Segons la premsa d'avui, 23 d'abril de 1997, l'exèrcit peruà va alliberar ahir a 71 ostatges (
ú va morir) de l'Embaixada del Japó en Lima, matant en l'operació a tots els militants del
MRTA que hi havia.
Segons la premsa d'avui, l'operació va durar 35 minuts.
Segons la premsa d'avui, el mateix Fujimori va dirigir l'operació des d'una casa propera.
Allò normal en una operació militar és que hi haja morts, ferits i presoners. Però l'estranyesa pel fet que els militants del MRTA foren tots morts és desfà quan llegim que, segons un portaveu del Govern, "en las operaciones de rescate, según normas de procedimiento militares, no se toman prisioneros". Aquesta norma està en directa contradicció amb el conveni de Ginebra, que prohibeix
rematar als combatents vençuts. Per tant, els que han dictat eixa norma i els que l'han aplicat són, segons el Dret Internacional, criminals de guerra. I el primer de tots, com a màxim responsable i suposat director de l'operació, és Alberto Fujimori.
Contrasta aquesta actuació amb el fet que únicament morira un ostatge (
i no sabem d'on va sortir la bala que el va matar). És clar que en 35 minuts els segrestadors havien tingut temps de sobra per a matar-los a tots.
No ho van voler fer. Han preferit passar a la història com a màrtirs que com a criminals de guerra.
Aquest resultat mostra també les contradiccions a les que porten accions com la del MRTA, i l'absurd al que condueixen: si l'Estat no cedeix, han d'optar entre incomplir les seues amenaces o convertir-se en assassins. Hem de felicitar-nos pel fet que hagen optat per la primera opció, tant pels ostatges com pel MRTA: han deixat clar que els terroristes estaven fora de l'Embaixada. I ens han deixat les mans lliures per a condemnar amb la màxima energia al govern de Fujimori al temps que proclamem la nostra opció pel camí de la pau.
Rafael Pla López
http://www.uv.es/~pla