Masterclasses @ETSEUV
Multimèdia, computació i núvol

11 Abril 2017 @ETSE-UV
Masterclasses @ETSEUV és una iniciativa per a apropar la tecnologia d'avantguarda a l'alumnat d'enginyeria de la Universitat de València a través de professionals en actiu i empreses a qui convé seguir la pista

Sessió Multimèdia

Saló de Graus Joan Pelechano
09:30
10:30
Pierluigi Barberis
(Berklee College of Music)
10:30
11:00
Descans
11:00
12:15
12:15
13:30
Carlos Marín Lora
(Cliska)

Sessió Computació

Aula 2.4
09:00
10:00
Mario Pessini Pinilla
(IPM Professional Services)
10:00
11:00
Juan Manuel Baixauli
(Consultia Travel)
11:00
11:30
Descans
11:30
13:30

Sessió Enginyeria Web i Cloud

Saló de Graus Joan Pelechano
15:45
17:00
Iwan van der Kleijn
(Capgemini)
17:15
18:30

Conferències / Ponents

Un món "maker" immers dins del món musical

Pierluigi Barberis
(Berklee College of Music)
09:30 - 10:30
Saló de Graus Joan Pelechano
El DIY (Do It Yourself) s'ha expandit d'una forma que per a molts no és del tot comprensible, especialment dins del món musical. Quan pensem en música la majoria de nosaltres pensem en el producte final i no ens adonem de tot el que hi ha darrere. Hui dia, gràcies a les noves tecnologies, tot aquest món de possibilitats (que fins ara només tenien els estudis grans i costosos) pot estar present en ta casa i a un preu molt més assequible. Però imagineu si, a més a més d'aquests avantatges, poguérem dissenyar i construir els nostres propis equips i crear quelcom únic que ens identifique d'una forma diferent, ja siga en les nostres cançons o en els nostres propis espectacles.
Pierluigi Barberis és Manager de Tecnologia i Informació Acadèmica de Berklee College of Music a València. Té un Màster en Innovació de Tecnologia Musical i el seu enfocament principal dins de la música és cercar, investigar i crear noves tecnologies, les quals puguen ajudar a millorar l'experiència del músic i de l'espectador dins de l'àmbit artístic particular del moment. És, doncs, un "maker" dedicat a emprar la tecnologia en tots els aspectes possibles dins de la música.

VR/AR, fugint del "hype" i ajudant la indústria

Mateo Moreno
(Oarsis VR/AR)
11:00 - 12:15
Saló de Graus Joan Pelechano
Oarsis ajuda a emprenedors a muntar les seues pròpies startups de VR/AR. En la xerrada exposarem les claus de com optimitzar els recursos disponibles i minimitzar el risc quan es crea una empresa. També parlarem de l'estat de les tecnologies immersives i dels riscs d'enamorar-se de la tecnologia. Si t'estàs plantjant crear la teua pròpia empresa però no tens equip ni idea inicial, aquesta xerrada és per a tu.
Mateo Moreno a aconseguit transformar la seua passió per les noves tecnologies en el seu estil de vida. Després d'estudiar enginyeria industrial (mecànica) i treballar en el desenvolupament de cotxes elèctrics BMW a Alemanya, va decidir saltar al món empresarial i va co-fundar una constructora d'empreses d'avanguarda tecnològica en sectors com ara l'agricultura intel·ligent, els nanosatèlits i els cotxes connectats. També és CEO de Show​M​e​T​he​V​id CEO, una empresa d'edició de vídeo per a atletes extrems, i COO de VirtualFlow, una startup que desenvolupa simuladors de VR per a campanyes de màrqueting. És fundador de la comunitat "VR/AR Meetup" i docent de màrqueting en el European Business Innovation Centre. A hores d'ara, s'ha proposat canviar la relació de la societat amb les tecnologies immersives a través de la primera incubadora de startups VR/AR/MR al sur d'Europa, anomenada Oarsis.

Com sobreviure a un estudi d'animació?


Carlos Marín Lora
Cliska
12:15 - 13:30
Saló de Graus Joan Pelechano
Carlos ens contarà com un estudiant de grau que encara no habia acabat la carrera, ni havia obert Maya en la seua vida, acabà treballant per a l'estudi d'animació més important d'Espanya en una producció de 100 milions de dòlars. A partir de la seua experiència, ens contarà el funcionament d'un estudi d'animació i quin és el lloc d'un enginyer en un món dominat per artistes.
Carlos Marín Lora és Enginyer en Multimèdia per l'ETSE-UV. Artista de Character Fx. Especialista en motors gràfics de simulació física, IA, deformadors i programació web. Anteriorment treballava en Ilion Animation Studio , actualment en Cliska i en Gamesonomy

L'empresa definida per software

Mario Pessini Pinilla
(IPM Professional Services)
09:00 - 10:00
Aula 2.4
En una societat que està en constant evolució, contínuament es desenvolupen nous models de lliurament de serveis i de consum controlats per algoritmes que aporten intel·ligència. Les empreses, com un element motor de la societat, també han de transformar-se per a poder donar servei al ritme que el negoci demana. L'empresa definida per software naix amb aquesta intenció; ser àgil, flexible i completament digital, adaptada als nous paradigmes de consum i lliurament de servei basats 100% en software.
Mario Pessini Pin (@vChampy1) és un professional amb més de 10 anys d'experiència en l'ajuda a empreses en la transformació de l'IT. Des de la virtualització fins el núvol. Actualment treballa en el departament d'innovació d'IPM i duu a terme la seua tasca en les àrees següents: consultoria de transformació digital i solucions amb arquitectures en el núvol.

L'enginyeria informàtica al servei del turisme

Juan Manuel Baixauli
(Consultia Travel)
10:00 - 11:00
Aula 2.4
En aquesta ponència es realitzaran unes reflexions sobre el que està succeint a hores d'ara, quines són les tendències, oportunitats i el camí a recórrer per a trobar possibilitats d'aportar un alt valor al sector del turisme. Sota aquestes premisses, Consultia Travel es troba actualment en un procés de renovació tecnològica que pot marcar la diferència en el sector. Un dels elements principals d'aquest procés d'innovació és el sistema Octopus, un aplicatiu per a la gestió de viatges d'empresa implementat fent ús de les metodologies i frameworks de major èxit del mercat actual.
Juan Manuel Baixauli va estudiar psicologia a la Universitat de València i després va desenvolupar la seua formació en l'àrea de la gestió empresarial. Va fundar la seua empresa l'any 1988 i el seu primer gran projecte va arribar a facturar 42 milions amb una xarxa d'oficines a Espanya, Portugal i Llatinoamèrica. La seua empresa comptava amb un sistema de gestió potent i eficient desesenvolupat per l'empresa. A partir de l'any 2009 va decidir fer un gir dràstic al seu enfocament empresarial i va centrar en la tecnologia la clau per a aconseguir productivitat i eficiència. Actualment, el seu model creix al ritme de dos dígits anuals i ja està al voltant dels 10 milions d'euros de facturació. És President del Club de Marketing del Mediterrani, President del Club d'Innovació de la Comunitat Valenciana i docent en diferents postgraus de centres i universitats valencianes. És expert en turisme i compta amb una excel·lent visió de la tecnologia aplicada a aquest sector, així com de les tendències que considera que es produiran.

Claus de ciberseguretat per a l'empresa

Kamel Karabelli Ortega
(The Security Sentinel)
11:30 - 13:30
Saló de Graus Joan Pelechano
Claus de ciberseguretat per a l'empresa
En el panorama atual i futur de l'empresa, la constant evolució dels delictes tecnològics fa que es requereixen professionals altament qualificats en la protecció de les dades, sistemes i processos de negoci de l'empresa. L'activitat dels ciberdelinqüents suposa un risc a la continuïtat de negoci de l'empresa, raó per la qual és necessari que els professionals de les àrees TI tinguen els coneixements i destreses per a planificar i gestionar adequadament els riscs tecnològics d'una manera pràctica i amb una visió integral de les seues àrees de responsabilitat.
Kamel Karabelli Ortega és professor universitari en la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid. Més de 10 anys en diversos càrrecs relacionats amb l'Administració Pública, en els seus àmbits regional, local i nacional. Col·laborador d'AECRA, l'Associació Europea de Professionals per al Coneixement i regulació d'activitats de seguretat ciutadana, i responsable de grans comptes en Espanya i Llatinoamèrica de l'empresa de ciberseguretat The Security Sentinel, especialistes en seguretat de la informació i cursos de formació a particulars i empreses en diverses àrees de ciberseguretat.

Ciberseguretat i hacking ètic, professions de present i futur

Jorge Edo
(ISACA)
11:30 - 13:30
Saló de Graus Joan Pelechano
Ciberseguretat i hacking ètic, professions de present i futur
Els experts en ciberseguretat i tecnologia de dades seran una de les professions més demanades durant l'any 2017. El perfil de l'estudiant que vol dedicar-se a aquests temes és el d'un professional entre 24 i 45 anys amb estudis d'informàtica o telecomunicacions, amb objectius de desenvolupament professional i amb desig d'aprendre contínuament. En aquesta ponència es plantejarà en detall el perfil de l'expert en ciberseguretat i hacking ètic i es respondran les qüestions següents: què fa falta per a ser un expert; quines són les certificacions existents; perspectives de futur de la professió; perfil professional de l'expert en seguretat informàtica; comparativa de certificacions i formació en matèria de seguretat i hacking ètic.
Jorge Edo és Enginyer de Telecomunicacions i MBA per la Universitat Politècnica de València. Disposa de les certificacions en seguretat informàtica següents: CISA, ISO 27001 Lead Auditor i Lead Implementer. A més a més, disposa de les següents certificacions: ISO 21500 Lead Project Manager, PRINCE2 Practitioner, ITIL Expert i ISO 20000 Lead Auditor. Soci Director de Mobiliza Consulting, Director de Formació de Mobiliza Academy i Responsable de Cursos y certificacions d'ISACA València.

Computació distribuïda en el núvol

Iwan van der Kleijn
(Capgemini)
15:45 - 17:00
Saló de Graus Joan Pelechano
La computació distribuïda és un camp de la informàtica que estudia sistemes distribuïts. Un sistema distribuït és un model a través del qual els components ubicats en ordinadors (CPUs) en xarxa comuniquen i coordinen les seues accions mitjançant el pas de missatges, tot interactuant entre si per a assolir un objectiu comú. Com a exemples de sistemes distribuïts podem trobar jocs en xarxa multijugador massius, aplicacions peer-to-peer, sistemes paral·lels emprats per a mineria bitcoin i aplicacions d'IA com l'aprenentatge automàtic. Anteriorment, la computació distribuïda a gran escala era prohivitivament cara; amb l'augment del núvol s'ha situat a l'abast de xicotetes empreses i fins i tot individus. Aquesta xerrada se centrarà en l'estat de la tècnica en computació distribuïda en el núvol i com el seu ús és, ara com ara, factible i pràctic.
Iwan van der Kleijn ocupa el càrrec d'Arquitecte Sènior de programari en Cagemini i és líder tècnic de devonfw, la plataforma de desenvolupament estàndard per a Capgemini Europa i Índia. Amb més de 25 anys en la indústria -12 dels quals a Espanya-, ha treballat com a desenvolupador, arquitecte, analista, gerent i director tècnic per a empreses en el Benelux, Regne Unit i Espanya. Iwan ha dirigit projectes (tant des d'una perspectiva de gestió com d'una visió més tècnica) per a empreses i institucions com Iberia, Santander, Abertis, Heineken i Bayer. Té interès i experiència en el disseny arquitectònic de sistemes d'informació complexos i lideratge d'equips multidisciplinars amb integració de sistemes d'informació heterogenis, situats transversalment entre interfícies humanes (UX) i els del sistema.

La qualitat dels projectes informàtics:


visar o no visar?

José Luis Poza Luján
(COIICV-UPV)
17:15 - 18:30
Saló de Graus Joan Pelechano
En les darreres dècades s’ha produït una ràpida extensió de la tecnologia en l’entorn socioeconòmic. A diferència d’altres enginyeries, la informàtica no ha seguit pràcticament l’ús de normes que proporcionen una coherència i que garanteixen una consistència en els projectes. Per a pal·liar aquesta situació, un grup de treball promogut pel Consell de Col·legis en Enginyeria Informàtica ha desenvolupat la norma per al visat de projectes informàtics. La norma permet proporcionar coherència als projectes, tot garantint un nucli comú en tots ells que pot ser emprat tan com una plantilla per a realitzar un TFG/TFM en l’entorn acadèmic o com una base per a guiar amb èxit un projecte empresarial de grans dimensions. En aquesta xerrada es presenta l’estructura de la norma, els avantatges del seu ús i el procés que permet certificar la qualitat d’un projecte dut a terme seguint aquesta norma.
José Luis Poza Luján és diplomat en Magisteri (UV), Enginyer i doctor en Informàtica (UPV). Actualment és professor de diversos màsters de la UPV i prèviament ha sigut professor d’ensenyament ocupacional, contínua, cicles formatius i metodologies àgils en el Màster en Direcció de Projectes (MDAP). És investigador de l’institut ai2, en l’àrea de sistemes distribuïts intel·ligents. Membre del Col·legi Oficial d’Enginyers Informàtics de la Comunitat Valenciana (COIICV) i del capítol espanyol de l’Institut d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica (IEEE). Ha treballat en més de 20 projectes d’investigació, nacionals i amb empreses. Ha dirigit més de 100 projectes finals de carrera i publicat més de 100 articles en congresos i revistes de prestigi.