València, 10 de maig del 2003

SALVEM EL PAÍS, SALVEM EL TERRITORI

Des de fa uns anys, el País Valencià ha viscut un important reviscolament dels sentiments de solidaritat i de progrés, acompanyats d’un augment de la mobilització ciutadana. Aquesta renaixença del concepte de ciutadania ha representat la recuperació d’una forma d’entendre la democràcia, basada en el treball de base i la participació ciutadana. I això ha estat possible gràcies a moltes associacions i entitats de tots els àmbits (cultural, ecologista, de defensa del territori, veïnal, sindical, de la cultura popular, juvenil...)..

Juntament amb aquestes entitats, també ACPV ha contribuit a crear, durant les darreres tres dècades, una societat civil dinàmica, democràtica, participativa i de progrés. Igualment, després d’anys de certa passivitat i desinterés provocats -en gran part- per la frustació de moltes espectatives de canvi i la decepció política, la segona meitat dels anys noranta va representar un reviscolament dels moviments socials i dels sentiments de solidaritat; un exemple són els Casals Jaume I, que s’ha estés ràpidament arreu del país i que han actuat –i actuen- com a centres culturals i cívics locals i comarcals: o els diversos moviments de defensa del territori (com Salvem el Cabanyal o les diverses plataformes sorgides en la mateixa línia), o les associacions federades a Escola Valenciana que cada any organitzen les multitudinàries Trobades...

Ara per ara aquestes energies renovades s’han canalitzat, per exemple, en campanyes per un ús sostenible dels recursos hídrics, en favor de l’horta de València o en contra de la guerra a l’Iraq. En aquest sentit, ACPV ha treballat amb la resta d’agents socials valencians en aquesta renaixença del sentit de participació ciutadana i de l’interés per defensar els drets democràtics dels valencians i les valencianes, drets que en els darrers anys s’han relativitzat i deteriorat perillosament. El treball d’ACPV ha estat una acció integral en defensa del país, compatible i complementària amb l’acció de desenes de plataformes ciutadanes, sindicats i organitzacions diverses que s’han mobilitzat per campanyes més concretes; ja siga la defensa dels drets dels immigrants, la protecció de la nostra riquesa natural o la reivindicació del nostre llegat i el nostre patrimoni artístic. I tenim clar que els ciutadans i ciutadanes que es mobilitzen des d’aquests àmbits socials i participatius, són els mateixos que treballen pel país, per la democràcia i pel progrés.

La premisa fonamental del moviment ciutadà en el context de la globalització -el conegut pensa globalment i actúa localment- ha estat assumida per la ciutadania. Tanmateix, pel que fa ACPV, s’ha d’afegir que pensa però també actúa en global; en el global del país, perquè aquest és el compromís assumit ara fa 25 anys, i és el compromís que cada any renovem amb diades com la del 25 D’ABRIL. La història del moviment associatiu i cívic valencià corre paral·lela a la història de la lluita democràtica d’aquest país: una història d’esforços, de censures i d’esperances, una història de lluita incansable per recuperar la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra tradició de país obert, tolerant i de progrés.

En aquests moments de crisi internacional, la nostra contribució a un món en pau, just i plural no és altra que la construcció d’un País Valencià i uns Països Catalans solidaris i lliures, que miren cap al futur sense oblidar el seu passat; des de la Punta, des del Desert de les Palmes, des del Cabanyal o la Ribera del Xúquer; des de les terres de l’Ebre o des dels carrers cridant contra la guerra il·legal i injusta, però també, tots i totes units el 10 de maig, des de València.

Per tot això, amb motiu de la diada del 25 D’ABRIL fem una crida a la participació de tots els ciutadans i ciutadanes que treballen cada dia als pobles, a les comarques, als barris, a les aules, al camp o als llocs de treball, per construir un País Valencià just, democràtic, sostenible i de progrés. Les entitats signants d’aquest manifest fem una crida per a que tots i totes ens apleguem el 10 de maig a València, per a que entre tots i totes Salvem el país, salvem el territori.

TOTS I TOTES A VALÈNCIA EL 10 DE MAIG

ARA MÉS QUE MAI SALVEM EL PAÍS, SALVEM EL TERRITORI