Benvolguts companys i companyes:
Ens dirigim a vosaltres per a plantejar-vos la possibilitat de que participeu en la campanya contra la militarització de les escoles que estem impulsant a València.
Suposem que esteu assabentats de la campanya que el Ministeri de Defensa en col·laboració amb el seu homòleg d’Educació i Cultura va posar en marxa per a complir una de les línies de la Directiva de Defensa Nacional (DDN) del 20 de desembre de 1996. En concret la campanya ministerial desenvolupa un antic desig de l’exèrcit: "conseguir que la sociedad española comprenda, apoye y participe con mayor intensidad en la tarea de mantener un dispositivo de defensa adaptado a las necesidades, responsabilidades e intereses estratégicos españoles", per la qual cosa es fa imprescindible el concurs dels centres educatius, i principalment aquells dels quals l’alumnat és potencial carn de canó per a nodrir l’Exèrcit Professional, és a dir, estudiants d’Educació Secundària i Batxillerat. A més a més, en aquests dies, coincideix amb l’agressiva campanya propagandística que està portant a terme el Ministeri de Defensa, per a incitar als i les joves a incorporar-se a l’Exèrcit Professional amb el cridaner lema: "Por enseñarte una profesión, no cobramos, pagamos. Profesionales con futuro para nuestra mejor defensa". Però ni la implantació d’aquest Exèrcit Professional ni la introducció a les escoles de les "ensenyances" militars serà tan còmoda com preveuen ells. Es una tasca de tots i totes la de no deixar-nos militaritzar.
Altra de les conseqüències més vergonyoses del militarime és l’escandalós increment de la despesa militar. L’any 1997 les despeses militars a l’Estat Espanyol (els pressuposts del Ministeri de Defensa i el seus organismes autònoms, pensions militars, Guardia Civil, contribucions a l’OTAN i l’UEO...) suposaren 1’8 bilions de pessetes. Molt més del dedicat als pressuposts generals a educació, cultura, medi ambient, o sanitat... L’exèrcit professional encara necessitarà més pressupost: quasi 2 bilions per a 1998. Des dels moviments socials hem de plantejar la urgència perquè els diners del pressupost militar i armamentístic es destinen a resoldre els problemes mediambientals i de pobresa, per a l’educació, la sanitat, els serveis socials, etc.
Per açò considerem convenient que els distints centres i col·lectius que formen part de la comunitat educativa (professorat, alumnat, mares i pares) participen en la mesura de les seues possibilitats en fer una tasca de denúncia del que suposa la campanya de militarització escolar des de plans i perspectives diverses, com l’estrictament pedagògic, el pacifista, el de la solidaritat, el de la interculturalitat...
Una de les propostes que us fem és que signeu un manifest en el qual us declareu "objectors de consciència" a l’ensenyament militarista i en el qual mostreu la vostra oposició a que al vostre centre es faça cap activitat de les que proposa el Ministeri de Defensa o qualsevol altra que implique la transmissió de valors militaristes, autoritaris o bel·licistes. Altra, és que atureu les classes durant 15 minuts el dia 29 de gener a les 12.00 h. fent activitats per la pau al vostre centre i que participeu a la concentració que sota el lema: "Per una educació per la pau i la noviolència" tindrà lloc el mateix dia, divendres 29 de gener, a les 18.00 h. a la Plaça de Tetuan a València. Així com totes aquelles activitats que considereu oportunes a les vostres localitats.
Per a qualsevol qüestió que considereu adient al voltant de la campanya d’escoles objectores, de la des-militarització i de l’educació per a la pau podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a qualsevol dels telèfons i adreces de les organitzacions que impulsem la campanya. També en el cas de que decidiu signar el manifest, no oblideu enviar-nos una còpia original per tal de entregar-les totes juntes en l’acte del dia 29.
Salutacions.
Campanya Contra la Militarització de l’Ensenyament: