TITOL I
Determinació de les parts del conveni
Article 1. Parts integrants del conveni.
Les parts integrants del present conveni col.lectiu són: d'una part la Universitat de les Illes Balears, representada pel senyor Rector, i de l'altra, el personal laboral, representat pels membres del Comitè d'Empresa.
TITOL II
Condicions d'aplicació i vigència
Article 2. Ambit territorial.
El present conveni col.lectiu és aplicable al territori de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Per tant, és aplicable a les extensions que la Universitat pugui establir en qualsevol illa.
Article 3. Ambit personal.
El present conveni col.lectiu és aplicable a tot el personal que mantingui una relació laboral amb la Universitat. En queden exclosos, expressament, els contractes a l'empara de l'article 11 de la Llei de Reforma Universitària (RCL 1983\1856 y ApNDL 13793), de projectes de recerca i professors associats de nacionalitat estrangera amb caràcter indefinit.
Article 4. Vigència.
El present conveni col.lectiu entrarà en vigor l'endemà d'haver-se publicat al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i serà vigent fins al 31 de desembre del 2002, sens perjudici dels efectes econòmics, en allò que s'hi estableixi, que seran des de l'1 de gener de 1999.
Article 5. Pròrroga, denúncia i revisió.
Acabat el termini de vigència del present conveni col. lectiu,
es prorrogarà anualment excepte que el denunci alguna de les parts
amb tres mesos d'antelació pel cap baix a la data de finalització
del conveni o d'alguna de les seves pròrrogues.
TITOL III
Comissió paritària
Article 6. Composició.
1. Es constitueix una comissió paritària per a la interpretació, la vigilància i el compliment d'aquest conveni col.lectiu.
2. La comissió serà formada per un total de sis membres: tres representants de la Universitat i tres representants del Comitè d'Empresa. La presidència la desenvoluparà una de les parts, alternativament, cada vegada que es reuneixi la comissió.
3. Els representants de la Universitat seran nomenats pel Rector.
4. Els representants del treballadors seran designats pel Comitè d'Empresa.
Article 7. Funcionament.
1. La comissió paritària es reunirà un mínim d'una vegada cada any o quan ho sol.liciti una de les parts integrants del conveni.
2. A la primera reunió la comissió començarà a elaborar un reglament de funcionament de la comissió paritària.
3. Els acords es prendran per majoria simple i quedaran reflectits en una acta que s'estendrà a l'efecte en cada sessió.
4. Com a secretari actuarà un membre del Servei de Personal amb veu però sense vot.
5. En tots aquells temes derivats de la interpretació d'aquest conveni en els quals no s'arribi a acord en el si de la comissió paritària, ambdues parts acorden de sotmetre's al procediment que per a solució de conflictes estableix la normativa sobre funcionament en matèria de mediació i arbitratge de la CAIB.
Article 8. Atribucions de la comissió.
1. Són funcions de la comissió:
a) Interpretar el conveni col.lectiu.
b) Vigilar que s'apliqui correctament el conveni col.lectiu.
c) Estudiar les possibles modificacions del conveni col.lectiu.
d) Resoldre els punts conflictius que es plantegin a la comissió.
TITOL IV
Provisió de vacants i contractació
Article 9. Principis generals.
La selecció i contractació del personal es farà d'acord amb els principis d'igualtat, mèrit, capacitat i publicitat.
Per a l'ingrés al servei de la Universitat serà necessari tenir la titulació requerida per a cada grup i cumplir els requisits que marquin la convocatòria i la relació de llocs de treball.
Article 10. Promoció i ascens.
Els treballadors tenen dret a promoció i ascens mitjançant les convocatòries de llocs de treball pel procediment restringit.
Article 11. Sistema de provisió.
Per a la provisió de vacants del personal laboral, se seguiran, per rigorós ordre de prelació, les fases següents:
1r. Concurs de trasllat.
2n. Concurs oposició restringit.
3r. Concurs oposició lliure.
Per tal d'agilitar el procés de provisió de llocs de treball, les fases anteriors es podran convocar simultàniament.
Article 12. Concurs de trasllat.
Pot participar en el concurs de trasllat tot el personal laboral fix de la Universitat que ocupi un lloc de treball amb la mateixa categoria, sempre que s'adapti al perfil del lloc de treball corresponent a la vacant. El trasllat dels treballadors per aquest sistema de provisió es considera de caire voluntari, per la qual cosa els treballadors no tenen dret a cap tipus d'indemnització.
Poden participar-hi, també, els excedents voluntaris que tinguin entre dos i cinc anys d'excedència. En aquests casos tenen preferència per ocupar les places que corresponguin a les seves categories, sempre que s'adaptin al perfil del lloc de treball. En cas de sol.licitar el mateix lloc de treball diversos excedents, es concedirà al primer que va sol.licitar el reingrés.
Excepcionalment es podran convocar vacants que puguin ser cobertes per dues categories diferents, la qual cosa s'haurà de fer explícita a la convocatòria corresponent.
Article 13. Concurs oposició restringit.
Finalitzada la fase anterior sense cobrir la plaça, es poden convocar les places per aquest sistema de provisió. A les proves corresponents pot participar-hi tot el personal laboral fix de la Universitat que reuneixi els requisits de cada convocatòria.
Article 14. Concurs oposició lliure.
Les places que resultin vacants, una vegada realitzades les corresponents fases, es poden convocar pel sistema de concurs oposició lliure.
Article 15. Bases de les convocatòries.
Les convocatòries del sistema de provisió es regiran per les bases que fixaran, amb acord previ, la Gerència i el Comitè d'Empresa. A l'acord podran establir-hi els requisits de participació.
Article 16. Places a concurs oposició directament.
Determinats llocs de treball, per les seves característiques o per necessitats de la Universitat, poden passar directament al concurs oposició (restringit o lliure). Aquests casos seran objecte d'acord previ entre la Gerència i el Comitè d'Empresa.
Article 17. Organs de selecció.
1. Els tribunals seran formats pel Gerent o persona que delegui, que actuarà com a president; dos representants més de la Universitat; dos membres del Comitè d'Empresa i un funcionari de l'àrea de Personal, que actuarà com a secretari amb veu però sense vot.
2. Els membres de qualsevol tribunal han de tenir igual o superior titulació acadèmica que l'exigida per a la vacant corresponent.
3. Qualsevol membre del tribunal pot demanar assessorament d'un especialista en la matèria objecte de la plaça.
Article 18. Comissió de serveis.
En cas d'una vacant dotada a la relació de llocs de treball (RLT), la Gerència pot designar, per ocupar el lloc en qüestió, un treballador en comissió de serveis, preferentment de la mateixa categoria, ha vent-ho comunicat prèviament al president del Comitè d'Empresa. El treballador ha de tenir la titulació exigida per accedir a la dita vacant.
La comissió de serveis constarà a l'expedient del treballador i no pot ser considerada mèrit per ocupar plaça en propietat mitjançant el concurs oposició restringit.
La designació de «comissió de serveis» acabarà amb la provisió definitiva del lloc de treball. Igualment acabarà transcorreguts dos anys des de l'ocupació del lloc de treball, excepte que per acord de la Gerència i el Comitè d'Empresa es decideixi de mantenir la comissió de serveis. No obstant això, pot cancel.lar-se la designació per necessitats del servei.
Article 19. Interinatge.
En cas d'una vacant dotada a la RLT i que no es cobreixi segons l'article anterior, pot contractar-se un treballador de forma interina perquè ocupi el lloc de treball en qüestió, preferentment un treballador que mantingui un altre tipus de relació contractual amb la UIB dins l'àmbit d'aquest conveni i realitzi tasques similars al lloc de treball per cubrir. El treballador ha de tenir la titulació exigida per accedir a la dita vacant. El Comitè d'Empresa serà informat d'aquesta provisió via interinatge, relació que acabarà amb la provisió definitiva de la plaça, transcorreguts dos anys des de l'ocupació del lloc de treball, excepte que per acord de la Gerència i el Comitè d'Empresa es decideixi de mantenir l'interinatge o per necessitats del servei, cas en el qual també es requerirà l'acord previ de la Gerència i el Comitè d'Empresa. En cap cas el cessament de la persona que ocupi interinament la plaça no donarà lloc a cap tipus d'indemnització.
Article 20. Laboralització.
Mitjançant la relació de llocs de treball es poden establir aquells llocs de funcionaris que es considerin susceptibles de ser laboralitzats. En tot cas, el procés requerirà l'acord amb el Comitè d' Empresa i la realització d'un concurs oposició restringit per al personal que ocupi els llocs de treball en qüestió.
TITOL V
Classificació i carrera professional
Article 21. Categories professionals.
Els grups i categories professionals són els següents:
GRUP
TITULACIO REQUERIDA
CATEGORIA
I
Llicenciat, arquitecte, enginyer o equivalent
Tècnic superior
II
Diplomat, arquitecte tècnic, enginyer tècnic o equivalent
Tècnic mitjà
III
Batxiller superior, FP de segon grau o equivalent, formació pràctica equivalent
Tècnic especialista, programador/operador, tècnic de laboratori
IV.1
FP de primer grau, graduat escolar o equivalent, formació pràctica o equivalent
Oficial, conserge, xofer, auxiliar, auxiliar de biblioteca
IV.2
FP de primer grau, graduat escolar o equivalent, formació pràctica o equivalent
Oficial, conserge, xofer, auxiliar, auxiliar de biblioteca
V (per extingir)
Certificat d'escolaritat o equivalent
Auxiliar de serveis, auxiliar, neteja, telefonista
La Gerència, d'acord amb el Comitè d'Empresa, pot afegir
noves categories als grups.
TITOL VI
Règim de treball
Article 22. Jornada.
La jornada de treball regulada legalment per a tot el personal laboral de la UIB és de trenta-set hores i mitja setmanals, de les quals s'han de realitzar amb permanència efectiva al lloc de treball trenta cinc hores setmanals durant tot l'any, excepte els mesos de juliol i agost, en què la permanència és de trenta hores setmanals.
La diferència entre les trenta-set hores i mitja setmanals legalment establertes i les efectives fixades al punt anterior queda a disposició de la UIB, la qual, en cas de necessitat, en pot fer fer efectiu l'ús perquè es facin feines que no s'han pogut dur a terme durant l'horari de permanència física obligatòria o bé perquè es facin cursos de perfeccionament o reciclatge.
S'estableix l'horari flexible, el qual s'entén format per una part fixa de permanència física obligatòria i una part variable a conveniència del mateix personal i del servei o unitat administrativa.
a) Per als llocs amb jornada de matí:
Horari fix: de 8.30 a 14.30 h.
Horari variable: de 7.45 a 8.30 h i de 14.30 a 15.30 h. Màxim un horabaixa a la setmana de 16 a 20 h.
b) Per als llocs amb jornada d'horabaixa:
Horari fix: de 15 a 21 h.
Horari variable: de 14.15 a 15 h i de 21 a 22 h.
c) Per als llocs amb jornada de matí i horabaixa: de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h, amb flexibilitat de mitja hora a l'entrada i a la sortida de cada torn.
d) Consergeries i biblioteques: flexibilitat de mitja hora a l'entrada i a la sortida, i s'ha de garantir en tot moment el servei a l'entrada i a la sortida i al canvi de torns.
e) Per als llocs de treball amb jornada de disponibilitat horària: horari fix de 9 a 14.30 h. I l'horari variable en funció de les necessitats.
f) Horari d'estiu: per a tots els horaris, la part fixa, amb un marge de flexibilitat a l'entrada i a la sortida.
g) Altres: d'acord amb les necessitats del servei i per a llocs de treball concrets, el Gerent podrà establir altres tipus de distribució horària.
Tot el personal laboral ha de fitxar a l'entrada i a la sortida de la seva jornada laboral. El saldo horari haurà d'estar compensat en períodes mensuals; s'admetran excepcions (compensacions entre diferents mesos) per necessitats del servei amb l'autorització prèvia de la Gerència, i s'haurà de publicar al centre de treball.
Es disposa d'una pausa diària màxima de vint minuts, computable com a treball efectiu. No se'n pot gaudir ni a l'entrada ni a la sortida, i cada servei ha d'organitzar els torns corresponents.
L'assistència als cursos de formació que es considerin en els corresponents plans de formació és computable com a treball efectiu a tots els afectes si els cursos es realitzen dins l'horari laboral: és dóna un permís per trasllat de quinze minuts addicionals si es fan al campus i de quaranta minuts si es fan a Palma.
Voluntàriament es pot reduir la jornada a vint-i-cinc hores setmanals (tot l'any, estiu inclòs), cas en què es percebrà un 75 per 100 de les retribucions. L'horari en aquest cas ha de ser fix i continu, preferentment de 9 a 14 h del mati i de 15 a 20 h a 1'horabaixa, sempre segons les necessitats del servei. S'ha de fer per períodes de mesos naturals i com a mínim per tres mesos.
Article 23. Hores extraordinàries, vacances, permisos i llicències.
Es consideren hores extraordinàries les treballades fora de les trenta-cinc hores setmanals de permanència efectiva o de les trenta de l'horari estival, realitzades per necessitat estricta del servei. L'import d'aquestes serà el que es detalla a l'annex V. Els serveis extraordinaris que es facin com a prolongació dels habituals es compensaran en períodes equivalents de descans, al mateix mes preferentment. Les compensacions s'han de fer durant el període d'horari flexible i no es poden acumular en dies sencers compensatoris, llevat de casos excepcionals proposats pel responsable de la unitat i autoritzats per la Gerència.
En casos excepcionals i urgents, autoritzats per la Gerència a proposta del responsable de la unitat/servei, es poden abonar hores extraordinàries, respectant el màxim legalment establert per persona i any. Les hores extres realitzades retribuídes es publicaran al centre de treball.
En el supòsit d'acumular la part flexible de l'horari a altres mesos, les hores efectuades durant aquests mesos no tindran la consideració d'hores extraordinàries, encara que se superi durant un cert temps la jornada laboral establerta.
Cada hora extraordinària feta en horari nocturn (a partir de les 22 h), en dissabte, diumenge o festiu, es computarà com una hora i mitja de feina efectiva, tant a afectes de compensació com de retribució.
No tenen la consideració d'hores extraordinàries les activitats retribuídes, realitzades fora de l'horari de treball, que corresponguin a docència, a treballs realitzats a l'empara de l'article 11 de l'LRU o d'altres complements regulats per la UIB mateixa.
El personal laboral de la UIB té dret a gaudir, per cada any complet de servei actiu, d'un període de vacances retribuídes d'un mes, o de la part que en proporció correspongui en cas que el temps de servei actiu hagi estat inferior.
D'aquestes vacances se'n pot gaudir en qualsevol període de l'any
en curs, preferentment durant els mesos de juliol i agost. En qualsevol
cas, en períodes mínims de set dies naturals consecutius.
S'organitzaran tenint en compte les necessitats del servei.
Tenen la consideració de dies festius els que es determinin amb caràcter general i els que ho siguin a la ciutat de Palma, així com el dia no lectiu que comporta la festivitat del beat Ramon Llull.
Els dies no lectius corresponents als períodes de Nadal i Setmana Santa que s'estableixin anualment al calendari escolar tenen la consideració de dies de permís per a tot el personal laboral de la UIB.
En qualsevol cas, tota persona pot reservar fins a tres dies per gaudir-ne fora del període no lectiu, que es compensaran amb els dies de feina equivalents d'entre els dies laborables que conformin l'esmentat període, exceptuats els dies 24 i 31 de desembre. D'aquests tres dies se'n podrà gaudir en altres moments de l'any, sense necessitat de justificació, si bé no es podran acumular als períodes de vacances.
Es obligatori gaudir dels dies corresponents de vacances i de permisos dins l'any en curs; en cap cas no es compensarà economicament el fet de no haverne gaudit. Es pot reservar fins a un màxim de tres dies per gaudir-ne l'any següent, però només fins al 31 de gener. Aquest termini s'ampliarà fins al 31 de març per als dies de desembre del període de Nadal que s'hagi fet feina.
Pel que fa a les llicències, sens perjudici de les que estableix l'Estatut dels Treballadors, seran les següents:
1. Quatre dies en els casos de naixement d'un fill o de malaltia greu d'un familiar fins al segon grau de consanguinitat o afinitat.
2. Tres dies per defunció d'un parent fins al segon grau de consanguinitat o afinitat, i fins a cinc si és fora de la població on es treballa.
3. Tot el personal fix pot sol.licitar llicències sense sou per un període no superior a un any. Les esmentades llicències es concediran dins el mes següent a la sol.licitud, sempre que les necessitats del servei ho permetin. La durada acumulada d'aquestes llicències no pot excedir un any cada dos anys.
4. Els treballadors als quals restin menys de cinc anys per a la jubilació forçosa poden sol.licitar la reducció de la jornada de treball fins a la meitat, amb la corresponent reducció de les retribucions, sempre que les necessitats de la Universitat ho permetin.
5. La maternitat es regirà pel que estableixi la legislació vigent.
6. Es concedirà un dia per trasllat de domicili si és dins la mateixa localitat i dos dies si hi ha canvi de localitat.
7. Es concediran quinze dies naturals en cas de matrimoni.
8. Es concedirà el temps necessari per a l'assistència a exàmens.
La concessió de vacances, permisos i llicències exigeix que la persona interessada empleni una sol.licitud que, amb el vistiplau del cap de servei/unitat administrativa, ha d'autoritzar la Gerència.
Si es produ ssin modificacions en la regulació que afecta aquest
article que suposin una millora per als membres del personal d'administració
i serveis, aquestes modificacions s'aplicarien automàticament.
TITOL VII
Suspensió i extinció del contracte de treball
Article 24. Suspensió amb reserva de lloc de treball.
Els treballadors, sens perjudici dels articles 45 i 48 de l'Estatut dels Treballadors (RCL 1995\997), tenen dret a la suspensió del seu contracte de treball amb reserva de lloc de treball en els casos següents:
a) Maternitat de la treballadora en els termes establerts a la legislació vigent.
b) Realització del servei militar o el servei social substitutori.
c) Exercici de càrrec públic representatiu.
d) Privació de llibertat del treballador, detenció preventiva o presó provisional, mentre no existeixi sentència condemnatòria.
En el termini d'un mes des de la finalització de la causa que motivi la suspensió de la relació laboral, s'haurà de sol.licitar la reincorporació al lloc de treball. En cas de no efectuar petició en aquest sentit, s'entendrà que el treballador renuncia a la relació laboral, que quedarà totalment extingida.
Article 25. Excedència voluntària.
Els treballadors fixos poden sol.licitar passar a la situació d'excedència voluntària.
La situació d'excedència voluntària és per un temps superior a un any i inferior a cinc anys de manera continuada. Finalitzada la situació d'excedència voluntària, no es pot sol.licitar novament una excedència voluntària fins que no hagi transcorregut un mínim de cinc anys des de la reincorporació.
Els treballadors que hagin gaudit d'un permís sense sou hauran d'esperar un any des que acabi aquest permís per poder sol.licitar l'excedència voluntària.
La situació d'excedència voluntària serà amb reserva de lloc de treball si és fins a dos anys. En aquests casos, la reincorporació a un lloc de treball de similars característiques, tant laborals com retributives, al deixat, serà automàtica.
Si és entre dos i cinc anys, la reincorporació es produirà amb les convocatòries del concurs de trasllat, segons l'article 12.
Transcorreguts els cinc anys sense haver sol.licitat la reincorporació,
s'extingirà la relació laboral.
TITOL VIII
Règim disciplinari
Article 26. Imposició i classificació.
Els treballadors poden ser sancionats per resolució motivada del Rector on es recollirà l'incompliment laboral tipificat i graduat segons el tipus d'infracció. Tota imposició de sanció requereix, necessàriament, la tramitació de l'expedient corresponent.
Les faltes poden ser: lleus, greus i molt greus.
Article 27. Faltes lleus.
Són faltes lleus:
a) La incorrecció amb el públic, amb els companys o amb els inferiors.
b) El retard, la negligència o la descurança en el compliment de les tasques.
c) El fet de no comunicar amb la deguda antelació l'absència del lloc de treball per causa justificada, llevat que es provi la impossibilitat d'haver-ho fet.
d) L'absència no justificada a la feina un o dos dies al mes.
e) Les faltes de puntualitat sense causa justificada de tres a cinc dies al mes.
f) La descurança en la conservació del local, els materials i els documents del servei.
g) L'incompliment del deures per negligència o descurança inexcusable.
Article 28. Faltes greus.
Són faltes greus:
a) La falta de disciplina en el treball o de respecte als superiors, companys o inferiors.
b) L'incompliment de les ordres o instruccions dels superiors i de les obligacions concretes del lloc de treball o la negligència que puguin perjudicar el servei.
c) La desconsideració amb el públic en l'exercici de la feina.
d) L'incompliment o abandó de les normes i mesures de seguretat i higiene en el treball establertes, quan se'n puguin derivar riscs per a la salut i la integritat física del treballador o d'altres treballadors.
e) La falta d'assistència a la feina sense causa justificada durant tres dies al mes.
f) Les faltes repetides de puntualitat sense causa justificada durant més de cinc dies al mes i menys de deu dies.
g) Abandó de la feina sense causa justificada.
h) La simulació d'accident o malaltia.
i) La simulació o encobriment de faltes d'altres treballadors en relació amb els seus deures de puntualitat, assistència i permanència en el lloc de treball.
j) La disminució continuada o voluntària en el rendiment del treball normal o pactat.
k) La negligència que pugui causar greus perjudicis en la conservació dels locals materials o documents del servei.
l) L'exercici d'activitats professionals, públiques o privades, sense haver sol.licitat autorització de compatibilitat.
m) La utilització o difusió indeguda de dades o assumptes dels quals es tingui coneixement per raó de la feina.
n) La reincidència en la realització de faltes lleus en un mateix trimestre, quan s'hagin produ t sancions per aquesta raó.
o) L'incompliment dels terminis i altres disposicions de procediment en matèria d'incompatibilitats, quan no suposi el manteniment d'una situació d'incompatibilitat.
Article 29. Faltes molt greus.
Són faltes molt greus:
a) El frau, la deslleialtat i l'abús de confiança en les gestions encomanades, així com qualsevol conducta constitutiva de delicte dolós.
b) La manifesta insubordinació individual i col.lectiva.
c) El falsejament voluatari de dades i informacions del servei.
d) La falta d'assistència a la feina no justificada durant més de tres dies al mes.
e) Les faltes reiterades de puntualitat no justificades durant deu dies al mes o durant més de vint dies al trimestre.
f) L'incompliment de les normes sobre incompatibilitat que donin lloc a situacions d'incompatibilitat.
g) La reincidència en faltes greus, malgrat que siguin de distinta naturalesa, durant sis mesos i hagin estat sancionades.
Article 30. Sancions.
Les sancions que s'imposaran, d'acord amb la culpabilitat, seran:
a) Per faltes lleus:
-Amonestació per escrit.
-Suspensió de feina i sou per dos dies.
-Descompte proporcional de les retribucions corresponent al temps real deixat de treballar per faltes d'assistència o puntualitat no justificades.
b) Per faltes greus:
-Suspensió de feina i sou de dos dies a un mes.
c) Per faltes molt greus:
-Suspensió de feina i sou d'un a tres mesos.
-Trasllat forçós sense dret a indemnització.
-Acomiadament.
Article 31. Informació reservada.
Prèviament a l'inici de l'obertura d'expedient disciplinari, si no hi ha una constància fefaent que s'ha fet una infracció, el Rector de la Universitat pot ordenar l'inici d'un expedient d'informació reservada amb la finalitat d'aclarir els fets. La tramitació d'aquest expedient es farà d'acord amb el que estableix l'article 32, adaptat a la informació reservada.
L'expedient d'informació reservada només pot acabar amb l'inici d'un expedient disciplinari o el tancament de l'expedient.
Article 32. Procediment.
1. Quan es tingui coneixement de la realització d'una infracció, s'està obligat a comunicar-ho a l'immediat superior, el qual ho comunicarà al cap del Servei de Personal o el Gerent per iniciar l'expedient.
2. Comunicada la infracció, el Gerent ho comunicarà al Rector, perquè en prengui coneixement, i ordenarà l'inici de l'expedient nomenant l'instructor i comunicant-ho al Comitè d'Empresa.
3. Per a la imposició de les faltes lleus no és obligatòria la instrucció prèvia d'expedient disciplinari, però és necessari, en tot cas, l'expedient sumari, on es donarà audiència a la persona inculpada.
4. Les sancions per faltes greus i molt greus requerirán la tramitació prèvia d'expedient disciplinari: la seva obertura es comunicarà al Comitè d'Empresa i a la persona interessada, es donarà audiència a aquesta i serà o t el Comitè amb caràcter previ al possible acord de mesures cautelars que pugui adoptar l'autoritat competent per ordenar la instrucció de l'expedient.
5. A l'expedient hi ha de constar:
a) Informe que ha ocasionat la iniciació d'actuacions.
b) Notificació al treballador.
c) Nomenament d'instructor.
d) Plec de càrrecs o proposta de sobrese ment.
e) Plec de descàrrecs.
f) Informe, no vinculant, dels representants dels treballadors.
g) Proposta de l'instructor sobre l'aplicació de la sanció o, si escau, sobrese ment del procediment.
h) Resolució motivada del Rector.
6. El Rector, en el termini de deu dies des de la recepció de l'expedient, farà la resolució definitiva amb una proposta motivada que es comunicarà a la persona interessada.
7. Les sancions seran executives immediatament, sens perjudici de la seva impugnació quan legalment sigui procedent.
Article 33. Resolució i contingut de la comunicació.
Totes les sancions seran comunicades per escrit al treballador afectat, el qual haurà d'acusar recepció de la comunicació. En aquesta comunicació es farà constar:
a) Descripció de l'acte constitutiu de la falta.
b) Data de la realització.
c) Referència legislativa de la infracció comesa.
d) Qualificació de la falta.
e) Sanció.
f) Data d'efectivitat de la sanció.
Article 34. Prescripció.
Les faltes lleus prescriuran al cap de deu dies; les greus, al cap de
vint dies; i les molt greus, al cap de seixanta dies a partir de la data
en què el Gerent tingui coneixement de la comissió i, en
tot cas, al cap de sis mesos de la realització de la infracció.
TITOL IX
Retribucions
Article 35. Estructura salarial.
El sou del personal laboral, fix o interí, del present conveni es compondrà de:
1) Retribucions bàsiques:
-Sou base.
-Triennis.
2) Retribucions complementàries:
a) Complement de residència.
b) Complements personals:
-Complement personal.
-Complement de direcció.
c) Complements de lloc:
-Complement de lloc.
-Complement de jornada perllongada.
-Complement de jornada de matí i tarda.
-Complement de roba.
d) Complements de venciment superior al mes:
-Pagues extraordinàries.
e) Retribucions en espècie:
-Casa habitatge.
-Altres.
3) Altres complements salarials:
-Complement de tasques excepcionals.
-Hores extres.
La retribució que afecta la resta del personal pel present conveni col.lectiu, serà establerta per la Gerència de la Universitat i comunicada al Comitè d'Empresa.
Article 36. Retribucions bàsiques.
El sou base és la retribució mensual assignada a cada treballador per la realització de la seva jornada ordinària, inclosos els períodes de descans computables com a treball. Hi ha cinc grups econòmics que s'estableixen a l'annex I amb el sou base anual per categories, corresponents a dotze pagues ordinàries i tres d'extraordinàries.
Els treballadors fixos afectats pel present conveni tenen dret a la percepció d'una quantia determinada per cada trienni de feina. La quantia figura a l'annex II del present conveni i es cobrarà en les quinze pagues. El trienni es meritarà el dia primer del mes en què es compleixi un trienni.
Article 37. Complement de residència.
Complement atorgat a tot el personal fix o interí per compensar el cost de la insularitat que afecta les dotze pagues ordinàries. L'import figura a l'annex III.
Article 38. Complements personals.
a) Complement personal: complement de caràcter personal i transitori atorgat a determinats treballadors per compensar drets econòmics adquirits.
b) Complement de direcció: complement de caràcter personal atorgat per resolució del Gerent. Pot concedir-se al responsable de la unitat orgànica.
La quantia màxima és d'un 20 per cent del sou base en còmput mensual.
Article 39. Complements de lloc.
a) Complement de lloc: complement fixat a la RLT per als llocs de treball amb una certa especificitat tècnica o de gestió.
b) Complement de jornada perllongada: complement de caràcter personal atorgat per resolució del Gerent segons les necessitats de cada servei. Correspon a aquells llocs que acceptin, voluntàriament, la realització de la jornada de matí i tarda (cinc horas més de les estipulades en una jornada normal), sense reducció els mesos d'estiu. La sol.licitud d'aquest complement implica la realització d'aquesta jornada per un mínim d'un any.
Aquest complement no és consolidable i deixarà de percebre's en el moment que cessin les causes que varen motivar la resolució de concessió del complement. La quantia del complement és d'un 25 per cent del sou base en còmput mensual.
c) Complement de jornada de matí i tarda: complement fixat a la RLT que retribueix l'horari de matí i tarda definit a l'article 22.
La quantia del complement és d'un 15 per cent del sou base en còmput mensual.
d) Complement de roba: complement atorgat per cobrir les despeses necessàries del personal que ha d'anar uniformat. L'import anual, així com els grups del personal afectat, es reflecteix a l'annex IV.
Les peces de vestir per a cada lloc de treball i temporada (estiu/hivern) es fixaran per acord de la Gerència i el Comitè d'Empresa. La UIB pot homologar les empreses subministradores de les peces de vestir.
Article 40. Complements de venciment superior al mes.
Pagues extraordinàries: els treballadors, fixos i interins, tenen dret a tres pagues extraordinàries, cada una de les quals equivalent a l'import d'una mensualitat del sou base i els triennis que els corresponguin. Les pagues extraordinàries es faran efectives els mesos de juny, setembre i desembre.
Article 41. Retribucions en espècie.
a) Casa habitatge: contraprestació consistent en la posada a disposició de determinat personal de les estances de la Universitat per a habitatge en contraprestació de determinats serveis.
b) Altres: qualsevol tipus de contraprestació que faci la Universitat per la realització de feina que no sigui econòmica.
Article 42. Altres complements salarials.
a) Complement de tasques excepcionals: complement que retribueix la realització de determinades tasques proposades per la Gerència i acceptades voluntàriament pel treballador. La quantia variarà segons el tipus de tasca realitzada. El Gerent informarà el Comitè d'Empresa de la tasca realitzada, del treballador responsable i de la quantitat del complement.
b) Hores extraordinàries: les horas extraordinàries es faran d'acord amb el que disposa la legislació vigent i es retribuiran d'acord amb l'annex V a partir de la publicació d'aquest conveni.
Article 43. Increment de les retribucions.
L'increment salarial de les retribucions del personal laboral afectat
per aquest conveni col.lectiu es produirà anualment d'acord amb
el percentatge que determini la Llei de pressuposts de la CAIB per al funcionari
propi d'aquest organisme.
TITOL X
Jubilació
Article 44. Jubilació.
En produir-se la jubilació forçosa, el treballador que tingui acreditada a la Universitat una antiguitat mínima de deu anys tindrà dret a percebre l'import íntegre de quatre mensualitats i una mensualitat més per cada cinc anys o fracció que excedeixi els deu anys de referència.
Els treballadors podran jubilar-se, voluntàriament, a seixantaquatre anys, en la forma i les condicions establertes a la legislació vigent. En aquests casos la Universitat no podrà amortitzar el lloc de treball, que es cobrirà amb un contracte d'igual o semblant naturalesa que el que se substitueixi per tal que la persona que es jubili cobri el 100 per 100 de la pensió corresponent.
Article 45. Jubilació anticipada.
Els treballadors podran jubilar-se voluntàriament a partir de seixanta anys en la forma i les condicions que estableixi la legislació vigent en cada moment.
La Universitat, per tal de protegir la situació de pèrdua
de pensions que es produeixi per la jubilació anticipada, gratificarà,
per una sola vegada, el jubilat segons l'escala següent:
Anys Ptas.
A seixanta 1.645.000
A seixanta-un 1.527.500
A seixanta-dos 1.410.000
A seixanta-tres 1.292.500
Aquestes quanties cada any es modificaran segons el que estableix l'article
43 d'aquest conveni col.lectiu.
TITOL XI
Altres drets dels treballadors
Article 46. Seguretat i higiene en el treball.
En matèria de seguretat i higiene la Universitat complirà les prescripcions establertes a la Llei 13/1995 (RCL 1995\1485 y 1948) i a la normativa autonòmica o estatal que la desenvolupi i els acords que prengui el Comitè de Seguretat i Salut.
Article 47. Acció social.
En matèria d'acció social s'aplicarà, al personal afectat pel present conveni col.lectiu, tota la normativa aplicable per la qual es regula l'acció social a favor de la resta del personal d'administració i serveis de la Universitat.
Article 48. Formació.
Tot el personal afectat pel present conveni col.lectiu té dret a participar dels programes de formació que organitza la Universitat. La participació serà en condicions d'igualtat a la resta de membres i col.lectius de la Universitat.
Article 49. Representació sindical.
El personal elegit per realitzar la labor de representació es regirà pel que disposa la Llei Orgànica 11/1985, de 2 d'agost (RCL 1985\1980 y ApNDL 13091), de Llibertat Sindical, i per l'Estatut dels Treballadors.
Disposició transitòria primera.
Durant la vigència del present conveni col.lectiu, tot el personal que pertany al grup V passarà al grup IV.2. El trasllat es realitzarà, per a la totalitat del personal d'aquest grup, en dues anualitats: a la primera s'incrementarà un 50 per 100 de la diferència entre ambdós grups, i a la segona, l'altre 50 per 100.
Disposició transitòria segona.
S'incrementarà el sou base dels grups III i IV, actuals, en un 6 per 100 i un 7 per 100 respectivament. L'increment es farà en dues anualitats: durant la primera, s'incrementarà el sou a tot el personal d'ambdós grups en un 50 per 100 de l'esmentat 6 i 7 per 100, i durant la segona anualitat s'incrementarà en l'altre 50 per 100.
Disposició transitòria tercera.
Durant la vigència del conveni, el sou base dels grups I i II es veurà incrementat en un 5 per 100. Aquest augment es farà en dues anualitats: durant la primera, s'incrementarà el sou del personal dels grups I i II que acreditin a l'entrada en vigor d'aquest conveni una titulació superior (doctors i llicenciats, respectivament), i durant la segona anualitat s'incrementarà en la mateixa quantitat el sou de la resta de personal d'aquests grups.
Disposició transitòria quarta.
A l'entrada en vigor del present conveni col.lectiu, tot el personal que realitza o hagi realitzat serveis a la Universitat mitjançant una relació laboral, mantindrà els triennis en les condicions en què fins ara es meritaven i cobraven. Fins al present conveni, el trienni consolidat representava 5.106 pessetes. S'exceptuen aquells grups en què per aplicació de la nova tarifa la nova remuneració sigui superior: en aquest cas passaran a percebre els triennis d'acord amb la tarifa superior.
Disposició transitòria cinquena.
A fi de fer el traspàs d'un conveni a l'altre, el nou complement de lloc integrarà tots els complements de l'antic conveni col.lectiu que no estiguin prevists en el nou conveni.
Disposició addicional.
Per a tot el que no s'hagi establert al present conveni col.lectiu hom s'atindrà a l'Estatut dels Treballadors i a la resta de la normativa vigent aplicable al personal laboral.
Disposició derogatòria.
Es deroga qualsevol tipus de normativa anterior a aquesta que pugui ser contrària al seu contingut.
Disposició final.
La present normativa entrarà en vigor l'endemà d'haver-se
publicat al BOCAIB.
ANNEX I
SOU BASE
Retribució anual Retribució mensual
Ptes. Euros Ptes. Euros
Grup I 3.423.645 (20.576,52) 228.243 (1.371,77)
Grup II 2.883.165 (17.328,17) 192.211 (1.155,21)
Grup III 2.548.725 (15.318,15) 169.915 (1.021,21)
Grup IV.1 2.114.325 (12.707,35) 140.955 (847,16)
Grup IV.2 2.114.325 (12.707,35) 140.955 (847,16)
Grup V 1.999.050 (12.014,53) 133.270 (800,97)
(per extingir)
ANNEX II
TRIENNIS
Retribució anual Retribució mensual
Ptes. Euros Ptes. Euros
Grup I 92.965 (558,13) 6.191 (37,21)
Grup II 74.295 (446,52) 4.953 (29,77)
Grup III 55.755 (335,09) 3.717 (22,34)
Grup IV.1 37.245 (223,85) 2.483 (14,92)
Grup IV.2 37.245 (223,85) 2.483 (14,92)
Grup V 27.930 (167,86) 1.862 (11,19)*
(per extingir)
ANNEX III
COMPLEMENT DE RESIDENCIA
Retribució anual Retribució mensual
Ptes. Euros Ptes. Euros
Grup I 397.932 (2.391,62) 33.161 (199,30)
Grup II 331.608 (1.993,00) 27.634 (166,08)
Grup III 281.268 (1.690,45) 23.439 (140,87)
Grup IV.1 237.276 (1.426,06) 19.773 (118,84)
Grup IV.2 237.276 (1.426,06) 19.773 (118,84)
Grup V 215.280 (1.293,86) 17.940 (107,82)*
(per extingir)
ANNEX IV
COMPLEMENT DE ROBA
RETRIBUCIO ANUAL
Personal Grups Ptes. Euros
Personal de laboratori I, II 45.800 (275,26)
Altre personal uniformat III, IV.1, IV.2, V 91.800
(551,73)
RETRIBUCIO MENSUAL
Personal Grup Ptes. Euros
Personal de laboratori I, II 3.816 (22,93)
Altre personal uniformat III, IV.1, IV.2, V 7.650
(45,98)
ANNEX V
HORES EXTRAORDINARIES
Integre Nocturn i festius
Ptes. Euros Ptes. Euros
Grup I 2.508 (15,07) 3.762 (22,61)
Grup II 2.341 (14,07) 3.513 (21,11)
Grup III 2.089 (12,55) 3.134 (18,83)
Grup IV.1 1.966 (14,81) 2.948 (17,72)
Grup IV.2 1.966 (14,81) 2.948 (17,72)
Grup V 1.755 (10,55) 2.633 (15,82)*
(per extingir)