Conferència de George Smoot, premi Nobel de Física 2006

 

George Smoot va ser guardonat amb el Nobel, juntament amb el professor J. Mather, "pel descobriment de l'espectre de cos negre i l'anisotropia de la radiació de fons còsmic de microones".

El dijous 27 de novembre va impartir una conferència sobre l'origen i l'evolució de l'Univers, dins del cicle anual de conferències per als estudiants organitzat per la Facultat de Física. La conferència, impartida en anglés, va tindre lloc al el saló d'actes interfacultatiu del campus de la Universitat a Burjassot, el dia 27 de novembre de 2008.

D'acord amb el model del Big Bang, l'univers va sorgir d'una explosió inicial. Segons aquest model, les galàxies i els cúmuls de galàxies actuals serien el resultat de l'evolució al llarg de més de deu mil milions d'anys d'unes menudes fluctuacions produïdes quan l'Univers que hui observem era més menut que un protó. En 1992, el professor Smoot i el seu equip, després de diversos anys de mesuraments i anàlisis de les dades arreplegades pels detectors de microones a bord del satèl·lit COBE de la NASA, van produir mapes del cel que mostraven regions "calentes" i "fredes" amb diferències de temperatura d'una cent mil·lèsima de grau. Aquestes inhomogeneitats en la temperatura, observades per COBE tal com eren quan l'Univers tenia tot just 300.000 anys, es consideren les petjades d'aquelles fluctuacions primordials i la confirmació del model del Big Bang.



La conferència del professor Smoot va servir, a més, d'obertura a la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia en 2009 en la Universitat de València. El 20 de desembre de 2007, i a proposta de la Unió Astronòmica Internacional, l'Assemblea General de les Nacions Unides va declarar l'any 2009 com Any Internacional de l'Astronomia, AIA-IYA2009. Aquest any es commemora el 400 aniversari de l'ús astronòmic del telescopi per Galileu, fet que, d'altra banda, va contribuir de forma decisiva a l'assentament de les bases de la ciència moderna. En paraules del professor Smoot, en el seu llibre "Arrugues en el temps", "Galileu va ser el primer físic experimental que va dur l'estudi del moviment des de la filosofia abstracta a la ciència concreta". Una mica semblant pot dir-se del treball de Smoot en el camp de la Cosmologia: el seu descobriment de l’anisotropia del fons de microones ha contribuït de forma decisiva a convertir la cosmologia en una ciència de precisió.



Entre els objectius de la celebració del AIA-IYA2009 està el de la divulgació de l'Astronomia entre el públic en general. Informació detallada sobre aspectes organitzatius de la celebració, propostes, etc. pot trobar-se en les webs www.astronomy2009.org/ (pàgina oficial de la Unión astronòmica Internacional) o www.astronomia2009.es/ (pàgina del node espanyol). La Universitat de València, a través del Departament d'Astronomia i Astrofísica i de l'Observatori Astronòmic, contribueix a la celebració del IYA2009 col·laborant en l'organització de sessions populars d'observació astronòmica, exposicions, conferències, tallers, etc.

Més informació de la visita pot veure's al bloc Pols d'estels.