic taller artesà que conserva un teler

Dins de la ruta cultural es podrà visitar el Col·legi d'Art Major de la Seda (únic a Espanya, a més serà el futur Museu de la Seda); la Llotja de la Seda; diferents tallers artesanals que conserven telers, com el de José Luis March; el palau de Tamarit; així com carrers i enclavaments relacionats amb els gremis de el “vellut” i tot aquell que tingués relació amb dita pròspera comerç. També es tindrà en compte el patrimoni immaterial, com els coneixements, de tradició oral, dels velluters, sobre el funcionament dels telers.

A falta de diseñar el itinerario definitivo, la ruta comenzaría en el barrio de Velluters, que todavía hoy conserva referencias gremiales y sederas como es el caso del  palacio Tamarit. Incluiría la visita al futuro museo de la seda del Colegio del Arte Mayor de la Seda. Acto seguido, el recorrido se dirigiría hacia el entorno mercantil de la Lonja, incluyendo calles donde antiguamente se ubicaron talleres relacionados con la industria textil y que todavía hoy conservan los rótulos originales. En aquest entorn, es pot visitar una tendeixi-taller que fabrica ventalls tradicionals, en alguns dels quals, actualment, s'utilitza la seda com a material. Finalment, es recorreria el barri del Carmen, ja que manté un taller artesà situat en la Calle Mare Vella relacionat amb la seda i que, de fet, conserva un valuós teler.

D'altra banda, cabria la possibilitat d'incloure la visita opcional a l'antiga fàbrica de seda Garín a Montcada, ja que conserva una rica col·lecció de espolines, eines, dibuixos i cartrons, així com onze telers jacquard que segueixen en funcionament. Encara que aquesta part seria opcional, podent-se traslladar als usuaris en el Metre de València o un altre transport públic.

El contingut de la ruta, per tant, comprendria una àmplia visió de conjunt sobre els antics gremis i oficis valencians relacionats amb la indústria tèxtil i sedera, amb especial incidència en el gremi de Velluters, a més de la visita al futur museu de la seda i a diversos tallers artesans relacionats amb la seda.

L'objectiu principal és: donar a conèixer la importància que la indústria sedera va tenir a València.

Els objectius específics són:

  • Visibilizar el contingut i l'impacte cultural de la indústria de la seda: el patrimoni material (tèxtils, maquinària, eines, immobles…), el seu llegat artístic i el patrimoni immaterial. 
  • Posicionar geogràficament a València dins del circuit internacional de la ruta de la seda. 
  • Promoure sentiment d'apropiació del patrimoni de la seda entre els habitants de València.

Difondre la ruta de la seda i ampliar el seu impacte a través de les noves tecnologies mitjançant la creació de codis Qr o una App d'utilitat per al públic local o turista i realitzar un pla de senyalització geogràfica local.

 

Data: al llarg de l'any.