"ALTRA MULTA"
Rafael Pla López
(indignat)

En temps de Franco hi havia un Governador de València, Oltra Moltó, conegut popularment com "Altra Multa" per motius fàcilment endevinables. Però l'actual Delegada del Govern del PSOE sembla voler emular-li.

Abans i avui, les multes governatives són un recurs còmode per penalitzar als disidents estalviant-se els enfarfegadors tràmits d'un procés judicial. Trasllada la càrrega de la prova als acusats que les recurrisquen, i soporten arguments difícilment sostenibles davant d'un Tribunal. Així hem vist com es multava als comunicants de la manifestació del 19 de juny per haver-se desviat aquesta uns 100 metres del recorregut anunciat, molestant segons sembla a l'alcaldessa del PP que hi vivia (https://n-1.cc/mod/threaded_forums/topicposts.php?topic=470990&group_guid=101592). O als suposats participants en una acció simbòlica al BBVA en Sagunt (http://afectadesperhipotecavalencia.org/?p=960), acusant-lis d'una cosa tan difusa com haver entrat "gritando y alborotando". Amb aquest argument, clar, es podria multar a qualsevol manifestació que no fos completament silenciosa. Però tampoc li preocupa a la insigne Delegada caure en contradiccions que la posarien en ridícul davant d'un judici públic, com afirmar alhora que es va activar el tancament de seguretat i que els participants impedien l'entrada i sortida de l'establiment.

Ens trobem, clar, davant d'atacs governamentals al moviment 15M. Un lloc constatat que les càrregues policials o les campanyes mediàtiques no aconseguien aturar-lo ni desprestigiar-lo, les llumeneres del Govern del PSOE semblen pensar que amb multes individualitzades poden sembrar la por i desactivar al moviment. No és probable que això siga efectiu a mitjà termini, encara que pot produir algun desconcert, com del que vaig ser testimoni el passat dimarts 9 d'agost, on segons sembla algú va amenaçar sibillinament amb multes per una Marxa Antiracista no comunicada (http://www.youtube.com/watch?v=BSSjxEj7bek), amb el resultat d'amagar les pancartes fins veure que una Policia Municipal amb més trellat que els governants ens anava obrint pas.

No cal estudiar, però, molt Dret Constitucional per adonar-se que el recurs a multes governatives davant protestes socials pacífiques és una agressió directa a les llibertats democràtiques que dóna la raó al lema "Le llaman democracia y no lo es". I encara que continuem dient que el PSOE no és igual que el PP, pensant en les enyorances franquistes d'aquest, l'emulació de pràctiques repressives franquistes pels governants del PSOE sembla entestada en desmentir-nos.

En aquestes condicions, resulta cridanera la hipocresia del candidat Rubalcaba del PSOE picant l'ullet al moviment 15M mentre el seu Govern el reprimeix, donant la impressió que va sortir del Govern per deixar-li les mans lliures. Clar que alguns dels seus portaveus ja han dit el que pensen: que és hora de deixar de mobilitzar-se per anar a votar.

I clar que anirem a votar. Però ho farem sense deixar de mobilitzar-nos i no votarem als que reprimeixen o intenten desprestigar al moviment indignat.