Benvinguts a l'AIA-IYA2009


L'any 1609 Galileo Galilei va mirar per primera vegada al cel amb un telescopi. Amb ell va fer una sèrie de descobriments que canviaren per sempre la nostra percepció de l'univers. Per commemorar aquest fet la Unió Astronòmica Internacional anuncià la declaració per la UNESCO de 2009 com l'Any Internacional de l'Astronomia (AIA-IYA2009), ratificada per les Nacions Unides el 19 de desembre de 2007.

Entre els objectius de la celebració del AIA-IYA2009 està el de la divulgació de l'Astronomia entre el públic en general. Tanmateix, aprofitant l'interés que suscita aquesta rama de la ciència, la celebració de l'AIA-IYA2009 pretén també contribuir a difondre una visió moderna de la ciència i dels científics en la nostra societat.

El departament d'Astronomia i Astrofísica i l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València contribuiran a la celebració de l'Any Internacional organitzant diverses activitats (xerrades divulgatives, sessions d'observació des de l'Aula d'Astronomia i des de l'Observatori d'Aras, exposicions,...) dirigides a la comunidad universitaria, centres de secundària i públic en general.

En aquesta web s'aniran posant les activitats previstes.

Astronomia a la Galeria Jorge Juan

Amb motiu de la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia, des de la Càtedra de Divulgació de la Ciència s'ha proposat un programa de divulgació sobre la figura de Jorge Juan i l'astronomia en general a la Galería Jorge Juan de València. D'aquesta manera, es vol ampliar les vies de difusió de la ciència a altres espais de la ciutat, gens acadèmics, amb un públic divers i, alhora, donar a conéixer la biografia i trajectòria professional del cientí­fic, marí­, diplomàtic i astrònom valencià Jorge Juan.

Les activitats previstes són:

  1. Una exposició fotogràfica coordinada per Enric Marco
  2. Tallers didàctics sobre astronomia, durant quatre dissabtes
  3. Bar de les Ciències titulat: Com seria la vida extraterrestre?
  4. La Galeria Jorge Juan també ha organitzat un concurs de redacció i dibuix sobre astronomia per als col·legis de la zona.

I per a l'acte d'inauguració del Mes de l'Astronomia a la Galería Jorge Juan, "Seguint les passes de l'astrònom Jorge Juan", s'ha preparat una placa commemorativa, on apareixerà la biografia de Jorge Juan, que restarà per sempre a l'espai comercial. Està previst per al pròxim dissabte 24 d'octubre, cap a les 12 del migdia.

La Galeria Jorge Juan està al carrer Jorge Juan, 21 de València, junt al mercat de Colón. Hi ha parquing subterrani a la Galeria.

En l'organització i activitats participen la Càtedra, el departament d'Astronomia i Astrofísica, l'Observatori Astronòmic i l'Associació d'Astronomia de la Universitat de València.

Concerts astronòmics a la Universitat de València

Celebració de dos concerts "astronòmics" commemorant el Centenari de l'Observatori Astronòmic de la Universitat de València i la celebració de l'Any Internacional de l'Astronomia

 

- "Els Planetes" Música: Els Planetes (G. Holst); intèrprets: Filharmònica de la Universitat de València Vídeo: José Francisco Salgado, productor (Planetari Adler de Xicago) Claustre de la Universitat de València, 28 de juny de 2009, 22h30

- "Quadres Astronòmics d'una Exposició" Música: Quadres d'una Exposició (M. Musorgski) + ...; intèrprets: Orquestra de València Vídeo: José Francisco Salgado, productor (Planetari Adler de Xicago) Palau de la Música, 2 de juliol de 2009, 20h15

Més informació al comunicat de premsa.

Astronomia a la fresca a Ràdio Nou

Ràdio Nou, la ràdio pública valenciana, va a dedicar un apartat d'uns 20 minuts a la setmana a l'Astronomia, dins d'un magazine de 4 hores, els dissabtes per la vesprada-nit durant aquest estiu.

El programa magazine s'anomena Del Sol a la Lluna, i és conduït per Carles Sanchis, i en ell, cap a les 20:30, hi haurà una secció astronòmica (Astronomia a la fresca) on Enric Marco, astrònom del Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València farà una xerrada informal amb Carles, sobre temes astronòmics d'uns 20 minuts de durada on a partir d'un tema inicial (AIA2009, El Sol, els planetes, 40 anys de l'arribada a la Lluna, Eclipsi de Sol a Xina, la contaminació lumínica...) es parlarà de constel·lacions, de relats mitològics, d'història de l'astronomia, d'activitats astronòmiques per a tot el públic, d'astronomia a la xarxa i del cel a ull nu.

La secció astronòmica rep el nom d'Astronomia a la fresca.

Els programes començaran a emetre's el dissabte 27 de juny i duraran fins el 22 d'agost. Seran, per tant 9 programes i un temps total dedicat a l'astronomia de 180 minuts.

La vida en les estrelles per a persones amb discapacitat intel·lectual

El Jardí Botànic acull dimarts 12 de maig una xerrada-taller d’astronomia pràctica a càrrec dels professors universitaris Pere Blay (UV) i Sílvia Martínez (UA).

El Jardí Botànic de la Universitat de València acull la primera xerrada-taller sobre la vida de les estrelles dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual. La proposta, inclosa en la programació de l’Any Internacional de l’Astronomia i que compta amb unes 300 persones inscrites, està organitzada conjuntament per la Universitat de València i la Universitat d’Alacant.

El col·loqui, que començarà a les 10 hores, mostrarà, d’una manera amena i senzilla, com naixen les estreles, com creixen i viuen o com formen parelles i grans cúmuls. I també, com arriben a la seua transformació final de forma, més o menys espectacular, i com creen noves formes d’estrelles: enanes blanques, estrelles de neutrons o forats negres.

La xerrada serà impartida pels professors d’astrofísica Pere Blay, de la Universitat de València, i Sílvia Martínez, de la Universitat d’Alacant. L’acte compta amb la participació dels membres de la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat Intel·lectual de la Comunitat Valenciana (www.feapscv.org). Aquesta activitat facilitarà la comprensió de l’Univers a través d’una participació activa dels assistents, els quals hauran d’elaborar dibuixos i històries amb la tutela dels ponents.

Des dels node espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia (www.astronomia2009.es) es va definir com un projecte bàsic a nivell estatal la realització d’activitats astronòmiques adaptades a persones discapacitades. Els projectes més importants que es van a dur a terme al llarg de 2009, i en els quals participa la Universitat de València, són: la creació d’un software lliure de codi obert que puga ser utilitzat per persones amb discapacitat motòrica, l’edició en braille d’un llibre didàctic d’astronomia, el desenvolupament d’un programa de planetari per a persones amb discapacitat visual, adaptat per a qualsevol tipus de planetari i la celebració de diverses xarrades-taller sobre la vida de les estrelles, adaptada a persones amb discapacitat intel·lectual.

La Universitat de València participa en el bateig d’un parc astronòmic a Fuenterrobles

 

L’alcaldessa de Fuenterrobles inaugura el Parque de la Estrella Polar amb la participació del Departament d'Astronomia i Astrofísica.

El projecte d’àmbit espanyol de l’Any Internacional de l’Astronomia anomenat ASTRONOMIA ALS CARRERS pretén apropar la celebració a tots els municipis, per a que en quede un record per sempre, amb el bateig amb un nom astronòmic d’un carrer, plaça o parc. Els municipis menuts, generalment exclosos de la celebració d’events astronòmics, poden beneficiar-se de l’iniciativa  ja que si mostren interés, els diferents coordinadors provincials els organitzaran, junt al bateig astronòmic, una Festa de les Estrelles.

La població de Fuenterrobles, a la comarca d’Utiel-Requena, ha decidit adherir-se al projecte i batejarà el dijous 30 d’abril un nou parc amb el nom d’Estrella Polar, l’estrella que indica el nord. El coordinador de l’activitat, Enric Marco, del Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, va enviar a finals de l’any passat la informació a tots els ajuntaments de la província i l’ajuntament de Fuenterrobles va ser el primer a respondre.

L’alcaldessa de la població, Maria Estefanía Berlanga García, passat pel ple la proposta de posar al nou parc un nom relacionat amb l’Astronomia i sent acceptat per aquest, va veure la conveniència que foren els xiquets de Fuenterrobles qui l’elegiren a partir d’un llistat de noms enviat des del Departament d'Astronomia i Astrofísica. En febrer, després d’un concurs de dibuix, on cadascú va pintar l’astre que li agradava, va resultar guanyador Estrella Polar.

El pròxim dijous 30 d’abril finalment l’alcaldessa inaugurarà el Parque de la Estrella Polar a Fuenterrobles. El Departament d'Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València participarà amb l’organització d’una Festa de les Estrelles complementària al bateig astronòmic.

La Festa de les Estrelles consistirà en una conferència relacionada amb el nom elegit i una observació popular nocturna amb telescopis al parc.

La  xerrada amb el titol “La estrella polar, un astro con mucha historia”  per Enric Marco del Departament d’Astronomia i Astrofísica es farà a les 20:30 hores mentre que l’observació nocturna es farà a partir de les 21:30 i la realitzaran membres de l’Associació d'Astronomia de la Universitat de València.

L’Any Internacional de l’Astronomia és una celebració global de l’Astronomia i es fa en commemoració dels 400 anys de les primeres observacions telescòpiques de Galileo Galilei. El seu objectiu principal és motivar als ciutatans de tot el món a replantejar-se el seu lloc a l’Univers a través de tot un cami de descobriments que s’inicià ja fa 4 segles. 

El Bar de les Ciències dialoga hui, 28 d'abril, sobre el paper de la dona en l’Astronomia

 

L’Octubre. Centre de Cultura Contemporània (Sant Ferran, 12, València) acull hui, a les 19 hores, una nova edició del Bar de les Ciències de la Universitat de València titulat ‘Què les dones no volen ser astronautes?’, on es dialogarà sobre l’evolució del paper de les dones científiques en la disciplina de l’Astronomia. El debat, l’objectiu del qual és apropar la ciència al públic, està organitzat per la Càtedra de Divulgació de la Ciència i la Unitat d’Igualtat de la UV, en el marc de la programació de l’Any Internacional de l’Astronomia, i compta amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i Acció Cultural del País Valencià.

En aquest bar de les ciències hi intervindran Julia Suso, cap d’Instrumentació de l’observatori Astronòmic de la UV, Amelia Ortiz, membre de l’Observatori Astronòmic de la UV i coordinadora de la divulgació dirigida a la persones amb discapacitats de l’Any Internacional de l’Astronomia i Ana Sánchez, professora de filosofia de la UV i experta en epistemologia de la ciència i el feminisme.

Durant aquest diàleg obert al públic també es presentarà el calendari 2009 ‘Astrònomes que van fer història’, del qual es repartiran un centenar d’exemplars. Aquest document, amb il·lustracions d’Eulogia Merle i coordinat per Francesca Figueres, ha estat editat pel grup de treball Ella és una astrònoma. 

L’ombra de l’iceberg, a la Universitat de València

 

 El Col·legi Lluís Vives projecta el documental L'ombra de l'iceberg on s'analitza la foto del milicià mort de R.Capa

L'astrofísic Enric Marco i el metge forense Fernando Verdú, ambdós de la Universitat de València, intervenen en la pel·lícula

El col·lectiu d'estudiants Els quatre gats de Medicina, en el marc de la programació de la Universitat de València de l'Any Internacional de l'Astronomia, organitza la projecció del documental L'ombra de l'iceberg (2007) al Col·legi Major Lluís Vives. Es realitzarà el pròxim dilluns 27 d'abril a les 19.30 hores i, a continuació, es celebrarà un col·loqui amb un dels directors de la pel·lícula Raül M. Riebenbauer, l'astrofísic Enric Marco i el metge forense Fernando Verdú.

100 hores d’astronomia

 

Del 2 al 5 d’abril de 2009 es faran observacions diürnes i nocturnes obertes a tots els públics a Burjassot i a Aras. El Sol, la Lluna, planetes i nebuloses seran els objectius principals dels telescopis.

Mesura del radi de la Terra

 

Les primeres mesures de la grandària del nostre planeta es van fer a l'antiga Grècia. El dia 26 de març de 2009 es tornarà a mesurar de manera conjunta per estudiants de més de 400 centres com instituts de secundària, museus de la ciència i també estudiants de la Universitat de València.

Conferència i observació popular a Muro

 

El pròxim 27 de març es realitzarà la conferència  El Sistema Solar, sistemes planetaris i planetes habitables per Enric Marco del departament d'Astronomia i Astrofísica.

Posteriorment es farà una observació popular des del club de Tenis de Muro per Enric Marco i l'Agrupació Astronòmica de la Safor.

Cuenca, ciutat de l'Any Internacional de l'Astronomia

 

Ens hem tornat a reunir en la ciutat de Cuenca per celebrar el començament de l'Any Internacional de l'Astronomia. Aquesta vegada, al contrari del que ocorregué a Madrid el gener passat, hi pogué assistir públic en general.

Cuenca acollí el dijous, 19 de febrer, l'acte de presentació i concert d'obertura de l'Any Internacional de l'Astronomia a Espanya. A més també es celebrava el desé aniversari del Museo de las Ciencias de Castilla-La Mancha.

Al teatre-auditori de Cuenca acudirem doncs. Allí l'Orquestra Simfònica d'Albacete ens oferí un concert amb obres de Haendel, Haydn i Dvorak que entusiasmà el públic assistent.

El plat fort de la nit estava, tanmateix, en la segona part de l'acte.  L'orquestra interpretà l'obra de Mussorgsky, Quadres d'una exposició, coordinada amb els vídeos astronòmics de José Francisco Salgado, del planetari de Chicago. La conjunció de música i suggeridors vídeos astronòmics deixà l'audiència bocabadada. El director de l'orquestra i José Francisco Salgado hagueren d'eixir 3 vegades a saludar.

Vocabulari d’astronomia

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha editant el fullet Lèxic d’Astronomia, vocabulari Valencià-Castellà, dels termes més usuals d’aquesta matèria.

Conferències

 

Durant tot l’any els astrònoms de la Universitat impartiran xerrades divulgatives a diversos centres de la Universitat, a instituts de secundària i també a diversos centres cívics.

De la Terra a l’Univers

 

Una gran exposició que mostrarà imatges espectaculars de fenòmens i cossos celestes en gran format.

Observació remota des del telescopi Trobar

 

Aquests mateixos dies el telescopi principal d’Aras de los Olmos observarà de manera remota el cel i serà accessible per internet.