En aquest sentit, la nova llei, la LOCE, ve a a agreujar la situació.
Moltes
han estat les mobilitzacions realitzades contra aquesta llei segregadora,
que pretén distribuir l'alumnat d'acord amb la situació socioeconòmica
de la seua família, que parteix d'un concepte educatiu altament
competitiu, orientat a l'èxit social entès com rendiment
professional, que només dóna importància a un ensenyament
memorístic i no a una educació integral; una llei que perjudicarà
l'ensenyament públic per a beneficiar el privat... i que significarà
un pas endarrere en el desenvolupament de la coeducació, així
com en la conquesta de la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.
En un tema tan complex com és el gènere les lleis educatives
deurien, no només eliminar les barreres explícites que discriminen
directa o indirectament les dones, sinó adoptar noves solucions
que facen possible la formació de persones que desenvolupen les
seues capacitats en tots els aspectes de la vida social, afectiva, cultural
i professional. Vegem-ho amb detall.
La LOCE acaba amb l'ensenyament comprensiu fins els 16 anys i introdueix eleccions primerenques d'itineraris acadèmic-professionals. L'anàlisi dels sistemes educatius europeus ha demostrat que com més prompte es produeix la diversificació curricular i, per tant, abans es produeix la presa de decisions per part de l'alumnat, més estereotipades són aquestes decisions d'acord amb el sexe. És a dir, amb menor edat l'alumnat està més condicionat pels estereotips de gènere, estereotips que es van relativitzant amb la maduresa i amb el major coneixement de les possibilitats i les capacitats personals.
La LOCE dóna a les autoritats religioses totes les competències en matèria de determinació del currículum de l'assignatura de religió, així com de decisió, supervisió i aprovació dels llibres de text i materials didàctics a utilitzar. Això és un aval per a la utilització dels desafortunadament famosos vídeos antiavortament o altres materials difosos en algunes classes de religió i que tan nefasta repercussió tenen entre l'alumnat, sobretot el femení.
La
LOCE rebutja una educació intercultural, que discriminarà
especialment les xiquetes, en exigir a l'alumnat estranger l'acceptació
de les normes establides amb caràcter general en els centres educatius,
i negant així la possibilitat de qualsevol expressió de la
seua especificitat cultural.
Que segons tots els estudis sociològics les metodologies participatives i el treball en equip afavoreixen la implicació i protagonisme de les xiquetes i repercuteixen en la seua autoestima i projecció futura.
La importància de l'educació afectivo-sexual. La relació entre iguals en la vida pública i privada és completament ignorada en el curriculum escolar. No es té en compte el nombre d'embarassos no desitjats en adolescents, el creixement del nombre de famílies monoparentals o els estudis realitzats sobre la sexualitat dels xics i les xiques, que demostren la necessitat de la formació sexual i dels afectes.
Que les responsabilitats domèstiques segueixen recaient majoritàriament en les dones. La Llei continua sense incorporar cap assignatura que permeta l'aprenentatge d'aspectes bàsics de la vida quotidiana, que possibilite l'autonomia personal i que permeta que homes i dones comparteixen les tasques domèstiques, una assignatura que done valor a l'àmbit privat i de cura de les persones.
Que
la formació del professorat és determinant per a la consecució
de la igualtat d'oportunitats i la construcció d'una escola coeducativa.
L'absència en el marc legal de qualsevol referència a la
formació del professorat per a la coeducació, redunda en
la desconsideració de les aportacions de les dones a la Història
i a la Cultura, les actituds i continguts discriminatoris que actuen en
el curriculum ocult... i mostra un autèntic desinterès per
la consecució de la igualtat dels sexes.
Una educació que pose esment no només a les capacitats intel·lectuals de l'alumnat, sinó també als afectes i sentiments, que desenvolupe les distintes facultats de les persones en les seues diferents etapes i que ajude l'alumnat a desenvolupar una personalitat autònoma, que s'assumesca positivament com ser sexuat, visca el seu cos i la seua sexualitat de manera saludable i desenvolupe unes habilitats socials que contribueixen a crear unes relacions interpersonales gratificants. Una educació que gire entorn de la satisfacció de les necessitats personals i no del mercat.
Una educació que partesca del reconeixement de la diversitat i no d'una homogeneïtat inexistent. L'educació ha d’acceptar les diferències com un punt de partida real i positiu i parar esment especial a les persones i grups més discriminats. Des d'aquesta perspectiva ha de plantejar-se l'objectiu d'aconseguir una igualtat real i efectiva entre dones i homes.
Una educació mixta obligatòria en els centres sostinguts amb fons públics que siga el punt de partida necessari per a una escola coeducativa.
Una educació laica, que no segregue l'alumnat en catòlics i no catòlics, que no impose una determinada moral repressora ni valors com la submissió, la resignació o la passivitat que tants perjudicis han causat a les dones. El nostre és un Estat aconfessional i l'educació ha de ser aconfessional i plural.
Una educació comprensiva en la qual l'alumnat prenga les decisions que afectaran la seua vida professional com més tard millor, el que facilitarà que ho faça amb més coneixement de causa i més autonomia i dependrà menys de l'entorn familiar i dels estereotips de gènere.
Una educació que faça visibles les aportacions de les dones a la història de la humanitat, i als distints sabers. Una educació que valore les experiències de les dones, tant en l'àmbit públic com en el privat, que reconega la importància dels treballs fets tradicionalment per les dones, de les tasques de reproducció i de cures, i que fomente la participació dels homes en aquestes activitats.
No
ens resignem. Mantindrem una contínua denúncia i resistència
a la LOCE, tan oposada al conjunt de característiques d'un model
educatiu progressista i a favor de la igualtat d'homes i dones i intentarem
contrarestar els seus efectes negatius. A pesar de la LOCE , seguirem treballant
per una escola coeducativa com molts professors i professores fan a les
seues aules o els seus centres.
CGT, FE. CC.OO, FETE-UGT, STEs-i