Omet navegació

a. Cites bibliogràfiques

Per què hem de citar?

Quan realitzem un treball acadèmic o d'investigació ens documentem sobre el tema a tractar consultant diverses fonts d'informació. Sempre ha de quedar clar, a través de la cita de la font consultada, de quins autors hem extret les idees que incluim al nostre text. Si no ho fem així, correm el risc d'incórrer en plagi acadèmic.
D'altra banda, les cites demostren coneixement sobre la matèria que tractemdonen credibilitat als arguments exposats i doten al nostre treball de major rigor científic.

La identificació de les fonts consultades en la producció científica es fa a través de:

  • Cites: forma de referència breu que inserim en el text quan exposem parcialment idees d'altres autors.
  • Referències bibliogràfiques: cada cita remet a una descripció més extensa, amb elements d'identificació unívoca del document citat: autor, títol, data, editor ...

La llista de totes les referències apareix al final del treball , ordenada de forma alfabètica.

L'estil APA presenta las cites dins el text, utilitzant el cognom de l'autor i la data de publicació.

 

Autors:

Un o dos autors: es citen cada vegada que aparesca la referència en el text:

En un estudi sobre fisiologia de la conducta (Carlson, 2005) [...]

Carlson (2005) va estudiar la fisiologia de la conducta [...]

...

Quan són dos autors, els cognoms van separats per “i”.

Cicchetti i Cohen (1995) van trobar [...] 

...

De 3 a 5 autors: es citen tots la primera vegada i en les següents es cita només el cognom del primer seguit de l'abreviatura "et al." i l'any, si és la primera cita del paràgraf.

Caballo, Salazar i Carrobles (2011) van dirigir [...] (primera cita)

Caballo et al. (2011) van revisar [...] (cita següent-primera del paràgraf)

Caballo et al. van revisar [...]  (cites posteriors en el paràgraf)

...

A partir de 6 autors: es cita només el cognom del primer autor seguit per "et al." i l'any de publicació, si és la primera cita del paràgraf.

Pérez-Soriano et al. (2015) van trobar que [...] (primera cita del paràgraf)

Pérez-Soriano et al. van trobar que que [...] (cites posteriors en el mateix paràgraf)

...

Autor corporatiu: S'escriu el nom complet de la insitució en la primera cita i si l'acrònim és conegut, s'inclou entre claudàtors. En el cas d'acrònims coneguts, es pot abreujar en les cites següents. En cas contrari, se seguirà desenvolupant el nom complet.

(Universitat de València [UV], 1999) (primera cita)

(UV, 1999) (cites posteriors-acrònim conegut)

(University of Pittsburg, 1993) (cites posteriors-acrònim no conegut)

 

Cita literal:

A més de l' autor i la data, s'han de fer constar la pàgina o pàgines d'on procedeix la informacióLes paraules o frases omeses es reemplacen amb punts suspensius (...).

S'escriu immersa en el text i entre cometes : 

Kaku (2009) afirma: “Esto significa que, en cierto sentido, lo que nos ocurre a nosotros afecta de manera instantánea a cosas en lejanos confines del universo, (...). En cierto sentido hay una madeja de entrelazamiento que conecta confines lejanos del universo, incluyéndonos a nosotros” (p.90).

Si la cita té més de 40 paraules s'escriu en paràgraf apart, amb sagnat, amb una mida de font un punt menor, i sense cometes:

En ese momento, si algo sucede a un electrón, se transmite inmediatamente al otro porque sus funciones de onda están conectadas por un hilo invisible.    

 Esto significa que, en cierto sentido, lo que nos ocurre a nosotros afecta de manera instantánea a cosas en lejanos confines del universo, puesto que nuestras funciones de onda probablemente  estuvieron entrelazadas en el comienzo del tiempo. En cierto sentido hay una madeja  de entrelazamiento que conecta confines lejanos del universo, incluyéndonos a nosotros. (Kaku, 2009, p.90)