

Convocatòria del Banc Europeu d'Inversions

Convocatòria per a la
presentació de propostes: el Banc Europeu d’Inversions (BEI)
adjudicarà tres noves subvencions EIBURS en el marc de la seua
iniciativa conjunta BEI-Universitats a favor de la recerca.
El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha publicat al DOUE nº 162/12 una convocatòria per atorgar tres beques EIBURS en el marc del seu Programa de Coneixement. El BEI canalitza la major part de les seues relacions institucionals amb les universitats a través del seu Programa de Coneixement, que es compost alhora de tres programes diferents:
— el programa EIBURS de mecenatge a favor de la
recerca universitària.
— el programa STAREBEI de beques de pràctiques per a
joves investigadors dedicats a projectes conjunts BEI-universitats.
— les Xarxes Universitàries BEI, un mecanisme de
cooperació ofert a les xarxes universitàries que per les
seues característiques presenten una afinitat especial amb
els objectius del grup BEI.
EIBURS ofereix subvencions a centres universitaris de recerca dedicats a especialitats i temes d'interès fonamental per al BEI. Les subvencions, fins a 100.000 euros anuals durant un període de tres anys, es concedeixen per mitjà d'un procediment competitiu a departaments universitaris o centres de recerca vinculats a universitats (dels estats membres de la UE, els països adherents o els països en via d'adhesió) que tinguen una especialització reconeguda en les àrees seleccionades pel BEI, a fi de permetre'ls ampliar les seues activitats en aquestes àrees. La proposta seleccionada ha de presentar una sèrie de resultats (recerca, organització de cursos o seminaris, creació de xarxes, divulgació dels resultats, etc.) que es convindran contractualment amb el banc.
De cara al curs acadèmic 2012-2013, el programa EIBURS ha assenyalat tres noves línies de recerca. A continuació resumim aquestes tres línies. En trobareu la informació completa en aquest enllaç. Més informació al web del BEI: http://institute.eib.org
— Mesura de l'impacte més enllà de la rendibilitat financera
Des del començament de la crisi mundial el 2008, «la inversió d'impacte» ha suscitat gran interès als fòrums públics, sobretot entorn de la qüestió de com aconseguir que els mercats financers responguen millor a les necessitats de la societat i de crear valor de manera sostenible. Tanmateix, malgrat el consens general que sembla haver-hi sobre el fet que l'impacte social ha de representar un paper més important en la presa de decisions d'inversió, fins ara s'han fet pocs avanços pel que fa a la definició del camp de la inversió d'impacte, en l'elaboració dels conceptes que integren els criteris d'impacte social i mediambiental dins el procés d'inversió i en el mesurament dels resultats vinculats a l'impacte.
L'objectiu del projecte és estudiar com mesurar i expressar l'impacte social generat per una activitat d'inversió en els àmbits d'iniciatives empresarials socials, de models empresarials centrats en la sostenibilitat i de microfinançament. La recerca haurà de suggerir possibles vies per integrar els objectius de l'impacte social o mediambiental en el procés de decisió dels inversors que segueixen determinades polítiques en les seues inversions.
— Cultura financera
La recent crisi econòmica mundial ha fet palesa la importància de la cultura financera, és a dir, el conjunt de competències i coneixements que permet que els particulars prenguen decisions fonamentades i eficaces gràcies a la seua comprensió de les finances. Les dades fan pensar que una cultura financera insuficient ha pogut contribuir a la crisi de les hipoteques de risc elevat (subprime) i a totes les altres crisis que se n'han derivat. Això ha donat lloc al llançament de diversos programes estatals a diferents països d'Europa i a altres parts del món.
El centre universitari que reba la beca EIBURS haurà de crear un programa centrat en l'anàlisi crítica d'iniciatives existents a fi de determinar-ne els factors d'èxit i les millores pràctiques. Amb aquesta finalitat, es podran utilitzar metodologies alternatives per avaluar l'impacte d'aquestes iniciatives, com ara proves economètriques o marcs d'avaluació de l'impacte. A més, haurà de realitzar una anàlisi de les deficiències en determinat nombre d'estats membres de la UE.
— Anàlisi dels costos-beneficis en el sector de la recerca, el desenvolupament i la innovació
És notòria la dificultat de mesurar o avaluar els costos-beneficis relacionats amb les infraestructures de recerca, desenvolupament i innovació. Tanmateix, la innovació i l'economia del coneixement, motors del creixement sostenible a llarg termini, ocupen un lloc cada vegada més important en els debats polítics internacionals.
El centre universitari de recerca que obtinga la beca EIBURS haurà de crear un programa de recerca centrat en l'examen de les metodologies i les previsions actuals relatives a les necessitats d'inversió en infraestructures i en la definició d'una metodologia unificada de previsió dels costos-beneficis que puga ser utilitzada pel BEI i per tercers (idealment, els promotors de projectes). El projecte proposat podrà incloure altres activitats que el centre universitari escollit estiga dispost a dur a terme gràcies al finançament concedit per a la línia de recerca, com ara:
— L'organització de cursos, universitats d'estiu, conferències i seminaris
— Creació de bases de dades
— Realització d'enquestes
El termini per a la presentació de propostes finalitza el 14
de setembre de 2012. Les propostes s'han de trametre en francès o en anglès a
l'adreça següent:
Exemplar electrònic:
universities@eib.org, i exemplar en paper:
Institut BEI
98-100, Boulevard Konrad Adenauer
2950 Luxemburgo
LUXEMBOURG
A l'atenció de Luisa Ferreira, Coordinadora.
Aquest missatge ha estat distribuït a la llista EUROSOCIHUMANITATS
(Oficina Proyectos Europeos UV). Per a subscriure-s’hi,
envieu un missatge a l’adreça
listserv@listserv.uv.es amb el següent text: subscribe EUROSOCIHUMANITATS Nom Cognoms. Per a cancel·lar la subscripció,
envieu un missatge a l’adreça
listserv@listserv.uv.es amb el text: signoff EUROSOCIHUMANITATS.