LA MONEDA AL MÓN CLÀSSIC

          

Dracma d'Arse 195-130 a.C


PROGRAMA, AVALUACIÓ, BIBLIOGRAFIA

Moneda Primitiva. Grècia. Roma. GÀl.lia. Àfrica.

PENÍNSULA IBÈRICA: Introducció, generalitats i catàleg. Seques gregues, púniques, ibèriques-celtibèriques, provincials romanes      


PROGRAMA DEL MÒDUL: 

1.- El concepte actual de Numismàtica. Historiografia dels estudis numismàtics. Fonts de la Numismàtica. La relació de la Numismàtica amb altres ciències.

2.- La moneda primitiva: qualitats i requisits. El metall com a base de les relacions d’intercanvi. Valor d’ús i valor de canvi del metall. La moneda metàl.lica. Lleis generals relacionades amb l’emissió i circulació de monedes.

3.- Tècnica de fabricació de la moneda. La fusió: l’arbre i la cadena. L’encunyació: preparació dels cospells, el gravat dels encunys i l’encunyació. L’anvers i el revers. L’encunyació incusa. Les monedes folrades. Les seqüències d’encunys. L’estimació del nombre original d’encunys d’una emissió.

4.- Sistemes ponderals. Valors majors. El talent i la mina a Orient i Grècia. La lliura a Occident. Valors menors. Els sicles. Les dracmes. L’as.

5.- La datació de les monedes. Monedes amb llegendes: fonts escrites, epigrafia, estudis prosopogràfics, vota imperials. Monedes anepígrafes: metrologia, tipologia i valoració estilística, tècnica i reencunyacions. Troballes monetàries esporàdiques i de tresors. Seqüències i enllaços d’encunys.

6.- La invenció de la moneda. Textos clàssics. Les monedes de l’Artemisió d’Èfes. Teories sobre la data, origen  i desenvolupament de les primeres monedes.

7.- La moneda grega del període arcaic i clàssic. Àsia Menor. Egina. Corint. Atenes.

8.- La moneda grega del període arcaic i clàssic. El Peloponès. Macedònia, Tràcia. Magna Grècia, Sicília.

9.- La moneda hel.lenística. Macedònia i Alexandre el Gran. Egipte. Síria. El Pont. Macedònia.

11.- La numismàtica grega d’Occident. El tresor d’Auriol i la moneda de Massàlia. Les fraccionàries empuritanes anteriors a les dracmes: tipus, metrologia i cronologia. Les dracmes de Rhode i Emporion. Les monedes "à la croix". Les imitacions de les dracmes empuritanes. La Segona Guerra Púnica i les emissions empuritanes. Les dracmes ibèriques d’imitació.

12.- La moneda púnica. Les encunyacions sículo-púniques: Panormus i no atribuïdes. Les encunyacions de Sardenya. Ebusus. Les encunyacions del Nord d’Àfrica. Les encunyacions púniques de la Península Ibèrica.

13.- La moneda romano-republicana: característiques i funció. L’administració de l’erari i el seu control. Els magistrats monetals. Metrologia. El llenguatge iconogràfic. La moneda de bronze: aes rude, aes signatum i aes grave. Les didracmes. El quadrigatus.

14.- La Segona Guerra Púnica. El denari. La problemàtica del moment de la seua aparició: diferents escoles. El victoriatus. Les encunyacions d’or. Les monedes de bronze i argent durant els segles II i I a.C.: la seua evolució i devaluacions. La Lex Papiria. Els denaris folrats.

15.- Les encunyacions del final de la República. Les emissions militars. La reforma monetària d’August. Tipus i propaganda. L’administració de l’aeraium Saturni i el control de les emissions d’or, argent i bronze. August i les finances imperials.

16.- Les encunyacions de la dinastia juli-clàudia. Principals seques. Tipus. La reforma monetària de Neró: les encunyacions anteriors i posteriors. Les contramarques. Les encunyacions pòstumes. 17.- Les encunyacions dels Flavis, Antonins i Severs. Principals seques. Tipus i propaganda. El predomini del sesterci durant el segle II. Caracal.la: la creació de l’antoninià.

18.- La crisi del segle III. La devaluació de l’antoninià. La reforma d’Aurelià. La reforma de Dioclecià. Els tallers monetaris: la seua organització, personal i oficines. Les encunyacions tipus vota.

19.- Les encunyacions de Constantí i la seua família. Valors monetaris: or, argent, bronze/billó. Metrologia. Tipus. Els tallers monetaris i les seues oficines: funcionament i marques d’identificació. Les encunyacions de la segona meitat del segle IV i V. Tipus i propaganda. L’increment de la circulació de metalls preciosos.

 

SISTEMA D’AVALUACIÓ:

Una prova oral o escrita a l’acabar el quadrimestre. Valoració de treballs de curs.

Seques Púniques

Sesterci de Roma