Masterclasses @ETSEUV
Multimèdia, computació i núvol

20 Abril 2016 @ETSE-UV
Masterclasses @ETSEUV és una iniciativa per a apropar la tecnologia d'avantguarda a l'alumnat d'enginyeria de la Universitat de València a través de professionals en actiu i empreses a qui convé seguir la pista

Sessió Multimèdia

Saló de Graus Joan Pelechano
09:00
10:00
José Antonio Grimaldo (Blue Dream)
11:15
11:45
Descans

Sessió Computació

Aula 2.4
10:00
11:00
Jonatan Fatelevich i Álex Pérez (MyWigo)
11:00
11:30
Descans

Sessió Enginyeria Web i Ciència de Dades

Saló de Graus Joan Pelechano
15:45
17:00
Daniel Villatoro (Vodafone)
17:15
18:30

Conferències / Ponents

La il·luminació en l'animació

José Antonio Grimaldo
(Blue Dream)
09:00 - 10:00
Saló de Graus Joan Pelechano
Aquesta xerrada versarà sobre el paper que té la llum en una producció i com ajuda a contar una història. Ens endinsarem en el món de l'animació i veurem com s'estructura i s'organitza el procés d'il·luminació dins d'una producció. També es mostrarà com es planteja i es fa front a un plànol d'il·luminació, tot considerant totes les tasques que són necessàries fins a arribar a l'acabat final.
José Antonio Grimaldo és Lighting & Pre-Compositing Artist en la pel·lícula «Animal Crackers», que actualment s'està produint a València en coproducció amb els E.U.A. Màster en Animació i gran aficionat al cinema i als videojocs, ha participat en el curtmetratge «Gea», en la TV Movie «Evita salva la Navidad» i en la pel·lícula «Atrapa la Bandera».

D’enginyeria en informatica


a treballar en un navegador: com i per què

Soledad Penadés
(Mozilla)
10:00 - 11:15
Saló de Graus Joan Pelechano
Mozilla va ser fundada el 1998, amb l’objectiu de preservar i distribuir el codi de Netscape Navigator. Per aquell temps, jo era encara una innocent estudiant d’informàtica i l’últim cosa que m’imaginava era que anava a acabar treballant a Mozilla. A aquesta xerrada contaré una mica de la meua trajectòria professional (i vocacional), les motivacions que em van portar a Mozilla, i com es el dia a dia en una organització totalment global.
Sole (@supersole) treballa en Mozilla, ajudant a fer de la Web la millor plataforma (en general) i la millor plataforma per a temps real (en particular). Escriu demos per a posar la plataforma a prova, i per a provar-la i informar sobre les noves característiques, sovint emprant Web Audio, WebGL, GIFs i/o gats. I sovint també trenca els navegadors, tenint que reportar un nombre infinit de casos estranys en el procés. Tot en el nom d’una plataforma robusta amb la que també doni gust desenvolupar.

Treballant amb dades


massives 3D en el núvol: el cas LiDAR

Salvador Bayarri
(Mirage)
11:45 - 13:00
Saló de Graus Joan Pelechano
Gràcies a la popularització dels escàners làser (LiDAR) que s'empren en vehicles aeris o terrestres, en l'actualitat disposem de dades 3D que descriuen la realitat amb un detall increïble mitjançant un gran nombre de punts. Les arquitectures en el núvol han esdevingut recentment una opció excel·lent per a poder visualitzar, analitzar i traure profit d'aquesta informació. En la xerrada es descriuran els fonaments de l'organització, processament i visualització d'aquest tipus de dades 3D en aplicacions Web i d'escriptori que utilitzen serveis remots en el núvol, tot explicant la seua implementació en l'ecosistema PointCloudViz. Arran del concepte de multiresolució aplicat a conjunts massius de punts, es comentaran les tècniques de streaming, visualització i anàlisi desenvolupades sobre OSG.JS, una llibreria JavaScript sobre WebGL amb extensions pròpies per al recobriment espacial, il·luminació i compressió, així com també l'ús de la plataforma Amazon Web Services. Es mostraran també aplicacions pràctiques d'aquesta tecnologia en camps com l'enginyeria civil, la hidrologia, el geo-modelatge i la gestió col·laborativa de desastres.
Salvador Bayarri és doctor en Física per la Universitat de València, amb l'especialitat d'Electricitat, Electrònica i Informàtica. Va treballar com a professor del Departament d'Informàtica d'aquesta universitat i va desenvolupar la seua tasca investigadora en el camp de la simulació 3D en els instituts de Robòtica (IRTIC) i Trànsit (INTRAS). Posteriorment va treballar als E.U.A. en el desenvolupament de sistemes d'informació geogràfica 3D en l'empresa ESRI. En l'actualitat és membre fundador i director de l'empresa Mirage Technologies, que es dedica al desenvolupament de tecnologies de visualització 3D de dades massives per a aplicacions industrials i d'enginyeria, i col·labora amb empreses multinacionals com ara Vianova Systems (Trimble) o Schlumberger. Recentment el seu treball s'ha centrat en la implementació de solucions 3D en el núvol, com ara el sistema col·laboratiu EasyAccess per a projectes d'enginyeria civil i la plataforma PointCloudViz per a la distribució, visualització i anàlisi de dades LiDAR sobre Amazon Web Services.

David contra Goliat.


Valors afegits dels proveïdors de hosting locals.

Xavier Fernández
(@datomedia)
09:00 - 10:00
Aula 2.4
En l’era del IoT ha arribat el moment de perdre els complexos i obrir la porta als avantatges d’apostar per empreses del nostre entorn més pròxim enfront dels grans monstres mundials. En aquesta xerrada analitzarem els pros però també els contres del nostre model, i ajudarem a destriar el gra de la palla a l’hora d’emprendre en aquest sector o de voler dedicar-se professionalment.
Xavier Fernández es un professional vinculat a la xarxa desde 1997. En 2004 va crear de forma accidental xuquer.net que sentaria les bases del que hui és @datomedia, una empresa de capital 100% valencià i que aposta per un model sostenible de creixement que revertisca al màxim en el nostre territori i que oferix solucions personalitzades d’allotjament web comercial, virtualització i servicis gestionats.

MyWigo la tecnologia espanyola


al servei de l'usuari

Jonatan Fatelevich i Álex Pérez
(MyWigo)
10:00 - 11:00
Aula 2.4
MyWigo vol apropar la tecnologia a l'usuari i millorar la seua experiència amb la marca tot oferint terminals i serveis que s'adapten en tot moment als nous temps. Dins d'aquesta línia han treballat braç a braç amb Indra en l'elaboració de MyWigo World, una tecnologia exclusiva per als usuaris dels seus dispositius mòbils des de la qual estaran connectats al núvol i mitjançant la qual podran accedir a múltiples serveis i aplicacions. Aquesta xerrada ens presentarà d'aquesta tecnologia d'avantguarda.
Jonatan Fatelevich és el CEO de MyWigo Smartphones. Vinculat al món dels components tecnològics des de 1999, amb la posada en marxa de Cirkuit Planet, en 2012 decideix donar el salt a la fabricació de telèfons intel·ligents a través de la compra, junt amb el seu soci Maxi Gavilán, de l'accionariat d'una fàbrica en Xina. Després de més de 15 anys d'emprenedurisme en el món tecnològic coneix el sector a la perfecció, fet que l'ha permès establir llaços comercials en els cinc continents. Aquesta mateixa experiència li ha dut a entendre que el producte ha d'anar acompanyat d'una experiència que a l'usuari li siga grata i vaja més enllà del propi objecte. Així, doncs, impulsa projectes com MyWigo Labs (per als emprenedors), MyWigo Superview (per a trencar la barrera tecnològica dels majors) i MyWigo World (un projecte que mai fins ara havia estat desenvolupat per una marca de smartphones Europea). A la seua vegada, Àlex Pérez és el Marketing Manager i responsable de projectes de MyWigo Smartphones, és Enginyer Tècnic Informàtic per la Universitat Politècnica de València i ha orientat la seua carrera professional al Marketing Digital.

La Ciberseguretat, una moda passatgera


o una realitat que influirà en les nostres vides?

Jorge Edo
(ISACA)
11:30 - 13:30
Saló de Graus Joan Pelechano
El concepte de Ciberseguretat a gran escala s'ha obert un forat en els informatius d'arreu del Món. Wikileaks, Anonymous, Edward Snowden o altres més recents com ara Sony, han avivat el debat i han fet palès que estem en un entorn on no tot és tan segur com sembla. En aquesta xerrada descriurem en detall el terme Ciberseguretat, indicarem alguns dels incidents sobre hacking i ciberseguretat més coneguts i intentarem donar resposta a les següents qüestions: Per què està tan de moda el terme ciberseguretat? Quins llocs de treball puc ocupar? Què he de fer per a aconseguir-ho? Quins coneixements he de tenir? Quina especialitat he de cursar? En quina mesura em pot ajudar ISACA? En quina mesura això em farà diferent de la resta?
Jorge Edo és expert en Seguretat i Govern de les TI, és Enginyer de Telecomunicacions i MBA per la Universitat Politècnica de València. Amb més de 15 anys d'experiència en diversos llocs de treball relacionats amb les Tecnologies de la Informació en els sectors Sanitari, Banca-Asegurances i Administració Pública, és CISA, Prince2-P, ITIL Expert, ISO 27001 LA, Auditor de ISO 20.000 i Lean IT-Kaizen.

Com fer el mal amb les dades

Daniel Villatoro
(Vodafone)
15:45 - 17:00
Saló de Graus Joan Pelechano
La gran quantitat de dades disponibles per al científic de dades dins de qualsevol gran corporació ens proporciona una gran potència que pot dur associada conseqüències importants. En nombroses situacions aquests conjunts de dades representen empreses, clients i les interaccions entre tots ells. En aquesta xerrada anem a analitzar les millors pràctiques per fer "el mal amb les dades". Promoure la rotació de clients, reduir els beneficis dels productes o proporcionar el pitjor servei d'atenció al client són només alguns exemples que es poden aconseguir a través de l'anàlisi de dades. Comptat i debatut, revisarem les tècniques de modelatge més modernes per assegurar el nostre pla malvat amb conseqüències terribles.
Daniel Villatoro té un doctorat en Intel·ligència Artificial per l'IIIA-CSIC i és un apassionat de les dades i de com la seua anàlisi ens ajuda a comprendre millor la realitat. Els seus camps d'investigació preferits són l'anàlisi de dades urbanes, l'economia del comportament, i la teoria de xarxes, a través de l'ús d'eines de l'ecosistema de les dades massives. Daniel és un membre molt actiu de la comunitat científica, publica articles d'investigació en revistes d'impacte i manté un contacte estret amb altres apassionats de les dades a través de l'organització dels esdeveniments coneguts com Databeers. En la seva experiència professional ha treballat al BDigital, BBVA Data & Analytics i, a hores d'ara, és Senior Data Scientist en Vodafone.

Què són les metodologies àgils


i com s'apliquen en el mercat actual?

Gonzalo Gabino Diestro
(Capgemini)
17:15 - 18:30
Saló de Graus Joan Pelechano
Aquesta xerrada serà una introducció a les metodologies àgils i els seus fonaments basats en els pilars de Lean. El ponent farà especial esment a les metodologies àgils emprades més comunament en l'actualitat (com ara Scrum i Kanban) i demostrarà la seua utilització pràctica en el desenvolupament de solucions de programari a mesura en Capgemini.
Gonzalo Gabino Diestro és Manager responsable del Delivery en el departament de Solucions Multiclient del CoE Java-Devon de l'oficina de Capgemini València. Té més de 10 anys d'experiència en el sector de la consultoria informàtica i ha passat per totes les etapes dins del cicle de producció d'un projecte; des dels inicis com a programador, passant per analista tècnic i funcional i, ja incorporat a Capgemini, com a Cap de Projecte i Manager. En l'actualitat dirigeix la gestió d'equips tècnics tot fent servir metodologies àgils i industrialitzant el procés dins del departament per intentar crear un entorn de treball comú.