COMPROMÍS ÈTIC D'ESQUERRES CONTRA LA DESLLEIALTAT
Rafael Pla López
membre del Consell Polític d'EUPV

Davant l’article publicat per Emilio Izquierdo al LEVANTE-EMV el 29 de juliol de 2007, cal fer les següents precisions:

1. Emilio Izquierdo pot pensar que l’acord hauria d’haver estat tant autonòmic com municipal, però tant EUPV com el Bloc van plantejar des del primer moment que l’acord fora únicament autonòmic, supeditant els eventuals acords municipals al que acordaren els eventuals col·lectius locals.

2. En uns municipis es va arribar a un acord municipal incloent EUPV i Bloc, en altres no, bé per decisió dels corresponents col·lectius del Bloc (Torrent, Alcoi, etc.), bé per decisió dels corresponents col·lectius d’EUPV (com va ser el cas de València, per votació àmpliament majoritària de l’Assemblea local d’EUPV, i no per decisió d’Amadeu Sanchís; Emilio Izquierdo sembla estar desinformat quan parla de condicions que el Bloc no va acceptar).

3. Emilio Izquierdo calla o ignora que segons l’acord de Constitució del Compromís el nomenament de representant al Consell d’Administració de RTVV era competència d’EUPV, i va ser el seu Consell Polític el que va acordar proposar a Amadeu Sanchís (al temps, per cert, que es proposava a Mònica Oltra per al Consell Assessor de RTVE), sense que els membres d’Esquerra i País s’oposaren ni proposaren cap candidat alternatiu.

4. Emilio Izquierdo calla o ignora que Gaspar Llamazares va desautoritzar a Mònica Oltra i Mireia Mollà i les va emplaçar a retirar els escrits presentats i renunciar a destituir a Gloria Marcos com a Síndica del Grup Parlamentari.

5. No hi ha cap “nueva mayoría del Compromís“. Segons l’acord de constitució de la coalició Compromís pel País Valencià, aquesta “queda integrada a tots els efectes (polítics, econòmics, etc.) per EUPV amb un 60%, Bloc amb un 30%, Els Verds del País Valencià amb un 7%, Els Verds-Esquerra Ecologista amb un 1% i Izquierda Republicana amb un 2%“. I la reunió de la seua Comissió Política de 26 de juliol va ratificar per un 69% “Reconèixer a Glòria Marcos com a única Síndica del Grup Parlamentari de Compromís legitimada en virtut dels acords signats per les forces polítiques que conformen el “Compromís pel País Valencià”“.

6. El compromís ètic necessari per al futur polític del País Valencià passa per rebutjar el transfuguisme de qui utilitza contra EUPV els escons obtinguts en representació d’EUPV, i la deslleialtat de qui vulnera a la primera de canvi l’acord de constitució del Compromís.


Aclaracions d'Amadeu Sanchis:
"en cap moment se li va oferir al Bloc de València el cinqué lloc de la llista, sinó que s'els va recordar que encara que l'assemblea d'EUPV-València haguera decidit altra cosa, el tercer lloc era innegociable en tant que era per a Mavi, que després del seu empat a vots amb Rosa Albert no tenia sentit lliurar-li-lo al Bloc. Per tant, el Bloc al veure que mai haguera tingut el tercer lloc a la llista, comença la seua precampanya d'intoxicacions. Dir-te també, que el Bloc no ens va enviar cap escrit demanant-nos una reunió fins després de l'Assemblea de València quan ja s'havia pres la decisió. És a dir, que el que volien era deixar malament a EUPV, quan ells des de maig de 2006 estaven negociant amb el PSPV."