Ara bé, utilitzar la economia de la informació com una eina per a un desenvolupament capitalista requereix la comercialització de la informació. Però el problema és que, encara que sota el capitalisme s'ha desenvolupat una potent indústria de la comunicació, siga aquesta editorial, musical o cinematogràfica, la informació en si mateixa es resisteix a ser tractada com una mercaderia. Quan es trobava estretament vinculada a un suport físic, aquest podia vendre's i comprar-se sense problemes. Però amb el seu tractament en suport informàtic, i al ser el cost de la seua reproducció una porció ínfima del cost de la seua producció, les lleis del mercat esdevenen inaplicables, i la facilitat de circulació d'informació a través d'Internet multiplica aquest efecte. Això ja va provocar en el seu moment l'esclat de la bombolla de les “dot com”, i converteix l'anomenada pirateria informàtica, abasant tant programari com música o pel·lícules, en un fenomen imparable.
En aquesta situació,
l'extensió
del
capitalisme a l'economia de la informació no pot deixar-se
al lliure joc del mercat, i obliga a oblidar-se dels dogmes
neoliberals per a recórrer al control polític directe, fins i tot al
més pur
estil feudal (no per res el mateix sistema de patents és hereu d'una
tradició feudal, que el seu dia ja va entrebancar l'inici de la
revolució industrial fins que va caducar la patent de Watts sobre la
màquina de vapor). Ho van fer amb l'anomenat “cànon digital”,
i ho
intenten ara amb l'anomenada Llei d'Economia Sostenible. No es tracta
només de la disposició final permetent el tancament
administratiu de pàgines web de descàrregues, sinó que recorre tota la
Llei sota la bandera de l'anomenada “propietat intel·lectual”,
concepte aberrant en si mateix que pretén una inviable extensió
de la propietat sobre les coses a la propietat sobre les idees, o
sobre una informació que, en definitiva, és una successió
de zeros i uns. No haurien d'haver oblidat el vell dit de que cadascú
és amo dels seus silencis i esclau de les seues paraules.
Així, els que durant dècades van estar proclamant la inevitabilidad de les lleis econòmiques del capitalisme, topen ara amb la inevitabilidad de la lliure circulació d'informació en l'era d'Internet: no es tracta només que els internautes troben sistemàticament vies per a sortejar les prohibicions, com el P2P o els anonimitzadors, sinó que l'experiència industrial xinesa o les filtracions de Wikileaks mostren la dificultat de mantenir els secrets tancats amb pany i clau.
De fet, l'objectivitat econòmica al que apunta és al caràcter públic de l'Economia de la Informació. I és des del sector públic des d'on pot impulsar-se de forma eficaç, no supeditant-la al lucre privat, sinó assumint que la informació és un bé públic col·lectiu que ha de poder compartir-se lliurement.
Subrratllem que "públic" no és equivalent a "estatal". I la distinció és especialment rellevant en relació a la informació. Així, quan es parla de programari lliure, de domini públic, es contraposa a programari "propietari" en general, no únicament de propietat privada: els programes de domini públic no es consideren "propietat" de ningú, ni de cap empresa ni de cap Estat. I en Internet la lliure circulació de la informació no reconeix fronteres, per molt que alguns Estats vulguen alçar cortafocs per entrebancarla.
Cal destacar que ja actualment una gran part de la informació que circula per Internet ha estat generada al marge de circuits comercials, com resultat d'una activitat voluntària i lliure d'oci creatiu. Això s'estendria si l'increment de la productivitat material juntament amb les limitacions al creixement material dugués al resultat lògic de reduir la jornada de treball forçós i disminuir l'edat de jubilació.
Cal subratllar que actualment estem visquent un fenòmen inèdit: està accedint a l'edat de jubilació la primera generació d'usuaris d'Internet. De fet, els membres de la nostra Associació de Professors Jubilats de la Universitat de València en som un exemple. Però igual que nosaltres impartim conferències difonent lliurement els nostres coneixements, ens trobem amb milers de persones que ens jubilem acostumades a escriure en blogs, publicar vídeos en YouTube, etc. I després de jubilar-nos tenim molt de temps per a fer-ho. I ho fem perquè sí, per gust, gratuitament, perquè no necessitem fer-ho per a viure. Això genera les condicions objectives per una forta expansió de creativitat gratuïta.
Tanmateix, estem visquent en Europa el procés contrari, modificant-se les lleis per augmentar la jornada de treball i l'edat de jubilació. Això no respon a una racionalitat social vinculada a un desenvolupament sostenible i socialment beneficiós, però correspón a una altra racionalitat: si l'objectiu és rendabilitzar comercialment la producció d'informació, aleshores alliberar temps per a l'oci creatiu suposa potenciar una perillosa font de competidors: si hi ha milers de persones amb temps lliure per a generar bons programes informàtics i fins i tot música i vídeo, i ademàs disposen de mitjans per distribuir-los lliurement i gratuitament per Internet, les empreses comercials tindrán més dificultats per vendre els seus productes. D'aquesta manera, l'oci creatiu es converteix en un fenòmen subversiu i perillós, no per a la societat però sí per a les comptes corrents.
Naturalment, no ho justifiquen d'aqueixa manera: parlen de milions de jubilats improductius visquent de forma insostenible a costa d'un número reduït de treballadors productius, sense tenir en compte l'increment de la productivitat material i reduint el concepte de productivitat a la producció de beneficis per a empreses privades. L'argument és tan falaç com el que defensa la "propietat intel·lectual" com una eina per a la innovació tecnològica, quan realment és un obstacle per a la mateixa.