Módulos




HISTÒRIA DEL SOLDAT    

width=

Una propuesta didáctica de Manuel Pérez Gil

 Multimedia educativo en torno a la obra de Stravinsky "Història d'un Soldat". Dirigido a todos los niveles de escolarización. Historia narrada en viñetas tipo "comic". Grabación musical dirigida por Cristóbal Soler. Trabajo didáctico interdisciplinar de lengua valenciana, dramatización y música. Gran cantidad de recursos musicales con partituras creadas al efecto, facilitando la audición activa de la obra. Pincha aquí para bajarte una pequeña demo de como se trabaja la obra.

Links a las 13 escenas:

 Es1 Es2 Es3 Es4 Es5 Es6 Es7 Es8 Es9 Es10 Es11 Es12 Es13

Propuestas didácticas

 


     

El Vicerrectorat de Cultura de la Universitat de Valencia, amb ocasió de la inauguració de la sala Matilde Salvador a l’edifici històric de la Nau, muntà un espectacle amb la creació i estrena de la primera versió en valencià de la Història d’un Soldat d’Igor Strawinsky. L’èxit d’acollida portà a l’enregistrament d’un CD que recull la música i els textos en valencià. Com a conseqüència de l’argument teatral d’aquesta obra, ha resultat la creació d’un CD Multimèdia amb característiques estètiques acords a l’obra que es tracta, i amb un contingut eminentment didàctic, tant en la seua vessant musical com en la literària.
La proposta consisteix bàsicament en la creació d’una publicació multimèdia educativa que comprén una guia didàctica per al professor, un CD-ROM amb la narració il.lustrada amb dibuixos i exercicis didàctics, i el CD d’àudio ‘Història d’un soldat’. Aquest paquet conté partitures basades en l’obra, creades amb l’objectiu de treballar la memòria musical, la veu, el cant coral, els instruments escolars, el llenguatge musical, i també la llengua valenciana, tant en qüestions de comprensió com d’estil literari. Cada professor triarà aquells exercicis que necessite en funció del seus interessos i del nivell dels seus alumnes, i dintre d’un mateix exercici podrà escollir diferents nivells de dificultat en funció dels objectius que pretenga aconseguir.
Analitzant la partitura de Stravinsky, podem vore que, a mès d’haver constituït una fita històrica de la música del S XX, conté elements pedagògicament interesants, com ara, ‘ostinati’ molt marcats (marxa del soldat, música festiva, de fira, etc.) sàbiament emboscats, amb ruptures rítmiques i disonàncies, que ens connecten evolutivament amb la música, relacionant escales modals i cants harmònics isorítmics propis d’altres temps amb nous elements que trenquen el ritme i la modalitat, i creant una nova forma de fer música. Aquest nexe és, sense dubte, el que ens ha portat a pensar que la proposta didàctica que es desenvolupa pot ser aprofitada per moltes persones, aficionades a la música, estudiants de magisteri, estudiants de primària i secundària, perquè està concebut com un treball obert amb suggerències d’activitats d’aula preparades prèviament pel professor, i descrites en el guió didàctic que acompanya el CD multimèdia, i moltes d’elles realitzades com a prova de la seua utilitat pràctica.

Es poden cobrir, per tant, diferents objectius educatius:
-Suport visual de la trama argumental de l’obra mitjantçant vinyetes tipus “còmic”, en què l’expressió plàstica per si mateix puga ser concebuda com artísticament interessant, que faça reflexionar a l’alumnat sobre la música que escolta i la representació gràfica que se li ofereix. Aquest suport visual és tant per a les parts de narració com per a les parts estrictament musicals. Mitjançant el corresponent botó podrem incorporar-hi els exercicis musicals de la versió didàctica.
-Suport educatiu-musical, mitjançant jocs lúdics-recreatius.
-Suport educatiu-lingüístic, amb suggerències d’activitats per a la comprensió del text i per al desenvolupament del llenguatge literari.

La música d’aquest disc ha estat enregistrada per membres de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, agrupació simfònica que pertany al Patronat d’Activitats Musicals de la Fundació General de la Universitat, on junt a l’Orfeó Universitari de València, amb més de 50 años de existència, es programen gran part de les activitats musicals de la Universitat. El Patronat, l’Aula de Música del Vicerrectorat de Cultura, els col.legis Majors Lluís Vives i Rector Peset, l’edifici de la Nau i el Jardí Botànic formen un conjunt idoni de difusió de diferents tipus de música, que desenvolupen una important oferta cultural-musical en aquesta Universitat. I per això, hi ha un botó que ens remet a aquesta informació de forma gràfica i resumida.
Per altra banda, aquest treball es converteix també en un vehicle de difusió de les activitats investigadores de diferents Arees i Departaments de Didàctiques Específiques de la Universitat de València.

width=

 

Esta página Web está mantenida por Manuel.Perez- Gil@uv.es


    Curriculum

 

    Links de interés