BOTIFLERS
Rafael Pla López
secretari de Formació i Debat del PCPV i candidat suplent al Senat per EUPV

Sense deixar de posar en dubte la “notícia” que signa al LEVANTE-EMV del 29 de desembre F.Arabí (que entre altres coses ha anunciat reiteradament una anul·lació de l’Assemblea d’EUPV que no s’ha produït), l’afirmació que “El Bloc exigeix que siga IU i no Iniciativa qui signe el pacte electoral”, de confirmar-se, deixaria en molt mal lloc tant al Bloc com a IPV: deixaria a ambdós com a titelles del centralisme, com autèntics botiflers, còmplices d’un atac contra la sobirania d’EUPV.

Cal recordar que quan EUPV es va inscriure al registre de partits polítics, les discrepàncies internes es limitaven a que es registrés com a partit, enlloc de com a federació plural o moviment polític i social, però tothom coincidia en defensar la sobirania política i jurídica d’EUPV, com recordarà Joan Ribó. I quan posteriorment en una Assemblea Federal d’IU es va intentar anul·lar la sobirania jurídica de les organitzacions federades, tant el PCPV com Nova Esquerra PV i Esquerra i País vam fer pinya en Madrid defensant la nostra sobirania jurídica, aconseguint que aquesta deixara de ser qüestionada: les nostres discrepàncies amb Nova Esquerra vessaven sobre la seua aproximació al PSOE, on finalment s’integrarien, no sobre la sobirania política i jurídica d’EUPV, des de la quan ens federàvem amb la resta d’organitzacions territorials en IU.

Per això, la complicitat d’IPV i altres amb l’atac que per part d’alguns dirigents federals s’està fent contra la sobirania i autonomia d’EUPV no té precedents. Perqué l’autonomia, com recordava Vicent Andrés Estellés, significa “dictar les pròpies lleis i acomplir-les”, com fa EUPV regint-se pels seues propis Estatuts dels quals s’ha dotat lliurement i democràtica, que estableixen que les candidatures per a les Eleccions Generals siguen elegides per l’Assemblea d’EUPV, com s’ha fet (i cal recordar, per cert, que això es va acordar en una Assemblea d’EUPV on jo vaig defensar aquesta proposta enfront de Mònica Oltra que defensava que foren elegides pel Consell Nacional).

Anul·lar la sobirania d’EUPV significaria un ominós canvi del sistema de organitzacions polítiques valencianes, passant totes les organitzacions amb representació al Congrés de Diputats a ser subordinades d’organitzacions centralistes. Per això, no ho anem a consentir, i el Consell Nacional d’EUPV ha cridat a no participar en la consulta postal fraudulenta que es vol fer des de Madrid per a passar per damunt dels acords de l’Assemblea d’EUPV. Per això, el referèndum que el Consell Nacional d’EUPV ha convocat per a l’11 de gener serà també una reafirmació de la sobirania d’EUPV.

Els botiflers no passaran.