Texto

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Seguiu-nos Compartir_en_Bluesky     | |

 

La Universitat de València, referent en comerç just i alimentació sostenible

 

Un par de personas posando delante de una pared

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

 

Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, que se celebra el pròxim 10 de maig, la Universitat de València destaca pel seu compromís amb una alimentació basada en criteris de justícia social, sostenibilitat ambiental i salut. La institució ha avançat de manera pionera cap a un model de consum responsable als seus campus.

El segon dissabte de maig se celebra històricament el Dia Mundial del Comerç Just, que serà el pròxim 10 de maig de 2025. En aquest dia es reivindica que vivim en un sistema econòmic injust però també que, com recorda la Coordinadora d'Organitzacions per al Desenvolupament, “amb el nostre consum quotidià podem contribuir a la lluita contra les desigualtats, la pobresa i el canvi climàtic”.

La UV té molt a celebrar, perquè amb el consum quotidià en cafeteries i màquines de vending dels seus campus es pot cada vegada més contribuir a aquesta lluita. Amb els canvis en els criteris dels processos de licitació en els últims anys i com a marca el Pla Director de Sostenibilitat, la Universitat s'ha convertit en un cas molt excepcional com a universitat i com a institució pública, en tant avança cap a un model “100% comerç just”. Actualment en la gran majoria de les màquines de vending de la UV (més de 80) i en la majoria de les seues cafeteries (6, que seran 9 en breu) s'ofereix exclusivament café amb certificat de comerç just. A més, totes elles ofereixen també algun altre producte únicament amb certificació de comerç just, com a cacau, café, sucre, xocolatines o galetes. La certificació garanteix que el producte s'ha elaborat amb ple compliment de drets humans, que s'han comercialitzat amb pràctiques comercials justes i que promou el cooperativisme i la inclusió dels col·lectius més marginalitzats.

 

Llegir en UVnotícies

 

El consum com a acte de coherència i responsabilitat

Logotipo

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

 

 

Davant un món cada vegada més regirat i enfrontat, els nostres hàbits de consum suposen una manera d'incidir en el nostre entorn i ser coherents amb el que expressem i el tipus de societat en la qual volem viure.

 

  1. Consum conscient
    Triar productes i serveis que reflectisquen els nostres valors (com la sostenibilitat, el comerç just, el suport a l’economia local o el respecte pels drets humans) és una manera de ser coherents amb el que diem i creiem. No es tracta només de comprar per comprar, sinó de fer-ho amb intenció i coneixement.
  2. Impacte social i ambiental
    Cada compra pot donar suport a pràctiques responsables o, al contrari, perpetuar models nocius per al planeta i les persones. Per exemple, preferir productes ecològics redueix la petjada ambiental; donar suport a empreses amb polítiques laborals justes contribueix a societats més equitatives.
  3. El teu valor com a productor i consumidor
    Més enllà de consumir, tots som productors en algun nivell: generem idees, treball i també influïm en l’economia.
    Com a consumidors, tenim poder per a triar i promoure canvis. Com a productors, podem innovar i aportar solucions que transformen la realitat.

 

Com podem actuar?

·         Informant-nos sobre l’origen i les condicions de producció del que consumim.

·         Fomentant productes locals i sostenibles.

·         Reduint el consum innecessari i promovent la reutilització i el reciclatge.

·         Donant suport a iniciatives comunitàries i cooperatives.

·         Reflexionant sobre l’impacte de les nostres decisions a llarg termini.

En definitiva, consumir amb consciència és una manera poderosa de construir la societat que volem, una societat més justa, solidària i sostenible.

Us demane un xicotet exercici, quan aneu a comprar, fixeu-vos en l’origen dels productes abans de triar, potser us portareu alguna sorpresa, com que els cigrons, lentilles i fesols son dels Estats Units, Canadà o Perú, les creïlles d’Israel, taronges de Sud-Amèrica o Sudàfrica. Probablement ets de les persones que s’indignen veient els informatius avui dia,  però amb molta probabilitat,  la teua compra inconscient està finançant allò que t’indigna. No més demanem que prestes atenció al que consumeixes i les conseqüències.

La Universitat de València, des del Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable, aposta pel consum responsable, de proximitat i el comerç just.

Ho fa informant a la comunitat universitària a través de la Guia de Comerç just i Consum Responsable de la Universitat de València  que ens explica què és el comerç just, com identificar-ho i com podem consumir responsablement en alimentació, energia, finances, neteja, etc.

També promovent la compra pública responsable amb la Guia de Compra Pública Responsable de la Universitat de València , que ens ajuda a incloure en els contractes majors i els contractes menors, clàusules per a fer una compra pública més sostenible i responsable socialment.

També està preparant una Guia d’esdeveniments sostenibles per facilitar als organitzadors el fer esdeveniments més sostenibles a la UV.

Ha canviat els plecs per a les cafeteries i les màquines vending de manera que el 100% del cafè siga de comerç just i oferisquen altres productes de comerç just, la fruita i la verdura siga fresca, de temporada i de proximitat, que al menys un deu per cent siga ecològica i que tots els cítrics siguen de la Comunitat Valenciana i estiguen disponibles entre hores.

La cistella responsable està present al Campus de Tarongers i en breu s’estendrà a altres Campus.

I continua col·laborant per a introduir noves clàusules socials i ambientals a altres tipus de contractes.

Si voleu aprofundir més en com consumir de manera responsable des de la UV us recomanem tindre a prop les guies,

Guia de Comerç just i Consum Responsable de la Universitat de València  

Guia de Compra Pública Responsable de la Universitat de València

Si voleu saber més del comerç Just

Els deu principis del Comerç Just • Coordinadora Estatal de Comerç Just

GUIA_INTERNACIONAL_DE_SELLOS_web.pdf

Imagen de la pantalla de un celular con letras

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.  Logotipo

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Imagen que contiene Diagrama

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.Interfaz de usuario gráfica, Aplicación, Sitio web, Teams

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

 

 

Un dron ‘low cost’ per a estudiar l'atmosfera i millorar la predicció de fenòmens meteorològics extrems

Hombre parado junto a una camioneta

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

El grup Climatoc-Lab del Centre d'Investigacions sobre Desertificació (CIDE, UV-CSIC-GVA) ha desenvolupat Meteo-Dron, un dron de baix cost capaç d'ascendir fins a 7 quilòmetres d'altura i proporcionar valuosa informació sobre l'atmosfera. Aquestes dades, que es poden visualitzar en temps real, són una font d'informació única per a millorar els models que prediuen fenòmens meteorològics extrems com la dana que va afectar la província de València.

Amb un cost aproximadament deu vegades menor que el d'altres dispositius comercials, el Meteo-Dron del CIDE reutilitza el seu equipament científic i és capaç de volar vàries vegades al dia sobre la vertical i horitzontal d'una zona concreta, tot superant les limitacions dels globus sonda que s'utilitzen actualment per a la predicció meteorològica.

El Meteo-Dron s'ha desenvolupat en el marc del programa ThinkInAzul Comunitat Valenciana, el pla complementari d'investigació en Ciències Marines (Ministeri de Ciència i Innovació) del qual la Generalitat Valenciana forma part. I en el seu desenvolupament col·laboren l'Institut Nacional d'Investigació de l'Aigua i l'Atmosfera (NIWA) i la Universitat d'Auckland, tots dos a Nova Zelanda, lloc on s'ha provat l'equip en diferents condicions de vent i turbulències, tant en túnel de vent com en atmosfera real.

El dispositiu utilitza un dron comercial capaç d'aconseguir els nivells mitjans de la troposfera –entre 5 i 7 quilòmetres–, equipat amb una estació meteorològica que registra variables atmosfèriques com ara temperatura, humitat, pressió i direcció i velocitat del vent. Aquestes dades es guarden en una memòria incorporada en el propi dron i s'envien en temps real a l'estació de control en terra per a una anàlisi posterior més detallada.

Millorar la predicció d'extrems com la dana

“Disposar de dades meteorològiques en temps real d'una secció vertical fins a 7 quilòmetres de l'atmosfera sobre un punt concret i vàries vegades al dia ens ofereix informació molt valuosa per a millorar les prediccions de fenòmens extrems locals com ara temporals costaners, tempestes severes o danes”, explica César Azorín, investigador del CSIC en el CIDE. “És una informació única amb la qual no comptem actualment”, remarca.

Llegir més

 

Uen a

Interfaz de usuario gráfica, Aplicación

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

L’IATA convertix un subproducte de l'arròs en un recurs biotecnològic d'alt valor

Una mano muestra un objeto en la mano

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments demostra que el segó d'arròs pot convertir-se en una font sostenible i econòmica per a produir enzims industrials. La fermentació amb fongs transforma este subproducte en còctels enzimàtics que poden utilitzar-se per a produir biocombustibles, productes sense lactosa o bioplaguicides, entre altres aplicacions

 

L'arròs és el segon cultiu més produït del món, generant anualment més de 72 milions de tones de segó d'arròs. Este segó, la capa exterior que s'elimina durant el procés de poliment de l'arròs blanc destinat al consum humà, és un subproducte agrícola que se sol utilitzar en aplicacions de baix valor afegit, com l'alimentació animal. No obstant això, un equip d'investigació de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), que es troba en l'àrea científic-acadèmica del Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) i centre mixt del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Universitat de València, ha comprovat que este residu, abundant i poc valorat, pot convertir-se en una font sostenible i econòmica per a la producció d'enzims industrials amb aplicacions en la indústria alimentària o la farmacèutica mitjançant l'ús de fongs filamentosos, comunament coneguts com a floridures.

 

Llegir més

 

Creixement de les energies renovables: un desafiament tecnològic per als sistemes elèctrics

Un blackout o apagada, no un menor sinó un generalitzat per a Espanya i Portugal. Este és l'esdeveniment que va ocórrer el dilluns 28 d'abril en la península ibèrica sobre migdia. Aproximadament a les 12.32h., i durant 5 segons, van desaparéixer de la xarxa 15 GW de potència de generació connectada, més o menys el 60% del necessari per a satisfer la demanda d'eixe moment, desencadenant, per efecte va dominar, una apagada total.

 

L'esdeveniment va deixar després de si danys materials i personals: diverses persones van morir per causes directes o indirectes de l'apagada i altres es van veure damnificades. Els experts en economia tracten de xifrar les pèrdues associades i consideren que, com a poc, seran uns 1 400 milions d'euros. La CEOE les estima en un 0,1% del PIB. Els dos valors són bastant aproximats entre si, però caldrà esperar abans de poder tindre xifres més precises.

 

Què va fallar?

Portarà mesos determinar exactament què va ser el que va fallar. Qualsevol explicació prematura serà parcial, probablement incorrecta i mancada de la verificació necessària. Cal compilar les dades, revisar-les i tindre en compte tots els detalls del dia.

 

I no és una tasca fàcil. La xarxa elèctrica espanyola és una malla amb aproximadament 70 000 punts crítics: 60 000 centrals de generació i 10 000 nodes de connexió. La revisió detallada del sistema que proveïx d'energia alterna (que oscil·la a 50 Hz) portarà temps. El fet que l'energia en corrent altern oscil·le ens diu que és una ona periòdica i que dona 50 voltes en un segon (50 Hz = 50 1/s, per definició de la unitat Hertz). És a dir, cada 0,02 segons l'ona cíclica de transmissió d'electricitat fa un volt completa. Per això, 5 segons, els 5 famosos segons en els quals va ocórrer l'incident, són una eternitat en termes elèctrics.

 

Juan José Coble Castro

Profesor en el área de Energía y Medio Ambiente de la Universidad Nebrija., Universidad Nebrija

 

 

Llegir més en castellà en The Conversation

 

 

 

Concurs Asociación Española Contra el Cáncer

 

Imagines un futur sense tabac i sense vapers? Participa en la campanya de Asociación española contra el cáncer en Valencia, pots guanyar un Ipad o un Apple Watch.

https://www.contraelcancer.es/es/futuro-sin-tabaco-y-vapers

 

Diagrama, Texto

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

 

Interfaz de usuario gráfica, Texto, Aplicación, Correo electrónico

El contenido generado por IA puede ser incorrecto.

Reps aquest correu per haver-te subscrit a ell o per formar part dels contactes d'UV Sostenibilitat.

Si desitges donar-te de baixa del butlletí, envia un correu amb la paraula Baixa a

sostenibilitat@uv.es

Si t’han reenviat aquest butlletí i vols rebre’l directament, escriu amb la paraula Inscripció

sostenibilitat@uv.es