QUÈ VOLEN AQUESTA GENT
que maten de matinada o de bon matí mutilen al jove basc Eduardo Madina Muñoz, dirigent de les Joventuts Socialistes d'Euskadi i defensor del diàleg al País Basc, el mateix dia que els dirigents del seu Partit, el PSOE, s'asseguen amb el PP per a parlar de la seua proposta de canviar la legislació per tal d'il·legalitzar a Batasuna?

Perquè si aquest intent d'assassinat tenia una motivació política, aquesta seria, presumiblement, empentar al PSOE a acceptar les propostes del PP, i facilitar així la il·legalització de Batasuna. Es diria, per tant, que el que volen aquesta gent és que Batasuna siga il·legal.

No sí si a hores d'ara ETA ha reivindicat aquest nou crim. Potser, però, que l'interesse empentar a Batasuna a la il·legalitat per a nodrir les seues rengles, potser afeblides per la persecució policial?

Tampoc sé, clar, si aquest ha estat el resultat d'alguna infiltració o provocació al servei dels interessos del poder, en contra d'una sortida democràtica i pacífica al conflicte basc. Però en qualsevol cas aquesta execrable acció criminal s'insereix en una dinàmica de retroalimentació mútua entre terrorisme i vulneració des del poder dels drets constitucionals i democràtics. En definitiva, en el camí de la barbàrie, contra el qual cal cridar més fort pel camí del seny, la pau i la llibertat.

Rafael Pla López
València, 20 de febrer del 2