Toxicologia (Grup unic )
Titulació
Nutrició Humana i Dietètica
Codi Tipus Curs Quadr. Cr. Teoria Cr. Prac. Curs acadèmic
15560 Troncal 2 2on Quad. 4.5 2 2003-2004
Coordinador
Guillermina Font Pérez
Objectius

L'objectiu fonamental és conéixer els factors que influïxen en la seguretat dels aliments amb la finalitat de garantir a la població uns aliments segurs, per a això s'aportaren coneixements sobre:

Toxicologia bàsica incloent els processos que seguixen els tòxics en l'organisme, mecanismes de toxicitat, efectes tòxics i mètodes per a avaluar la toxicitat.

Introducció a la Toxicologia Alimentària.

Programa teoria
I Introducció
Tema 1. Toxicologia: Introducció. Evolució històrica. Ciències relacionades.
Branques actuals. Bibliografia.
Tema 2. Conceptes toxicològics. Classes d'intoxicacions.
Tema 3. Relacions dosi efecte i dosi resposta. Factors de seguretat.

II Toxicocinètica
Tema 4. Fases de l'acció tòxica. Fase d'exposició. Vies d'entrada dels
xenobiòtics. Mecanismes de pas dels tòxics a través de les membranes
biològiques. Absorció.
Tema 5. Distribució, fixació i excreció dels tòxics.
Tema 6. Toxicocinètica. Models compartimentals. Paràmetres toxicocinètics.
Tema 7. Biotransformacions dels tòxics. Reaccions de fase 1: oxidació, reducció
hidròlisi i hidratació.
Tema 8. Reaccions de Fase 2: Sulfatació, glucuronació, acetilació, metilació,
conjugació amb glutation i aminoàcids.
Tema 9. Mecanismes de toxicitat. Apoptósi i necrosi.
Tema 10. Toxicitat inespecífica.
Tema 11. Toxicitat específica reversible i irreversible.
Tema 12. Reaccions immunitàries.
Tema 13. Fenòmens d'inhibició, activació i inducció enzimàtiques.
Tema 14. Polimorfismes genètics i toxicitat.
Tema 15. Factors que modifiquen la toxicitat.

III Avaluació de la toxicitat
Tema 16. Procediments d'avaluació toxicològica. Assajos de toxicitat aguda,
subcrònica i crònica.
Tema 17. Assajos d'efectes específics: Potenciació, pell, ulls i comportament.
Tema 18. Carcinogènesi, mutagènesi, teratogènesi i efectes tòxics sobre la
reproducció.
Tema 19. Mètodes alternatius. Assajos in vitro. Substrats biològics.
Tema 20. Indicadors de toxicitat.

IV Toxicodinàmia
Tema 21. Processos fisiopatològics d'origen tòxic. Tipus d'efectes tòxics.
Toxicologia del sistema nerviós. Principals efectes neurotòxics.
Tema 22. Toxicologia del fetge. Principals efectes hepatotòxics.
Tema 23.Toxicologia del renyó. Principals efectes nefrotòxics. Avaluació.
Tema 24. Toxicologia de l'aparell digestiu.
Tema 25. Toxicologia cardiovascular. Efectes sobre el cor. Efectes sobre els gots.
Tema 26. Toxicologia de la pell. Efectes tòxics.
Tema 27. Toxicologia de la sang i medul·la òssia.
Tema 28. Toxicologia del sistema endocrí.
Tema 29. Efectes tòxics crònics: carcinogènesi.
Tema 30. Mutagènesi, teratogènesi i efectes sobre la reproducció.

V. Toxicologia Alimentària
Tema 31. Introducció a la Toxicologia Alimentària. Classes d'intoxicacions
alimentàries.
Tema 32. Classificació dels tòxics presents en els aliments segons el seu origen.
Tema 33. Substància tòxica d'origen natural.
Tema 34. Contaminants biològics.
Tema 35. Contaminants químics.
 

VI. Toxicologia Clínica
Tema 36. Epidemiologia de les intoxicacions agudes. Antagonistes i Antídots.
Tema 37. Assistència i tractament en les intoxicacions agudes.
Tema 38. Intoxicacions agudes. Intoxicació etílica.
Tema 39. Intoxicacions agudes per productes d'ús domèstic.

VII. Toxicologia Analítica
Tema 40.- Laboratori de Toxicologia. La mostra per a l'anàlisi toxicològica.
Cadena de custòdia. Assajos inmunoquímics.
Tema 41.- Anàlisi quimicotoxicològic.

Programa pràctiques
1. Seguretat en el maneig de productes químics.
2. Utilització de bases de dades en Toxicologia.
3. Determinació de nitrats en vegetals per potenciometria.
4. Determinació de fluorurs en aigües per espectrofotometria.
5. Determinació de tensioactius aniònics en aigües per espectrofotometria.
6. Determinació de fenols en aigua de beguda.
7. Determinació de plaguicides en citrics per cromatografia gasosa.
8. Determinació de additius no autoritzats: àcid bóric en marisc
Bibliografia
Association of Official Analytical Chemist (AOAC). Official Methods of Analysis. Vol. 1. Agricultural Chemicals; Contaminants; Drugs. Vol 2. Food Composition; Additives; Natural Contaminants. AOAC, Arlington (2001).

Bello J, López de Cerain A. Fundamentos de Ciencia Toxicológica. Díaz de Santos, Madrid (2001).

Klaassen CD, Watkins JB. Manual de Toxicología. 5 ed, Mc Graw Hill, México (2001).

Nollet LML. Handbook of Food Analysis. Volumes 1 and 2. Marcel Dekker, New York (1996).

Repetto M. Toxicología Avanzada. Díaz de Santos, Madrid (1995).

Repetto M. Toxicología Fundamental. Díaz de Santos, Madrid (1997).

Shibamoto T. Chromatographic Analysis of Environmental and Food Toxicants. Marcel Dekker., New York (1998).

http://tox.umh.es/aet/menu.htm

http://www.farmacia.us.es/toxicologia/toxicologia.htm
Avaluació

Es realitzara una prova escrita relativa als continguts del programa de teoria
i programa de pràctiques, seguint com a criteri de qualificació aprovat amb 5.
Per a la realització de la prova escrita és imprescindible haver realitzat les
pràctiques i haver entregant una memòria de la interpretació dels resultats
obtinguts.