DE LA DEMOCRÀCIA ASSEMBLEÀRIA A LA PLEBISCITÀRIA
Rafael Pla López
 
Si democràcia etimològicament significa "poder del poble", per a la seua realització el vot és necessari però no suficient: cal que es puga emetre arran d'un debat en el qual les diferents posicions puguen expressar-se i ser conegudes en condicions equitatives.

I sabem que la democràcia representativa generada per les revolucions burgeses està limitada per la falta de condicions equitatives en els mitjans massius de comunicació, controlats predominantment pels potentats. Per això, la democràcia de base o assembleària suposa un notori progrés per a una democràcia real, en tant que en l'assemblea les diferents posicions poden ser expressades directament pels assistents abans de ser sotmeses a votació.

És clar que en escales àmplies, en les quals tothom no pot reunirse i debatre conjuntament, cal combinar formes de democràcia assembleària i representativa. Certament, l'ús d'Internet facilita el debat i la votació  en escales àmplies, però no podem ignorar les limitacions objectives en la seua utilització.

Per això, en la tradició de la democràcia obrera els Congressos o Assemblees de delegats han estat fites essencials en l'exercici democràtic, possibilitant que els documents proposats siguen debatuts, esmenats i votats en assemblees de base, i que els delegats elegits per elles, reunits en Assemblea, puguen també debatre els documents i les esmenes als mateixos abans de prendre decisions sobre ells i elegir en el seu cas el seus òrgans de direcció.

Resulta per tant sorprenent que ara es vulga presentar com un avanç democràtic la substitució del debat i votació assembleària per una votació a distància, siga aquesta telemàtica o presencial. Doncs no és un avanç, sinó un retrocés: per molt que hi haja fòrums telemàtics de debat, és molt dubtós que la participació en aquestos es puga equiparar al debat assembleari. El cert és que en aquestes condicions
pot ser decisiu el pes i el condicionament dels mitjans massius de comunicació, i en particular la presència televisiva de uns o altres dirigents o portaveus. Per avançar en una democràcia participativa es podia haver seguit el camí ja transitat al País Valencià, amb la supressió dels "superdelegats" que voten sense haver estat elegits des de la base, o amb l'ús d'un sistema electoral proporcional amb llista oberta, en lloc de substituir la votació en Assemblea per la votació a distància.

Aquest mètode, lluny de suposar un avanç en democràcia participativa, suposa la institució d'un mecanisme plebiscitari per refrendar a un determinat líder mediàtic. Suposa el pas a una democràcia plebiscitària.