OBJECTIUS.
L\'objectiu central del curs és aconseguir que els estudiants desenvolupen la seua capacitat analítica al voltant dels principals elements de la política econòmica espanyola i al voltant de la dinàmica seguida per la mateixa. Això significa, d\'una banda, aprofundir en el coneixement de la realitat de l\'economia espanyola i, per una altra, incorporar-hi nous elements que permeten una visió global dels objectius, instruments, processos d\'elaboració, efectes, etc. de la política econòmica aplicada en la nostra realitat més pròxima. En aquest sentit, el desenvolupament del curs, tant pel que fa a les fonts bibliogràfiques, com a les classes buscarà particularment incidir en els fets més rellevants d\'aquesta realitat i també en les respostes --i les eventuals alternatives-- que des de la política econòmica es venen donant als problemes actuals de la societat espanyola. Aquesta perspectiva remarca un doble caràcter d\'aquesta matèria: d\'un costat, ser fonamentalment aplicada i orientada a concretar coneixements teòrics previs dels estudiants; d\'un altre, tenir un contacte estret amb la realitat i amb l\'actualitat més recent, en particular pel que fa a les preocupacions socioeconòmiques fonamentals del nostre entorn.
Dins d\'aquest enfocament del curs, tres aspectes resulten centrals per programar el seu desenvolupament i per tal de poder avaluar els seus resultats des del punt de vista didàctic: a) el coneixement de les qüestions fonamentals de la política econòmica desenvolupada en la societat espanyola durant els últims anys i en el moment present; b) la compressió i l\'anàlisi de la lògica que subjau en l\'esmentat procés politicoeconòmic, dels seus efectes, del paper dels diferents actors del mateix, etc.; c) el plantejament i la reflexió al voltant dels principals debats existents bastits sobre l\'esmentada política, la qual cosa ha de permetre els estudiants d\'extraure les seues pròpies conclusions. No es tracta, per tant, d\'una perspectiva purament descriptiva ni memorística, sinó que coneixement, reflexió i capacitat analítica han d\'anar profundament units.
En aquest sentit, el curs es programa des d\'una inequívoca visió àmplia i diversa dels problemes plantejats. Àmplia en tant que multidisciplinar, tot incorporant elements de diversos camps del coneixement científic, i també en tant que no unilateral, sinó, al contrari, basada en un plantejament obert que ha d\'acollir les diverses opinions i posicions existents sobre els temes objecte d\'estudi, la qual cosa es reflectirà també en la bibliografia i el material documental a emprar. No es pretén, per tant, una mera transmissió de coneixements o d\'idees a l\'estudiant, sinó l\'estímul de la seua capacitat de reflexió i d\'anàlisi, per tal de possibilitar que construïsca les seues pròpies conclusions i respostes a les qüestions plantejades.
A la recerca d\'aquests objectius, el programa s\'estructura en tres blocs clarament definits. En primer lloc, una breu introducció històrica ens permetrà incorporar a l\'anàlisi els elements clau de l\'esdevenir de la política econòmica espanyola en diferents moments del seu procés de desenvolupament. En segon lloc, incorporarem l\'anàlisi de les polítiques macroeconòmiques orientades a la solució dels grans desequilibris de la nostra economia (desocupació, inflació, dèficit públic, etc.). Un últim bloc ens permetrà analitzar tot un conjunt de polítiques específiques dirigides a alguns sectors o a resoldre problemes globals de la societat. L\'anàlisi proposada en el segon i tercer bloc se centrarà en les polítiques desenvolupades en el període més recent, les quals es lligaran al màxim amb l\'actualitat del moment present i amb les perspectives de futur.
Els objectius i la programació plantejats es desenvoluparan tant en sessions teòriques com en sessions pràctiques, essent totes dues complementàries. L\'objectiu bàsic de les segones serà el d\'aprofundir els coneixements i les reflexions plantejades en les primeres, i també el desenvolupament en major profunditat dels debats en elles plantejats. D\'altra banda, aquestes sessions pràctiques han de permetre també una major vinculació amb el dia a dia de la política econòmica espanyola. Serà per tant missió d\'aquestes sessions pràctiques seguir amb el major detall possible l\'actualitat i els seus trets més rellevants, i també la seua anàlisi. En les practiques trobaran el seu lloc els fets quotidians de la política econòmica i les novetats que en ella vagen produint-se, les quals seran analitzades a la llum de les reflexions plantejades en les sessions teòriques.
METODOLOGIA.
La metodologia per al desenvolupament del curs descansarà sobre cinc elements bàsics:
i) Les exposicions i propostes de reflexió plantejades en les classes teòriques, formulades sempre des d\'una perspectiva d\'anàlisi i no purament descriptiva. En aquest sentit, a les classes es buscarà centrar els aspectes fonamentals per a la comprensió i l\'anàlisi de les estratègies de política econòmica objecte d\'estudi, fugint per tant de tota temptació de formular un compendi amb finalitat memorística.
ii) La participació dels estudiants en el desenvolupament de les classes, la qual resulta fonamental des de la perspectiva analítica proposada. És necessari, per tant, una actitud activa que contribuïsca a construir col·lectivament la reflexió que ací es proposa, superant la passivitat del simple receptor d\'informació.
iii) El debat de diferents perspectives o de distints aspectes vinculats als problemes analitzats, la qual cosa exclou un discurs unilateral prèviament elaborat i tancat. El caràcter obert de qualsevol procés de discussió ha de servir per construir escenaris estretament vinculats a la realitat i a la capacitat analítica de cada grup concret d\'estudiants.
iv) Un alt grau d\'interrelació entre les sessions teòriques i les pràctiques. Aquestes últimes han de servir per a aprofundir en els continguts i propostes recollits en les primeres, per a introduir aspectes nous i per a treballar directament amb material documental que concrete i done un contingut més vinculat a la realitat, si és el cas, que l\'anàlisi teòrica.
De manera més concreta, les sessions pràctiques trobaran el seu fonament en un treball d\'anàlisi i discussió a partir de dos fonts fonamentals d\'informació. D\'una banda, fonts estadístiques relatives a l\'economia espanyola --Informe del Banc d\'Espanya, Boletín de Estadísticas Laborales, etc.-- amb la finalitat de captar d\'una forma més directa la realitat sobre la qual actua la política econòmica, els seus condicionants i efectes. D\'altra banda, documents i informes relatius a l\'economia i la política econòmica espanyola --Informe de l\'OCDE, Dictàmens del Consell Econòmic i Social, ...--, la qual cosa permetrà conèixer directament les diferents perspectives, contrastar-les i analitzar els debats que al voltant de diferents qüestions puguen produir-se. A tot això cal afegir el seguiment i anàlisi d\'informacions de premsa, ja que el contingut de la matèria objecte d\'estudi implica un alt grau d\'actualitat que només pot ser captat a través d\'aquesta font.
v) La utilització de material bibliogràfic variat, el qual ha de complementar la formació dels estudiants. En aquest sentit, el programa ofereix un ventall ampli de recomanacions de lectura, el qual tracta, d\'una banda, de donar resposta a la diversitat d\'aspectes plantejats --difícilment resumible en uns pocs textos-- i, d\'una altra, de recollir la pluralitat de perspectives i punts de vista existents davant la realitat econòmica espanyola. Així doncs, no existeix un únic manual que sintetitze la bibliografia de tot el programa i es tracta d\'una clara opció encaminada a aconseguir un major apropament a la realitat, una major actualització dels textos i també a possibilitar una anàlisi més rica i multilateral. Això no exclou, no obstant, que el recurs de manera freqüent a alguns textos de referència --citats en diferents moments del programa-- o a monogràfics d\'algunes revistes que poden servir de suport i alhora sintetitzar l\'estat de la qüestió al voltant de determinats temes.
D\'altra banda, la bibliografia citada en el programa es complementarà al llarg del curs amb nou material que vaja apareixent al llarg del seu desenvolupament, amb l\'objectiu d\'actualitzar al màxim les lectures disponibles. Açò inclourà, eventualment, l\'entrega als estudiants d\'algun material documental en les pròpies classes. L\'actualitat i la pròpia modificació de la realitat objecte d\'estudi durant el desenvolupament del curs fan, lògicament, fonamentals les fonts documentals (informes, projectes, normatives, premsa, ...) com a material bibliogràfic d\'aquesta matèria.
|