Aula Astronomia Aula d'Astronomia
Universitat de València


46100 Burjassot (València) Spain
Tel: (34)-96-354-3069
Fax: (34)-96-354-3084

Eclipsi parcial de Sol

29 de març 2006

El pròxim dimecres 29 de març la Lluna tornarà a situar-se entre la Terra i el Sol i, durant uns minuts, ens furtarà la llum de la nostra estrella. Serà la nit en ple dia, tindrem un eclipsi total de Sol. Açò, però, passarà, entre altres llocs, a Turquia, però no a Espanya. Aquesta vegada no tindrem la sort d’estar en el camí de l’ombra lunar sobre la superfície terrestre. En terres valencianes, només observarem el Sol tapat un 42%.

L’eclipsi començarà a la costa més oriental de Brasil, creuarà l’oceà atlàntic prop de l’equador, s’endinsarà en Àfrica i recorrerà Ghana, Togo, Benín, Nigèria, Níger, el Txad, Líbia i Egipte. Creuarà el Mediterrani oriental i arribarà a Turquia. Després passarà per Geòrgia i les repúbliques caucàsiques russes.

 

Animació de A.T. Sinclair. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l'hora oficial. Retransmisió de l'eclipsi (actiu el matí de l'eclipsi)

L'observació de l'eclipsi ha estat un èxit de participació popular. Podeu veure ací una crònica de l'observació i les fotos més boniques. Encara en vindran més. Poc a poc....

 

L’ombra de la Lluna enfosquirà el Kazakhstan, la Sibèria russa i acabarà a Mongòlia. Dins d’aquesta banda de totalitat es veurà com la Lluna va tapant a poc a poc el Sol fins que, durant uns quants minuts, el Sol quede totalment eclipsat. En aquest moment el Sol, la Lluna i l’observador es trobaran perfectament alineats. És aleshores quan es podrà observar la corona, capa més externa de l’atmosfera solar. Les estrelles i els planetes, a més a més, seran observables.

Tota Europa, però, veurà l’eclipsi com a parcial. Per la seua situació geogràfica, els habitants de Grècia i Bulgària seran els qui gaudiran d’un Sol més enfosquit.

Ací ens haurem d’acontentar amb un Sol tapat per la Lluna en un màxim d’un 42%. Veurem el disc del Sol retallat per la Lluna. La il·luminació es reduirà a un poc més del 30% de l’habitual. El primer contacte de la Lluna amb el Sol es produirà a les 11:15 h. i durant unes dues hores la Lluna anirà desfilant per davant del Sol fins que a les 13:16 h. acabarà l’eclipsi.

 

 

Mapa cortesia de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center. Altres mapes de l'eclipsi en NASA's Solar Eclipse Page. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l'hora oficial.

El departament d’Astronomia i Astrofísica ha organitzat una observació popular de l’esdeveniment en l’Aula d’Astronomia. S’utilitzarà un telescopi solar i un altre d’òptic. A més l'eclipsi total es podrà veure per internet, acudint al saló de Graus de la Facultat de Matemàtiques al Campus de Burjassot-Paterna o a l'Aula d'Astronomia. Més informació sobre l’eclipsi pot trobar-se a la pàgina web de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center.

No s'ha de mirar mai directament al Sol sense protecció. Heu d'utilitzar mètodes segurs.

 

Hores oficials en hores, minuts i segons de les etapes de l’eclipsi a la ciutat de València. Les dades de l'eclipsi per a les principals ciutats europees poden veure's ací.

 

 

 

 

Tornar a la pàgina anterior