Programa de Botànica General

 Grup B

Mòdul Teòric, 2000-2001, Prof. Antoni Aguilella i Palasí

http://www.uv.es/~aguilel/docencia/docencia.html

1. Els vegetals en el context de la Biologia.

T. 1.- Els vegetals en el context dels Regnes d'organismes. Concepte de Vegetal, Planta i Fong. Paper dels vegetals en la Biosfera. Importància dels vegetals per a la humanitat. El domini de la Botànica. Desenvolupament històric. Disciplines que integra.

2. ORGANITZACIÓ.

T. 2.- De l'organització unicel·lular a la pluricel·lular. Nivells d'organització. Morfologia i organització de cadascun dels nivells

T. 3.- Organització vegetativa dels cormòfits I. L'arrel. Anatomia: estructures primària i secundària. Pas de l'arrel a la tija. Ramificació radical. Tipus d'arrels. Modificacions de l'arrel.

T. 4.- Organització vegetativa dels cormòfits, II. El brot. La Tija i les fulles. Anatomia de la tija: estructura primària i secundària. Tipus de ramificació. Anatomia de la fulla.

T. 5.- Adaptacions. Factors climàtics, edàfics, topogràfics i biòtics. Vies fotosintètiques. Significat adaptatiu dels mecanismes fotosintètics. Tipus biològics. Plantes xeròfites. Plantes hidròfites. L’adaptació al foc. Plantes carnívores. Holo i hemiparàsits.

T. 6.- Simbiosi. Concepte, característiques de la simbiosi : mida relativa dels simbionts : posició i necessitat relativa dels simbionts. Duració i estabilitat. Perpetuació de la simbiosi, especificitat i reconeixement, modes d’interacció. Integració. Simbiosi i Evolució.

3. REPRODUCCIÓ

T. 7.- La reproducció en els vegetals. Reproducció asexual. Tipus. Avantatges i inconvenients de la reproducció asexual.

T. 8.- Reproducció sexual. Singàmia i meiosi. Alternança de fases nuclears i de generacions. Cicles biològics, importància adaptativa i evolutiva. Exemples representatius.

T. 9.- Estructures reproductores i Nivells d'Organització: gametocists i gametangis. Esporocists i esporangis. Esporòfil.les. Isospòria i heterospòria. Endoprotàlia.

T. 10.- La flor, peces florals; tipus de flors. Inflorescències.

T. 11.- Androceu. L'estam: organització. Pol·len. Gineceu. Carpels i placentació. Primordi seminal: les seues parts.

T. 12.- Pol·linització. Definició i tipus. Mecanismes que prevenen o impedeixen la consanguinitat.

T. 13.- Gametogènesi i fecundació. Megagametogènesi. Microgametogènesi. Fecundació.

T. 14.- Tipus de llavors. Formació, tipus i dormició. El fruit. Formació i estructura. Tipus de fruits. Infrutescències. Dispersió de llavors i fruits.

4. ASPECTES FITOGEOGRÀFICS I ECOLÒGICS

T. 15.- Corologia. Distribució geogràfica dels vegetals. Concepte i tipus d'àrees. Endemisme. Factors que configuren les àrees. Divisions florístiques de la Terra.: Reialmes florístics. Corologia ibèrica.

T. 16.- Comunitats vegetals: concepte. Estructura. Dinamisme. Successió primària i secundària. Zonació altitudinal. Conceptes de vegetació potencial, permanent, actual. Zonació altitudinal.

T. 17.- Biomes de la Terra. Vegetació zonal i azonal. Pluviïsilves. Sabanes. Deserts i subdeserts. Mediterrànies. Laurisilves, Boscs caducifolis temperats. Estepes i praderies. Taigà. Tundra àrtica.

T. 18.- Àmbits marins i factors ecològics: sistemes pelàgics i bentònics. Sinopsi bionòmica de la mediterrània. Formacions vegetals marines. Formacions de laminarials. Praderies de fanerògames marines. Esculls. Formacions terrestres d'influència marina: Manglars.

T. 19.- Síntesi de la vegetació valenciana: Vegetació litoral. Vegetació continental. Vegetació climatògena: Boscos potencials. Vegetació edafògena. El Paisatge actual.

5. DIVERSITAT I EVOLUCIÓ

T. 20.- Sistemes de classificació. Fonts d'informació taxonòmica. Categories i unitats taxonòmiques. Taxonomia i Concepte d'espècie. Codi Internacional de Nomenclatura Botànica: principals normes.

T. 21.- Organismes procariotes. Regne Monera. Característiques generals. Vegetals procariotes. Div. Cyanobacteria (=Cyanophyta). Div. Prochlorophyta.

T. 22.- Organismes eucariotes. Regne Protoctista (Heterotròfics). Floridures mucilaginoses. (Div. Myxomycota). Floridures aquàtiques (Div. Chytridiomycota, Div. Oomycota)

T. 23.- Regne Fungi (Fongs vertaders). Organització i estructura (hifes, micelis, plectènquimes). Ultraestructura. Tipus de reproducció (asexual, sexual, parasexual).

T. 24.- Diversitat dels fongs vertaders. Plantejament sistemàtic i relacions filogenètiques. Estudi particular dels grups més importants. Div. Eumycota: Zigomicets, Ascomicets i Basidiomicets (Subdivisions Zygomycotina, Ascomycotina, Basidiomycotina), i Fongs Imperfectes.

T. 25.- Relacions entre els fongs i altres organismes. Simbiosi: Líquens i micorizes. Parasitisme sobre organismes vegetals i animals. Importància biològica, econòmica i ecològica de les distintes simbiosis.

T. 26.- Regne Protoctista (Fotoautòtrofs): Les Algues. Organització i estructura. Tipus de reproducció, nutrició i fisiologia. Menció dels principals grups d’algues fitoplanctòniques.

T. 27.- Algues Verdes, Roges i Brunes (Divisions Rhodophyta, Phaeophyta i Chlorophyta.) Característiques generals, organització, reproducció, ecologia i sistemàtica.

T. 28.- Regne Plantae. L’aparició de l'embrió (Embriòfits). Adaptacions al medi terrestre. Alternança de generacions i la reproducció. Molses, Hepàtiques i selaginel·les (Div. Bryophyta.) Característiques generals. Cicle biològic: estructura del gametòfit i de l'esporòfit. Ecologia. Filogènia. Diversitat.

T. 29.- Les plantes vasculars sense llavor. Div. Pteridophyta. Característiques generals. Cicle biològic: Isospòria i heterospòria. Diversitat. Relacions filogenètiques.

T. 30.- Les plantes amb llavor (Espermatòfits). Gimnospermes. Característiques generals. Diversitat i filogènia. Estudi particular dels, Cicadòfits, Ginkgòfits, Coniferòfits i Gnetòfits.

T. 31.- Divisió Magnoliophyta (Angiospermes). Característiques generals. Caràcters ultraestructurals i químics. Tendències evolutives. Plantejament sistemàtic de les Angiospermes. Dicotiledònies i Monocotiledònies.

6. ELS VEGETALS EN RELACIÓ AMB L'HOME. APLICACIONS

T. 32.- L'home i els vegetals. Influència antròpica sobre la flora i la vegetació. Extinció d'espècies. Degradació del paisatge vegetal. Conservació de la Biodiversitat. Etnobotànica. Aplicacions dels vegetals: usos medicinals, agrícoles, industrials, forestals i alimentaris.

JUSTIFICACIÓ DEL PROGRAMA

El programa que es presenta està estructurat en cinc apartats desenvolupats en 34 temes.

El primer apartat "Els vegetals en el context de la biologia", inclou un tema que introdueix el concepte de vegetal, les actuals classificacions dels sers vius en regnes així com els fonaments i mètodes de la Botànica.

El segon apartat " Organització", comprèn 5 temes, on s'estudien les particularitats en els nivells d'organització, dedicant una especial atenció a l’anatomia i morfologia del corm.

El tercer apartat "Reproducció", està dedicat a l’estudi de la reproducció en el conjunt dels vegetals i fongs, tot i introduint el concepte d’alternança de generacions i fases nuclears que seran la base per a la comprensió de la biologia i filogènia dels vegetals.

El quart , amb 5 temes, es dedica a donar unes idees bàsiques sobre geobotànica, en quant a la distribució de les plantes i la vegetació.

El cinquè apartat "Diversitat i evolució", comprèn 13 temes en els quals es fa una breu introducció als conceptes d'espècie, sistemàtica i filogènia, per tal de continuar amb el tractament dels distints regnes d'organismes en els quals els vegetals es troben representats.

El sisè apartat " Les plantes en relació amb l'home: aplicacions", tracta, en 1 tema, els problemes associats a la conservació de la diversitat vegetal, així com aquells usos o aplicacions més rellevants dels vegetals.

El programa docent es podrà complementar amb projecció d’audiovisuals, xerrades complementaries, eixides, i altres activitats que puguen millorar la qualitat de l’aprenentatge.

Criteris D’AVALUACIÓ:

Es realitzarà un examen al final del curs que es considerarà aprovat en obtindre una puntuació de 5 o nota superior.

Es podran adoptar sistemes complementaris d’avaluació basats en l’elaboració de treballs originals, exposició de temes i quantes variants més es consideren adients per a una millor i més continuada avaluació.

OBJECTIUS

Donar els coneixements bàsics sobre els organismes vegetals i els fongs des del punt de mira d’organització, reproducció, diversitat, filogènia i ecologia, per tal de poder accedir a nivells superiors de coneixement en l’àmbit de la Biologia.

BIBLIOGRAFIA

ABBAYES, H. & al. (1978) Précis de Botanique. Végétaux inferieurs. Masson et Cie. Paris.

ALBERTS, B. & al. (1983) Molecular biology of the cell. Garland Pub. Inc. New York.

ALLABY, M. (1994) The concise Oxford dictionary of Botany. Oxford. Univ. Press.

ATTENBOROUGH, D. (1995) La vida privada de las plantas. Planeta, Barcelona.

BELL, A. D. (1990) Plant Form. Oxford Univ. Press. Oxford.

BOLD, H. C., ALEXOPOULOS, C. J. & DELEVORYAS, T. (1987) Morfología de las plantas y los hongos. Ed. Omega. Barcelona.

CAMEFORT, H. & H. BOU (1969) Reproduction et biologie des principaux groupes végétaux. Les cormophytes ou archégoniates. Ed. Doin. Paris.

COLINVAUX, P. (1987) Por qué son escasas las fieras. Bibl. De Divulgación Científica Muy Interesante. Ed. Orbis. Barcelona.

CRONQUIST, A. (1978) Botánica Básica. C.E.C.S.A. Mèxic.

CRONQUIST, A. (1982) Introducción a la Botánica. 2ª edició. Cia. Ed. Continental. Mèxic.

Ferrer Amorós, J. R. (1997) Las células de los tejidos vegetales. Vedrà. Barcelona.

FOLCH I GUILLÉN, R. (ed.) (1984) Història natural dels Països Catalans. Enciclopèdia Catalana S. A. Barcelona.

FOLCH I GUILLÉN, R. (ed.) (1993- ) Biosfera. De. Enciclopèdia Catalana. Barcelona.

FONT I QUER, P. (1953) Diccionario de Botánica. Ed. Labor. Barcelona.

GAYRAL, P. (1975) Les algues: morphologie, cytologie, reproduction, écologie. Doin ed. Paris.

GORENFLOT, R. (1975) Précis de Botanique, 1. Procaryotes et Thalophytes eucaryotes. Doin ed. Paris.

GORENFLOT, R. (1983) Biologie végétale, plantes superieures, 2. Appareil reproducteur. Masson. Paris.

HEYWOOD, V. H. (1985) Las Plantas con Flores. Ed. Reverte. Barcelona.

IZCO, J. & al. (1997) Botánica. Mcgraw-hill interamericana. Madrid.

MARGULIS, L. & K. V. SCHWARTZ (1985) Cinco reinos. Guía ilustrada de los phyla de la vida sobre la tierra. Ed. Labor. S. A.

MOORE, R., DENNIS, W. & K. R. STERN (1995) Botany. Wm. C. Brown Pub.Dubuque, IA.

NOAILLES, M. C. (1969) La evolución botánica. Ed. Martínez Roca. Barcelona.

PELT, J. M. (1994) Las Plantas. "Amores y civilizaciones vegetales." Biblioteca Científica Salvat.

RAVEN, P. H. & al. (1991-92) Biología de las plantas. Ed. Reverté. Barcelona.

SCAGEL, R. F. & al. (1973) El reino vegetal. Ed. Omega. Barcelona.

STRASBURGER, E. & al. (1994) Tratado de Botànica. 8 edició. Ed. Omega. Barcelona.

WEBWERLING, F. & H. O. SCHWANTHES (1981) Botánica sistemática. Ed. Omega. Barcelona.


última actualització 30-09-2003

© A. Aguilella, Universitat de València