Logo de la Universitat de València Logo Departament Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l'Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal Logo del portal

.
.
.
.

El Dr. Jordi Mañes, anomenat Doctor Honoris Causa per la Universitat Cluj-Napoca de Romania.

  • 24 d’octubre de 2016
Image de la noticia

La Universitatea de Medicina si Farmacie Iuliu Hatieganu, de Cluj-Napoca (Romania) va investir al professor Jordi Mañes i Vinuesa, com a doctor honoris causa en un acte celebrat dimarts passat 18 d'octubre.

En el seu lectio, el Dr. Mañes va destacar la importància dels estudis de la Bromatologia incloent a la nutrició, dietoteràpia, composició dels aliments, legislació i salubritat alimentària, així com la interrelació medicament-alimente que cada dia cobra major importància. Va destacar el creixement percentual de patologies relacionades amb la nutrició entre la població en general i la longeva com a obesitat, aterosclerosis, hipertensió, diabetis, patologies cardiovasculars, anèmia, càries dental, osteoporosi, restrenyiment crònic, intolerància a la lactosa i al gluten, al·lèrgies alimentàries, etc. que obliguen al professional sanitari a proporcionar consell farmacològic i nutricional de manera conjunta en el marc de la moderna atenció sanitària per a aconseguir els màxims objectius de salut i qualitat de vida de la població.
El professor Mañes que ha desenvolupat una àmplia activitat investigadora en l'àmbit de la seguretat alimentària sobre micotoxines, va advertir que l'estil de vida actual porta al consum de menjar ràpid, amb baix tractament culinari el que és negatiu tant per a disminuir la contaminació biòtica com l'abiòtica dels aliments. La indústria alimentària cerca alternatives, tals com a pasteurització, irradiació, altes pressions, bioconservació, ús d'additius i extractes de plantes, etc., que permeten incrementar al màxim la garantia de seguretat d'aquests aliments front a la contaminació per bacteris i fongs. Si bé, encara no està avaluat l'impacte poblacional a llarg termini de la presència de micro i nanoquantitas de micotoxines àdhuc sabent dels efectes cancerígens, teratógens, mutagens, estrogénics, inmunosupresors, sobre els éssers vius.
La laudatio del professor Mañes va estar a càrrec de Felicia Loghin, Vicerectora de Recerca i catedràtica de la Facultat de Farmàcia que va destacar la col·laboració que durant més de 20 anys ha promogut el Dr. Mañes en l'àmbit dels programes Tempus i Erasmus afavorint els intercanvis de professors i estudiants, així com en activitats investigadores en els camps de la Bromatologia i Seguretat Alimentària.
Jordi Mañes i Vinuesa (Torreblanca, 1953) catedràtic de Nutrició i Bromatologia en la Universitat de València des de 1992, és Llicenciat en Farmàcia per la Universitat de Granada i doctor per la Universitat de València, Ha sigut vicedegà entre 1987-1992, degà entre 1992-1999, director del Departament de Medicina Preventiva entre 2008-2015 i, en l'actualitat, director del programa de doctorat d'excel·lència en Ciències de l'Alimentació i coordinador de la Xarxa nacional de micotoxines i fongs toxigènics.
La seua recerca, que ha sigut publicada en més de 250 articles científics i 25 capítols de llibres, se centra en l'actualitat en l'avaluació del risc per micotoxines i les formes de descontaminació, per a l'obtenció d'aliments més saludables destinats al consum humà i animal.