Para atenció a la lectura de la següent cronologia de fets
Para atenció a la lectura de la següent cronologia de fets
La Conferència de Jomtien celebrada en Jontiem (Tailàndia, 1990) va representar sens dubte una fita important en el diàleg internacional sobre el lloc que ocupa l'educació en la política de desenvolupament humà; el consens en ella aconseguit ha donat renovat impuls a la campanya mundial dirigida a proporcionar un ensenyament primari universal i a eradicar l'analfabetisme dels adults. A més ha suscitat esforços amb vista a millorar la qualitat de l'educació bàsica i a donar amb els mitjans més eficaços i barats per a satisfer les necessitats bàsiques d'aprenentatge de diversos grups desatesos.
El Fòrum Mundial sobre l'Educació, celebrat del 26 al 28 d'abril de 2000 ha adoptat el Marc d'Acció de Dakar - Educació per a Tots: complir els nostres compromisos comuns. Els participants en el Fòrum van reiterar el seu acord amb la perspectiva de la Declaració Mundial sobre Educació per a Tots adoptada fa deu anys en Jomtien (Tailàndia). En aquest Fòrum, es fixarien els sis objectius d'Educació Per a Tots (2000-2015). Si és cert que ací es parlava dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, es formalitzarien en el Cim del Mil·lenni
Els objectius de la EPT també contribueixen a la cerca global dels huit Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, especialment el segon sobre educació primària universal i el tercer sobre igualtat de gènere en l'educació per a l'any 2015.
Al setembre de 2000, basada en un decenni de grans conferències i cims de les Nacions Unides, els dirigents del món es van reunir en la Seu de les Nacions Unides a Nova York, per a aprovar la Declaració del Mil·lenni, comprometent als seus països amb una nova aliança mundial per a reduir els nivells d'extrema pobresa i establint una sèrie d'objectius subjectes a termini, coneguts com els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i el venciment del qual del termini està fixat per a l'any 2015.
Els ODM estan compostos per 8 objectius:
Com podem veure els objectius 2 i 3 dels ODM, coincideixen amb els objectius 2 i 5 de la EPT, ja que l'esforç és doble i es consideren d'extrema urgència. D'altra banda, els objectius dels ODM i de la EPT tenen un caràcter multi relacional i la taxonomia respon a una cosa lògica i no aleatori. Ja que la pobresa extrema és el resultat i la causa dels altres objectius.
Si bé, els objectius estaven datats entre l'any 2000 i 2015. Quins objectius s'han aconseguit?
Una vegada complit el termini 2000-2015 de totes dues agendes, Què va passar?
Al setembre de 2015, més de 150 caps d'Estat i de Govern es van reunir en l'històric Cim del Desenvolupament Sostenible en la qual van aprovar l'Agenda 2030. Aquesta Agenda conté 17 objectius d'aplicació universal que, des de l'1 de gener de 2016, regeixen els esforços dels països per a aconseguir un món sostenible l'any 2030.
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són hereus dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM) i busquen ampliar els èxits aconseguits amb ells, així com aconseguir aquelles metes que no van ser aconseguides.
Aquests nous objectius presenten la singularitat d'instar a tots els països, ja siguin rics, pobres o d'ingressos mitjans, a adoptar mesures per a promoure la prosperitat al mateix temps que protegeixen el planeta. Reconeixen que les iniciatives per a acabar amb la pobresa han d'anar de la mà d'estratègies que afavorisquen el creixement econòmic i aborden una sèrie de necessitats socials, entre les quals cal assenyalar l'educació, la salut, la protecció social i les oportunitats d'ocupació, alhora que lluiten contra el canvi climàtic i promouen la protecció del medi ambient.
A pesar que els ODS no són jurídicament obligatoris, s'espera que els governs els adopten com a propis i establisquen marcs nacionals per al seu assoliment. Els països tenen la responsabilitat primordial del seguiment i examen dels progressos aconseguits en el compliment dels objectius, per a això és necessari recopilar dades fiables, accessibles i oportuns. Les activitats regionals de seguiment i examen es basaran en anàlisis dutes a terme a nivell nacional i contribuiran al seguiment i examen a nivell mundial.
Ara bé, què és això del desenvolupament sostenible?
El desenvolupament sostenible s'ha definit com el desenvolupament capaç de satisfer les necessitats del present sense comprometre la capacitat de les futures generacions per a satisfer les seues pròpies necessitats.
Com s'aplicaran els ODS?
El compliment i l'èxit de l'agenda es basaran en les polítiques, plans i programes de desenvolupament sostenible dels països i estaran dirigits per aquests. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) actuaran com una brúixola a l'hora d'harmonitzar els plans nacionals amb els compromisos mundials dels països.
En què es diferencien els ODS dels ODM?
Es reuneixen la UNESCO, juntament amb l'UNICEF, el Banc Mundial, el UNFPA, el PNUD, ONU Dones i l'ACNUR, va organitzar el Fòrum Mundial sobre l'Educació 2015 en Incheon (República de
Corea) del 19 al 22 de maig de 2015, que va ser acollit per la República de Corea. Més de 1.600 participants de 160 països, entre els quals es comptaven 120 ministres, caps i membres de
delegacions, caps d'organismes i funcionaris d'organitzacions multilaterals i bilaterals, així com representants de la societat civil, la professió docent, els joves i el sector privat, van aprovar la Declaració de Incheon per a l'Educació 2030, en la qual es presenta una nova visió de l'educació per als pròxims 15 anys.
No és tan important qui es reuneixen, sinó que després d'haver fet balanç de la visió integradora dels ODM en els seus objectius relacionats amb l'educació i els objectius de la EPT, dins del marc dels ODS 2030, per la qual cosa fa als objectius ODS4: Garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d'aprenentatge durant tota la vida per a tots; es precisen les metes per a complir aquest objectiu. L'èmfasi en aquest cas, ja no és tant en l'accés a l'educació o la lluita contra la bretxa de gènere, sinó que adopta objectius més ambiciosos, que parteix donen principi d'equitat i qualitat.
Obra publicada con Licencia Creative Commons Reconocimiento Compartir igual 4.0