ARRAN DE L'ASSEMBLEA D'EUPV
Rafael Pla López
membre de la Comissió Política del PCPV

Recentment s'han produït relleus en la direcció de diferents forces polítiques. En algun cas, el del PP, per decisió de l'anterior dirigent (com l'anomenat "dedazo" que era usual al PRI mexicà). En altres casos, com al PNB o EUPV, com a resultat d'una elecció democràtica entre diferents opcions.

En EUPV, en efecte, el relleu s'ha resolt des de la normalitat democràtica, sense imposicions autoritàries ni conflictes sagnants, donant com a resultat l'elecció de Glòria Marcos com a coordinadora, al temps que s'aprovava per unanimitat el Manifest Polític i per amplíssima majoria l'actualització dels Estatuts. Posteriorment, tanmateix, alguns companys que han vist defraudades les seues expectatives han estat donant versions sorprenents del que ha passat.

Així, l'editorial de la revista d'Esquerra i País, que propugnava la candidatura de Pasqual Mollà, després de qualificar la majoria que va obtenir Glòria Marcos com un "front del no", afirma que els problemes s'havien iniciat "quan una part de la majoria política d'EUPV" (referint-se clarament al PCPV) "en lloc de definir-se sobre una de les dues opcions que es presentaven (...) es va decantar per buscar una altra candidatura sense una cohesió política". Bé, en primer lloc resulta sorprenent que un sector d'EUPV que estava propugnant un candidat a coordinador qüestione el fet que un altre sector promogués una altra candidatura. Però és que a més, com els lectors si més no del Levante EMV van poder seguir, el debat al si del PCPV estava entre defensar una candidatura pròpia (finalment la de Presen Uran) o intentar un acord amb Glòria Marcos per a donar suport a la seua candidatura. I va ser precisament la decisió majoritària de la Conferència del PCPV de defensar una tercera candidatura la que va permetre arribar a una Assemblea oberta, sense un resultat predeterminat, que va decidir sobiranament el resultat.

Per altra banda, la mateixa Conferència del PCPV que va acordar la candidatura de Presen Uran va aprovar també les propostes per a l'Assemblea d'EUPV al voltant de les quals es va cohesionar políticament (http://www.nodo50.org/pcpv/Conf2003/index.htm ), al contrari del que afirmen els companys d'Esquerra i País. Propostes, per cert, plenament coincidents amb les que un conjunt de comunistes i independents havíem signat en l'article "Claus per a la VIII Assemblea d'EUPV" (http://alteritat.net/claus) encapçalat per Glòria Marcos i publicat al Levante EMV: articulació d'una unitat d'acció democràtica amb la reafirmació d'EUPV com a opció d'esquerres, federalista i basada en la democràcia participativa. I era precisament aquesta coincidència la que fonamentava la proposta (no aprovada) d'un acord amb Glòria Marcos previ a l'Assemblea, i la que va fer que en segona volta bona part dels membres del PCPV al Consell Polític d'EUPV es decantaren per votar a Glòria Marcos com a coordinadora.

La seua elecció, per altra banda, és plenament coherent amb els acords de l'Assemblea, que va aprovar al Manifest Polític les esmentades propostes polítiques que compartíem. Naturalment, no podem per menys de congratular-nos que també foren aprovades pels companys d'Esquerra i País, però ni ells ni ningú es pot apropiar d'un Manifest aprovat per unanimitat. I seria d'agrair que ningú intentara confondre, com altre company que en El Punt interpreta "la desaparició de tesis que situaven el moment en la disjuntiva de socialisme o barbàrie" com un allunyament de "les posicions tradicionals del comunisme", però s'oblida d'assenyalar que això es va fer per una proposta del PCPV (http://www.nodo50.org/pcpv/Esme8aEU.htm) que qüestionava la identificació entre "imperialisme" i "barbàrie", contrària a l'historiografia marxista.

Altra confusió que caldria evitar és la repetida afirmació que la candidatura encapçalada per Pasqual Mollà va ser "la més votada" i fins i tot que va obtenir un 33% dels vots. No és cert. Va obtenir 53 vots, un 25%, exactament els mateixos que la candidatura encapçalada per Glòria Marcos. És d'agrair que el corrent Esquerra i País recolze ara el sistema mixt de llistes tancades i llista oberta que vam introduir en l'anterior Assemblea con a forma de democràcia participativa, però cal ser conseqüents: una candidatura obté únicament el vots rebuts en llista tancada, per tal com els vots en llista oberta no són a candidatures, sinó a persones. I precisament les coincidències abans esmentades expliquen que bona part dels vots en llista oberta mesclaren noms de la candidatura proposada pel PCPV i de la candidatura encapçalada per Glòria Marcos, cosa que es va reflectir en la composició del Consell Polític i en l'elecció de coordinadora.

I fonamentalment, closa l'Assemblea d'EUPV, cal reforçar la seua unitat al voltant de la direcció elegida per a posar-la en bones condicions d'afrontar les properes convocatòries electorals, on caldrà fer front a les polítiques reaccionàries, antidemocràtiques, bel·licistes i antisocials del PP