Logo del portal

Departament de Genètica http://www.uv.es/genetica/

 
línia
línia

Genètica, Genòmica i Biotecnologia de Llevats

Introducció

Els llevats són responsables de molts processos biotecnològics d’interès, com és ara la producció d'aliments i begudes fermentades, biomassa, etanol, proteïnes, vitamines, pigments i additius. Aquests llevats d'interès biotecnològic són organismes altament especialitzats que han evolucionat per utilitzar-ne el potencial al màxim en una gran varietat d'ambients i nínxols ecològics. Al nostre laboratori, estem interessats en l'estudi dels mecanismes implicats en aquests processos d'adaptació que han conformat els genomes dels llevats.  Actualment, treballem, entre d’altres, en dos grans temes: (i) el paper de les reordenacions cromosòmiques en l'adaptació i l'especiació dels llevats, i (ii) l'adquisició de noves funcions gèniques de valor adaptatiu a través de la duplicació de gens i genomes, de la hibridació interespecífica i de la transferència gènica horitzontal.

Aquestos projectes es desenvolupen en el marc del grup de Biologia de Sistemes de Llevats d'interès biotecnològic del departament de Biotecnologia de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments, IATA-CSIC.

LogoEnolBt.emf logoCSIC

[^] AMUNT

Projectes representatius

  • Anàlisi genòmica i transcriptòmica comparada per a entendre els mecanismes d'adaptació d'espècies no convencionals del gènere Saccharomyces a les fermentacions víniques.
  • Estudi de les interaccions genòmiques en els híbrids del gènere Saccharomyces d'interès enològic.
  • Bases moleculars de les propietats fisiològiques d'espècies no convencionals del gènere Saccharomyces d'interès enològic.
  • Caracterització genètica i genòmica comparada d'híbrids interespecífics naturals d'espècies de Saccharomyces d'interès biotecnològic.
  • Biodiversitat de llevats en processos fermentatius tradicionals d'Amèrica Llatina.

Finançat per:

[^] AMUNT

Publicacions recents

  • Alonso-del-Real, J., Pérez-Torrado, R., Querol, A., & Barrio, E. (2019). Dominance of wine Saccharomyces cerevisiae strains over S. kudriavzevii in industrial fermentation competitions is related to an acceleration of nutrient uptake and utilization. Environmental Microbiology, 21(5), 1627–1644. doi:doi:10.1111/1462-2920.14536

    García-Ríos, E., Nuévalos, M., Barrio, E., Puig, S., & Guillamón, J. M. (2019). A new chromosomal rearrangement improves the adaptation of wine yeasts to sulfite. Environmental Microbiology, 21(5), 1771-1781. doi:10.1111/1462-2920.14586

    Macías, L. G., Morard, M., Toft, C., & Barrio, E. (2019). Comparative genomics between Saccharomyces kudriavzevii and S. cerevisiae applied to identify mechanisms Involved in adaptation. Frontiers in Genetics, 10(187). doi:10.3389/fgene.2019.00187

    Morard, M., Macías, L. G., Adam, A. C., Lairón-Peris, M., Pérez-Torrado, R., Toft, C., & Barrio, E. (2019). Aneuploidy and ethanol tolerance in Saccharomyces cerevisiae. Frontiers in Genetics, 10, 82. doi:10.3389/fgene.2019.00082

    Ortiz-Tovar, G., Minebois, R., Barrio, E., Querol, A., & Pérez-Torrado, R. (2019). Aroma production and fermentation performance of S. cerevisiae × S. kudriavzevii natural hybrids under cold oenological conditions. International Journal of Food Microbiology, 297, 51-59. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2019.03.005

    Ortiz-Tovar, G., Pérez-Torrado, R., Adam, A. C., Barrio, E., & Querol, A. (2018). A comparison of the performance of natural hybrids Saccharomyces cerevisiae × Saccharomyces kudriavzevii at low temperatures reveals the crucial role of their S. kudriavzevii genomic contribution. International Journal of Food Microbiology, 274, 12-19. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2018.03.002

    Pérez-Torrado, R., Barrio, E., & Querol, A. (2018). Alternative yeasts for winemaking: Saccharomyces non-cerevisiae and its hybrids. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(11), 1780-1790. doi:10.1080/10408398.2017.1285751

    Peris, D., Pérez-Torrado, R., Hittinger, C. T., Barrio, E., & Querol, A. (2018). On the origins and industrial applications of Saccharomyces cerevisiae × Saccharomyces kudriavzevii hybrids. Yeast, 35(1), 51-69. doi:10.1002/yea.3283

    Querol, A., Pérez-Torrado, R., Alonso-del-Real, J., Minebois, R., Stribny, J., Oliveira, B. M., & Barrio, E. (2018). New trends in the uses of yeasts in Oenology. In F. Toldrá (Ed.), Advances in Food and Nutrition Research (Vol. 85, pp. 177-210). Cambridge, MA, USA: Academic Press

    Peris, D., Arias, A., Orlić, S., Belloch, C., Pérez-Través, L., Querol, A., & Barrio, E. (2017). Mitochondrial introgression suggests extensive ancestral hybridization events among Saccharomyces species. Molecular Phylogenetics and Evolution, 108, 49-60. doi:10.1016/j.ympev.2017.02.008

    Guillamón, J. M., & Barrio, E. (2017). Genetic polymorphism in wine yeasts: mechanisms and methods for its detection. Frontiers in Microbiology, 8, 806. doi:10.3389/fmicb.2017.00806

    Alonso-del-Real, J., Contreras-Ruiz, A., Castiglioni, G. L., Barrio, E., & Querol, A. (2017). The use of mixed populations of Saccharomyces cerevisiae and S. kudriavzevii to reduce ethanol content in wine: limited aeration, inoculum proportions, and sequential inoculation. Frontiers in Microbiology, 8(2087). doi:10.3389/fmicb.2017.02087

    Alonso-del-Real, J., Lairón-Peris, M., Barrio, E., & Querol, A. (2017). Effect of temperature on the prevalence of Saccharomyces non-cerevisiae species against a S. cerevisiae wine strain in wine fermentation: competition, physiological fitness, and influence in final wine composition. Frontiers in Microbiology, 8, 150. doi:10.3389/fmicb.2017.00150

    Ibáñez, C., Pérez-Torrado, R., Morard, M., Toft, C., Barrio, E., & Querol, A. (2017). RNAseq-based transcriptome comparison of Saccharomyces cerevisiae strains isolated from diverse fermentative environments. International Journal of Food Microbiology, 257(Supplement C), 262-270. doi:10.1016/j.ijfoodmicro.2017.07.001

    Rodríguez, M. E., Pérez-Través, L., Sangorrín, M. P., Barrio, E., Querol, A., & Lopes, C. A. (2017). Saccharomyces uvarum is responsible for the traditional fermentation of apple chicha in Patagonia. FEMS Yeast Research, 17(1), fow109. doi:10.1093/femsyr/fow109

    Marsit, S., Mena, A., Bigey, F., Sauvage, F.-X., Couloux, A., Guy, J., Legras, J.-L., Barrio, E., Dequin, S. & Galeote, V. (2015). Evolutionary advantage conferred by an Eukaryote-to-Eukaryote gene transfer event in wine yeasts. Molecular Biology and Evolution. doi:10.1093/molbev/msv057

[^] AMUNT

Membres del laboratori

Càrrec Nom Telèfon Correu electrònic
Catedràtic Dr. Eladio Barrio Esparducer 963900022 ext. 2309 eladio.barrio(at)uv.es
Investigador postdoctoral Javier Alonso del Real Arias  963900022 ext. 2305 javier.alonso(at)iata.csic.es  
Doctorand VALI+D Miguel Morard Pedrouzo  963900022 ext. 2338 miguel.morard(at)uv.es  
Doctorand FPU María Lairón Peris 963900022 ext. 2338 marialairon(at)iata.csic.es
Doctorand PIND UV
Laura Gutiérrez Macías 963900022 ext. 2338 laura.gutierrez(at)uv.es  
Doctorand FPU Alba Contreras Ruiz 963900022 ext. 2310 acontreras(at)iata.csic.es

Antics membres i visitants

Nom Adreça actual
Dra. Christina Toft Institute of Integrative and Systems Biology, Universitat de València, CSIC
Dra. Sara S. González Instituto Canario de Investigaciones Agrarias, La Laguna, Tenerife Island
Dr. Claudio Martínez Director, Centro de Estudios en Ciencia y Tecnología de los Alimentos , Universidad de Santiago de Chile
Dr. José Armando Arias Centro Universitario de Ciencias Biológicas y Agropecuarias, Universidad de Guadalajara, Jalisco, México.
Dra. Concepción Muñoz Díez Área de Producción Vegetal, Dep. Agronomía, Universidad de Córdoba, Córdoba
Dr. Sandi Orlic Institute Ruder Boškovic, Center for Marine Research, Rovinj, Croatia
Dra. Fernanda Badotti Centro Federal de Educação Tecnológica de Minas Gerais, Belo Horizonte, MG, Brazil
Dr. Francisco Noé Arroyo López Dep. Biotecnología de Alimentos, Instituto de la Grasa, CSIC, Sevilla
Dr. David Peris Navarro University of Oslo, Norway
Dra. Laura Pérez Través Dep. Biotecnología de Alimentos, Instituto de Agroquímica y Tecnología de los Alimentos, CSIC, Valencia
Dra. Adriana Mena Romero Dept. of Genetics, Trinity College, Dublin, Ireland
Dra. Mª Guadalupe Ortiz Tovar Universidad Autónoma Metropolitana, Unidad Iztapalapa, México.
Dr. Joaquín Bautista Gallego Dep. Biotecnología de Alimentos, Instituto de la Grasa, CSIC, Sevilla
Dr. Jesús B. Páez Lerma Instituto Tecnológico de Durango, México
Dr. Miguel Díaz Campillo Instituto Tecnológico de Durango, México
Liz Michielle García Zare Universidad Nacional Agraria de la Selva, Perú

[^] AMUNT


[<] Arrere

   

Més informació: eladio.barrio@uv.es            [Darrera modificació: 06/05/17]