Aula Astronomia Aula d'Astronomia
Universitat de ValŔncia


46100 Burjassot (ValŔncia) Spain
Tel: (34)-96-354-3069
Fax: (34)-96-354-3084

Eclipsi anular de Sol

3 d'octubre 2005

El pr˛xim dilluns 3 d’octubre de 2005 la natura ens oferirÓ un dels seus espectacles mÚs ins˛lits. La Lluna se situarÓ exactament davant del Sol produint un eclipsi.

La Lluna taparÓ el Sol per˛ no ho farÓ completament. AixÝ, en el moment de l’alineament, la vora del Sol serÓ visible i, en conseqŘŔncia, el Sol ens apareixerÓ com un anell brillant molt prim al cel. SerÓ un eclipsi anular de Sol. La Lluna presentarÓ un diÓmetre aparent mÚs menut en trobar-se en el punt mÚs llunyÓ de la seua ˛rbita.

 

En directe

Retransmisiˇ de l'eclipsi (imatge del mÓxim d'anularitat)

L'observaciˇ de l'eclipsi ha estat un Ŕxit de participaciˇ popular. Podeu veure acÝ una cr˛nica de l'observaciˇ i les fotos mÚs boniques. Encara en vindran mÚs. Poc a poc....

 

L’eclipsi comenšarÓ sobre l’AtlÓntic Nord, entrarÓ a la penÝnsula ibŔrica per GalÝcia, desprÚs recorrerÓ el nord de Portugal, el centre d’Espanya, passant per terres valencianes on el veurem com a anular entre les poblacions de Nules i Santa Pola.  Al sud d’Eivissa i Formentera tambÚ s’observarÓ. DesprÚs la banda d’anularitat recorrerÓ └frica, finalitzant a l’oceÓ ═ndic.  Al voltant d’aquestes zones l’eclipsi serÓ parcial.

La banda d’anularitat tindrÓ uns 185 km d’amplÓria. La durada del mÓxim serÓ d’uns 4 minuts en el centre de la banda i anirÓ disminuint progressivament fins a uns pocs segons en les seues vores.

 

Mapa cortesia de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center. Altres mapes de l'eclipsi en NASA's Solar Eclipse Page. Les hores estan en temps universal. Cal sumar 2 hores per obtindre l'hora oficial.

 

El departament d’Astronomia i AstrofÝsica ha organitzat una observaciˇ popular de l’esdeveniment en l’Aula d’Astronomia. S’utilitzarÓ un telescopi solar, un altre d’˛ptic i un radiotelescopi per observar-lo. A mÚs es podrÓ veure per internet, acudint al salˇ de Graus de la Facultat de MatemÓtiques al Campus de Burjassot-Paterna o al Salˇ d'Actes de la Biblioteca de CiŔncies. MÚs informaciˇ sobre l’eclipsi pot trobar-se a la pÓgina web de Fred Espenak, NASA/Goddard Space Flight Center.

No s'ha de mirar mai directament al Sol sense protecciˇ. Heu d'utilitzar mŔtodes segurs.

 

Hores oficials en hores, minuts i segons de les etapes de l’eclipsi a les ciutats de Burjassot i ValŔncia. En els altres pobles de l’Horta els temps varien uns pocs segons. Les dades de l'eclipsi per a totes les poblacions d'Espanya poden veure's acÝ.

 

 

 

 

Tornar a la pÓgina anterior