EL RASPALL

Partida de raspall

El raspall Ús tambÚ conegut per raspot o raspallot. El terreny de joc per a jugar pot ser el trinquet i el carrer, la diferŔncia mÚs notable respecte al joc a l'alt Ús que la pilota es juga sempre de bo, encara que rodole per terra, i com que la mÓ del jugador ha de raspar el paviment, per aquest motiu, el seu nom.

╔s un vell joc descendent de l'herpastum, per˛ avui Ús un complet desconegut. Hom, juga al raspall en les terres d'enllÓ del X˙quer, a la Safor, a la Costera i a la Marina. El trinquet de GandÝa (EL ZURDO) pot ser el mÚs representatiu. Per˛ tambÚ Ús el joc predominant als d'Oliva, Rafelcofer, Vilallonga, Castellˇ de la Ribera, Canals i el del GenovÚs, encara que en alguns d'aquests trinquets, no s'hi jugen partides. En altres trinquets com els de Pedreguer, Gata o la Vall de Tavernes, solen alternar les modalitats : a l'alt i raspall. Jugat al carrer, Ús l'esport mÚs popular en molts pobles i poblets a la Ribera baixa, la Costera i en l'Horta de ValŔncia avui nomÚs es juga en un poble: Rafelbunyol, on sol haver-ne partida cada cap de setmana.

Les partides d'aquesta modalitat podran jugar-se de les segŘents maneres:

individuals (mÓ a mÓ), dobles (2 contra 2), triples (2 contra 3 i 3 contra 3) i pactats (desafiaments que utilitzen altres composicions).

Els components d'un equip seran, el rest (que farÓ el saque), el mitger i el punter.

Comenšada la partida, cada equip es col.loca en una part del trinquet, un al rest i l'altre al dau.

El saque es farÓ botant la pilota dins del dau i pegant-li en colp lliure (es podrÓ avanšar el saque o posar qualsevol ratlla de falta segons pacte previ).

Una vegada efectuat el saque si la pilota arribara al frontˇ per l'aire, es tornarÓ al primer bot a colp o al rebot del frontˇ (sempre que desprÚs no done un segon bot), i si la pilota arriba per terra es tornarÓ abans que pegue al tamborÝ, raspant amb la mÓ.

Es missiˇ dels equips procurar que la pilota dels altres no arribe a la ratlla (al carrer) o al tamborÝ (al trinquet). En tot cas, guanya el quinze l'equip que aconsegueix que la pilota arribe, en les condicions esmentades, al tamborÝ o a la ratlla contrÓria.

Les partides es disputaran a 5 jocs (25 tantos), i la comptabilitat de cada joc Ús la mateixa que la del joc a l'alt: quinze, trenta, val i joc. Es juguen les partides a menys tantos perque l'esforš del jugador es major, ja que la pilota va per terra i quasi sempre es bona, el que dona mÚs oportunitats de jugar-la.

Al trinquet, tota pilota que s'encale a les galeries del rest serÓ quinze per a l'equip contrari. Quan la pilota toque escala o a algun espectador assegut en ella es considerarÓ parada, donat aquest cas, la pilota la trau l'equip que li correspon situant la pilota en terra, en la ratlla on a quedat parada la pilota.

Tot jugador que toque la pilota amb qualsevol part del cos que no siga la mÓ o l'avantbraš, perdrÓ el quinze.